Bu yazıda Cehennemin isimleri hakkında bilgilere yer vereceğiz. Ahirette günahkarların ve Kafirlerin gireceği Cehennem çok şiddetli ve dayanılamayacak azapların olduğu bir yerdir.
Yüce Mevlamız Kuran ı Kerim ve yüce Peygamberi Fahri Kainat Efendimiz aracılığı ile bu azabı bize bildirmiştir. Bununla birlikte Yüce Mevlamız ve Peygamberi Cehennemden sakınmamızı da önemle emretmiştir.
Cehennemin İsimleri Nelerdir?
İşte bu azap yeri olan Cehennemin ciddiyeti bir çok isim ile alınarak Kuran’da zikredilmiştir. Şimdi bu isimlerin Kuran’dan ayet ile zikrederek açıklamaya çalışalım. Kuran ı kerimde Cehennem 7 isim ile anılmıştır. Cehennem ismi genel olarak derin ve büyük bir hesap kuyusu anlamına gelmektedir. Şimdi bu isimleri sıralayalım.
Nar
Cahim
Haviye
Sair
Leza
Sakar
Hutame
1. Nar
Bu isim gözleri kamaştıran şiddetli bir ışık içeren ateş manasına gelmektedir: Yüce Mevla’mız ayeti kerimede inkar edenlerin hiç bir yardımcısı olmayacağını belirtmektedir. Bununla birlikte nar cehennemine atılacak kişilerin Mevla’yı inkar ederek evlatlarına ve mallarına güvenenler olduğu anlaşılmaktadır. Kuranı kerimde şöyle yer almaktadır.
Şüphesiz, inkar edenlere, ne malları, ne de evlatları Allah’a karşı hiçbir fayda sağlar. Onlar nar‘ın (Cehennem ateşinin) yakıtıdırlar.
(Ali İmran 3.10)
Son derece şiddetli ve büyük, alevleri kat kat yükselen kızgın ateş. Lügat anlamı olarak da derin bir kuyuda şiddetle yanan kor anlamına gelmektedir. Cahim cehennemine Mevla’mızın ayetlerini yalanlayan ve inkar eden kişiler atılacaktır. İlgili ayeti kerime şu şekildedir.
İnkar edenlere ve ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar Cahim‘e girecek olanlardır (cehennemliklerdir).
(Maide 5.86 )
Düşenlerin bir çoğunun asla geri dönemediği büyük hesapsız uçurum. Lügat anlamı yüksek bir yerden derin bir çukura düşmek anlamına gelmektedir. Bu kelime Hüviy kelimesinden türemiştir. Genel olarak uçurum ve derin çukur anlamına gelmektedir.
Yüce Mevla’mız bu ayetin öncesinde Haviye cehennemine ibadetleri, amelleri hafife alan kişilerin atılacağını belirmiştir. Ayetin sonrasında ise Haviye’nin yakıp kavuran bir ateş olduğunu ifade etmiştir.
İşte onun anası (varacağı yer Cehennemdir ) Hâviye‘dir.
(Karia 101.9)
Çılgın, zapt etmek mümkün olmayan ateş. Lügat anlamında karıştırılan ve kızgınlaştırılan ateş anlamına gelmektedir. Ayeti kerimede sair cehennemine ise özellikle kafir olanları atılacağı bir cehennem olduğuna yer verilmiştir.
Şüphesiz Allah, kafirlere lanet etmiş ve onlara Sair (alevli bir ateş) hazırlamıştır.
(Ahzap 33.64)
Dumanın olmadığı ve katıksız alev. Lügat anlamı dumansız yalın ateş demektir. Bu bakımdan ateşin çok şiddetli hali anlamına gelmektedir. Yüce Mevla’mız bu ayetin hemen öncesinde Leza cehennemine günahkarların atılacağına yer vermiştir. Bununla birlikte kişi bütün ailesini ve yeryüzünde herkesi fidye olarak verse dahi kendisini kurtaramayacağı bizlere bildirmiştir.
Çok büyük kızgın ateş. Yakıcı kızartıcı gibi anlamlara gelen bu ismin lügat anlamı ise güneş gibi kavurucu ateş demektir. Ayeti kerimede Sakar Cehennemine kişinin sürünerek götürüleceğinden bahsedilmektedir.
Obur, aç ve kızgın ateş. Bazı İslam alimleri bu 7 ismin, cehennemin 7 tabakası olduğunu ileri sürmüşlerdir. Lügatta kırıp parçalamak anlamına gelen bu isim aynı zamanda içine düşeni ateşle parçalaya un ufak eden anlamına gelmektedir. Yüce Mevla’mız bu ayetin sonrasında Hutame cehenneminde kişinin uzayan direklere bağlanacağını bildirmiştir. Bununla birlikte bu ateşin kişinin yüreği sara bir ateş olduğu ifade edilmiştir.
Hayır! And olsun ki o, Hutame’ye (Cehennem’e) atılacaktır.
( Huzeme 104.4)
Yüce Mevlamız bizleri uyarıyor hemde önemle ve ciddiyetle. Zira Cehennem çok ciddiye alınması gereken bir konudur. Akıl sahibi insan bu azaplara düşmemek için canla başla çalışmalı ve kulluğunu icra etmelidir. Yüce Mevlamız bizi Cehennem azabından korusun. Amin
Kuranı Kerimde Cehennemin isimleri hakkında daha geniş bilgi için