Son Konu

Çene estetik analizi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çenenin kıymetlendirilmesi; dudaklar hafif açık, tam saklı ve gülümseme sırasında fotoğraflanarak yapılmaktadır.

Çenenin yüzün başka anatomik sahaları arasındaki harmonisine bakılmalıdır. Burun, dudakların çene ile olan entegrasyonu son nokta değerlidir.

Çenenin yapısı cinsiyete, çene kemikleri-yüz meselelere bağlı olarak değişmektedir.

Çenede kemik yapı ve destek dokusu muayene ile kıymetlendirilir. Bu kıymetlendirme tam ortada yapılmalıdır. Çene yumuşak dokusu kalınlığı 8-10 mm dir.

Alt dudak altında çeneye hakikat katlantı bulunmaktadır. Buna labiomental fold denilmektedir. Bu katlantı alt dudak vermilion haddinden 4 mm alt kısımdadır.

Bu yüzün alt kısmını 2 ye bölmektedir. Üstte alt dudak ve altta çene en kıymetli anatomik yapılardır.

cene-anatomisi.jpg

Çenenin deformiteleri kemik yapının formuna, yumuşak dokunun kalınlığına yada kas aktivitesinin asimetrisine(dinamik çene asimetrisi) bağlıdır.

cene-formlar%C4%B1-550x370.jpg

Bazen submental oluğun derinleşmesi ile birlikte çene düz ve aşağı düşmüş olabilir buna Cadı Çenesi deformitesi(düşük çene yerleşimi) denilmektedir. Yaşa ve evvelki cerrahi süreçlere bağlı olarak gelişebilmektedir.

Kimi şahıslarda çeneden çene pedi 2 ye ayrılmakta ve üzerinde bir katlantı gelişmektedir. Double chin denilmektedir.

Profil yüz değerlendirilmesinde çene kemiği ve bunun zaviyelerinin değerlendirilmesinde hastanın ağzını muaf bırakması istenir. Bu halde fotoğraf alınır. Ama çene ve dişler sıkılarak bir fotoğraf daha alınmaktadır. Çene kapatıldığında kimi hastalarda bu anatomik meydanda ve yüzde yumuşak dokularda önemli değişimler olmaktadır.

profilden-cenenin-degerlendirilmesi-550x361.jpg

1 fotoğrafta hasta relax durumda 2. fotoğrafta hastanın çenesini ve dişlerini sıkması ile yumuşak dokularda önemli değişimler gözlenmektedir.

Çenenin değerlendirilmesinde bir çok yol kullanılmaktadır.

Subnasalden geçen dik çizgi

Subnasaleden çizilen dik çizgi çenenin ve üst ile alt dudakların değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu çizgini belirlenmesinde birinci basamak hastanın doğal baş konumunun verilmesidir. Üst dudak bu dik çizginin 1-2 mm önünde alt dudak tam çizgi üstünde yada 1 mm geçmişindedir. Çenenin en önde görünen yumuşak dokusu olan pogonionun bu çizgi 2mm önünde yada gerisende olması kabul edilmektedir.

subnasal-dik-550x274.jpg

Rish tekniği; Frankfort Horizontal line dik ve alt dudağın vermilion borderuna teğet çizilen çizgi çene için meridyen çizgisidir ve çenenin lokalizasyonunu belirler.

ideal-cene-lokasyonu.jpg

Legan açısı; glabella –subnasale arasında çizilen çizgi ile subnasale-pogonionçizgisi arasında oluşan açı 12 derece(art eksi 4 derece) dir.

Gonzales-Ulloa nın tanımladığı çene meridyen çizgisi; Nasiondan geçen ve Frankfort Horizontal line dik çizgi değerlidir. Pogonion çizginin 5 mm içerisine düşmektedir. Pogonion 5 mm den daa çokça içeriye düşebilmektedir. münhasıran hatunlarda böyledir. Bireye kadınsı bir manzara vermektedir. Retraksiyon 1 cm den çokça ise 1. nokta retraksiyon, 1- 2 cm ise 2. nokta retraksiyoon ve 2 cm den çokça ise 3. aşama retraksiyon mealine gelmektedir. 1. ve 2. kademe retraksiyonlar implantlerle 3. kademe ise maxillofacial cerrahi ile düzelmektedir.

 
Üst Alt