Dijital dönüşüm süreci, her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar kazandırmaya ve dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk üzere olgulara yeni boyutlar kazandıran NFT de bunlardan biri.
Son bir yılda NFT talk, interneti sözün tam manasıyla kırdı. TikTok ve Twitter üzere platformlardan CNN News'e kadar, trend olan mevzu milyonları merakta bıraktı. NFT’nin popülerliğinde dayanılmaz bir artış kelam konusu.
NFT sanatı nedir?
Non-fungible token (değiştirilemez jeton) aslında bir sanat biçimi değil, dijital bir tescil hali. Ancak sanata sanal ortamda sirkülasyon imkanı vermesi ve çağdaş sanatın yeniliklere açık tavrı, NFT’nin sanatla eş olarak algılanmasına neden oluyor. Gerçekte olan, sanat üretiminde teknolojinin ön plana çıkmasıdır. NFT, büsbütün dijital işlerin soyut yapılarını destekleyen bir sistem kuruyor. Elle tutulamayan sanat yapıtlarının aidiyetini tescil ediyor, bu sayede yapıtın el değişiminde emniyetli bir ortam sunuyor. Hatta sanatçı ile alıcı ortasında direkt bir bağlantı kurulmasını sağlıyor. Yani NFT’ler, kripto sanat çağının tapu sicilleridir. Dijital yapıtların tescillenmesi ve varlığının dijital ortamda devam ettirmesini sağlayan NFT; fotoğraf, müzik, görüntü yahut GIF formunda bulunabiliyor. Özetlemek gerekirse NFT bir dijital sertifikadır ve sanat yapıtları dijitale bu yolla uyarlanmış oluyor.
NFT, fonksiyonellik açısından kripto para ünitelerine benzeri. Lakin kripto para ünitelerinin tersine, birbirleriyle değiştirilemezler.
Sanatseverler ve ekonomistlerin yeni gözdesi!
Geleneksel kurumların ve ünlülerin NFT pazar yerlerinde yeni yapıtlarını sergilemeye başlaması pazardaki paydaşları heyecanlandırırken, yeni potansiyel koleksiyonerlerin de ilgisini çekiyor.
Mike Winkelmann'ın Beeple olarak da bilinen dijital sanat yapıtı 'Everydays - The First 5000 Days' 2021'de 69.3 milyon dolara satıldı. 'Crossroad' isimli bir diğer Beeple modülü da Nifty Gateway'de 6.6 milyon dolara satıldı.
NFT'ler yaratıcılara dijital sanat yapıtlarını kiralama, satma yahut istedikleri üzere sergileme yetkisi veriyor.
Onları satmak için tasarımcıların çalışmalarının bir çeşit 'yasal' sahipliğini almaları gerekiyor. Bu nedenle, NFT sanatı oluşturulduktan sonra, kripto para ünitesi hizmeti Blockchain'de 'basılır' yahut tokenize ediliyor.
Telif haklarıyla korunuyorlar!
Değiştirilemez sanal paralar, özellikleri nedeniyle ekseriyetle telif hakkıyla korunan eserler oluşturmayı emeller. Örneğin; bir sanatçı, geri alınamayan bir simge olarak kendi sanat yapıtını yarattığında eserin her satışından pasif gelir elde eder.
NFT'ler, benzersizliklerini kanıtlamak ve alıcıların mülkiyeti haklarının korunmasını sağlamak için bir blok zincirinde kayıtlı eşsiz dijital varlıklara bağlı dijital sertifikalardır. NFT'nin bedeli, eşsizliğine bağlıdır ve dijital sanatkarların çalışmalarıyla gelir elde etmelerini sağlar. Ayrıntılı muhafaza sistemleri sayesinde kopyalanmaları, bölünmeleri yahut değiştirilmeleri mümkün değildir. Bir görüntü oyunundaki çizimlerden oyun içi para ünitesine kadar neredeyse her şeyi temsil edebilirler. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez. Bu benzersizlik ve özgünlük onlara kıymet verir.
Bir NFT'nin bedeli, benzersizliğinden geliyor ve dijital sanatkarların çalışmalarından yararlanmalarına imkan tanıyor. Kopyalanamıyor, bölünemiyor, değiştirilemiyor. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez ve bu benzersizlik ve kıtlık onlara paha katıyor.
Resimden müziğe, sinemadan spora!
2021 yılında NFTlerin toplam satış hacmi 12 milyar dolara ulaştı. NFT’ler koleksiyonluklar, oyunlar, müzik, sinema, spor, moda alanlarında büyük tesir yaratıyor.
Müzisyenler, NFT'leri kullanarak blok zincirleri üzerinde çalışmalarını belirtebiliyorlar. Rock kümesi Kings of Leon, birinci albümünü bir NFT olarak yayınladı. NFT, yaklaşık dörtte biri hayır kurumlarına bağışlanan 2 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirdi. Amerikalı rapçi Lil Pump, özel bir NFT koleksiyonunu yayınlamak için NFT platformu Sweet ile bir iştirak yaptı.
Adam Benzine'nin Oscar adayı belgeseli Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah, bir NFT olarak basılan ve açık artırmaya çıkarılan birinci sinema sineması, belgesel ve Akademi Mükafatı adayı sinema oldu.
Legendary Entertainment, özel bir Godzilla vs. Kong NFT koleksiyonunu yayınlayacağını duyurdu; dehşet sineması Killroy Was Here'ın NFT olarak yayınlandı.
NBA oyuncusu Spencer Dinwiddie, mukavelesini oburlarının yatırım yapabilmesi için tokenize etti. Dapper Labs, dijital vurgu klipleri için bir pazar yeri olan 'N.B.A Top Shot'u oluşturmak için NBA ile işbirliği yaptı. Profesyonel tenisçi Oleksandra Oliynykova, potansiyel alıcılara sağ kolunun bir kısmının ömür uzunluğu haklarını bir NFT ile sundu. 2021'de, NBA Top Shot platformundaki bir LeBron James smaç NFT kartı 208.000 dolara satıldı.
Dijital sanatın yanı sıra ünlü moda ve aksesuar markaları da eserlerini NFT projelerine dönüştürüyor. Örneğin Jacob & Co. markasının çıkardığı NFT saat, büyük ses getirmişti.
Nike, blok zinciri teknolojisinin kriptografik olarak inançlı dijital varlıkları NTF'ler halinde 'Cryptokicks' ismi altında bir çift spor ayakkabı üzere fizikî eserlere eklenmesine müsaade veren bir patent aldı
Gelir elde etmenin yeni bir yolu!
NFT sanatı, tasarımcıların çalışmalarından para kazanmalarını sağlayan dijital sanat yapıtlarını kategorize etmenin yeni bir yoludur. Tasarımcıların iş üretmeleri ve yaratıcılıklarının mükafatlarını toplamaları için en süratli bir süreç ve en erişilebilir bir yol. Ödeme için müşteri peşinde koşmak yok, işi bir müşterinin gereksinimlerine nazaran değiştirmek ve düzenlemek yok.
Bazı NFT sanat yapıtları sanatkara telif fiyatı ile birlikte gelir, yani sanat yapıtı her satıldığında, sanatçı gelecekteki tüm satışların %8-10'unu alabilir.
En değerli NFT yapıtı:
En değerli eser, Beeple olarak da bilinen Mike Winkelmann isimli dijital sanatçı tarafından yapılmış bir dijital sanat kolajıdır. Sanat yapıtı, kripto milyarderi MetaKovan tarafından 69.346.250 dolara satın alındı. Satışın akabinde Beeple’ın Instagram’daki takipçi sayısı milyonlara ulaştı. Ayrıyeten Nike ve Louis Vuitton üzere markaların yanı sıra Childish Gambino ve Katy Perry üzere sanatkarlarla çeşitli çalışmalara imza attı.
Twitter ve Square’in CEO’su ve kurucusu Jack Dorsey birinci tweetini bir eser olarak satışa çıkardı. Twitter tarihindeki birinci tweet, yaklaşık 2,9 milyon dolara alıcı buldu.
KARŞINIZDA Cenk Dağcı NFT
Birbirinden değerli isimleri buluşturan,metaverse kainatına argümanlı bir girişe hazırlanan, birçok kıymetli iş birlikleri ile ilerleyen @babygangsnft koleksiyonundan nft mintleyerek en yüksek token airdropu yapılacak Dreamgang’e girmeye hak kazandım ve bu pahalı koleksiyon, benim de hoborary’mi yapmış. Karşınızda Cenk Dağcı.
Web