Profösör
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
- Katılım
- 11 Ocak 2022
- Mesajlar
- 15,260
- Tepkime
- 14
- Puanları
- 38
- Yaş
- 35
- Konum
- Rusya
- Web
- bilgilihocam.com
- Credits
- 0
İçindekiler Hide
Chromium Nedir?
Chromium, birçok web tarayıcısı için kaynak kodu oluşturan açık kaynaklı bir projedir. Aynı zamanda Chromium isimli bir web tarayıcısı da bulunmaktadır. Google tarafından başlatılan bu proje 2008 yılında Chrome ile birlikte ortaya çıkmıştır.Her ne kadar bu projenin ortaya çıkması Google tarafından gerçekleştirilse de Google bünyesinde çalışmayan ancak Chromium’a katkı sağlayan birçok kişi bulunmaktadır. Projenin açık kaynak kodlu olmasının bunda etkisi büyüktür. Üstelik bu konuda Microsoft gibi büyük şirketlerin de değişiklikler gerçekleştirdiğini görmek mümkün.
Açık kaynak kodlu projenin yanı sıra Chromium isimli bir web tarayıcısı da bulunduğundan bahsetmiştik. Tahmin edilebileceği üzere bu web tarayıcısı da Chromium kaynak kodundan faydalanarak oluşturulmuştur. Ancak pek çok kişi varsayılan tarayıcısı olarak Chromium’u tercih etmez. Hatta Chromium ismini daha önce duymamış birçok kişi bulunmaktadır.
Bunun başlıca nedenleri arasında Chormium ile Chrome arasındaki farklar yer almaktadır. Her ne kadar iki tarayıcı da Chromium temeline sahip olsa da güncellemeler ile aralarındaki fark oldukça açılmıştır.
Chromium ile Chrome Arasındaki Fark Nedir?
Chromium’un açık kaynak koduna sahip bir proje olduğundan bahsetmiştik. Chromium ve Chrome arasındaki en önemli farklardan biri olarak bunu saymak mümkündür. Buna ek olarak Chrome ve Chromium tarayıcıları da birbirinden farklı özelliklere sahiptir.Chrome, Chromium tabanlı bir web tarayıcısı olduğu için özellikleri kaynak kodunda bulundurmaktadır. Ancak Chrome’da yer alan tüm özellikler Chromium’da yer almaz. Bunun nedeni ise zaman içerisinde Chrome’un değişmesi ve Chromium’dan bağımsız bir şekilde gelişmesidir.
Benzer bir durumu Microsoft Edge tarayıcısında da görmek mümkündür. Edge de aynı Chrome gibi Chromium tabanlı bir internet tarayıcısıdır. Fakat temelden aldığı Chromium özelliklerine ek olarak birçok
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
ve
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
de Edge’de yer almaktadır.Chrome ile Chromium arasındaki en büyük fark kullanım aşamasında karşımıza çıkmaktadır. Chromium tarayıcısı Chrome’a kıyasla çok daha dengesiz bir deneyim sunmaktadır. Tarayıcıda yer alan hatalar ve sorunlar Chrome’un çok üstüne çıkmaktadır. Üstelik bu durum son güncellemede bile kendisini göstermektedir.
Chromium’un bu durumu geliştiriciler tarafından da bilinmektedir. Bu nedenle Chormium’u indirmek isteyen geliştiricilere birtakım uyarılar da yapılmaktadır. Örneğin Chromium’un otomatik olarak güncellenmediği ve bulunan hataların nasıl raporlanması gerektiği bu noktada aktarılır.
Hataların kullanıcılar tarafından raporlanması Chrome ile Chromium arasındaki önemli farklardan bir diğeridir. Chrome daha stabil bir deneyim sunmayı hedeflediği için yaşanan sorunlar Google tarafından toplanmaktadır. Bu seçeneğin kapatılması ise kullanıcı kararına bağlıdır. Ancak Chromium’da kullanıcıların bu hataları el ile raporlanması beklenir. Otomatik bir raporlama sistemi Chromium’da yer almaz.
Buna ek olarak Chrome’da yer alan bazı codec destekleri Chromium’da mevcut değildir. Bunların arasında oldukça popüler olan AAC, H.264 ve MP3 gibi codec türleri yer almaktadır. Ayrıca lisans ve telif nedenleriyle Chromium tarayıcısında lisanslı içeriklerin oynatılmaması problemi ortaya çıkar.
Chrome tarayıcısında Widevine isimli bir telif hakkı teknolojisi bulunmaktadır. Netflix gibi büyük içerik şirketleri de içeriklerin kopyalanmasını engellemek için Widevine’a güvenir. Ancak Chromium’da bu teknolojinin yer almaması bu içeriklerin tarayıcıda gösterilememesine neden olur.
Chromium Tabanlı Tarayıcılar
İçeriğimizde şimdiye kadar Chromium tabanlı birkaç tarayıcıdan bahsettik. Ancak Chromium’un başarısı yalnızca bu tarayıcılar ile sınırlı kalmamaktadır. Öyle ki gündelik hayatta kullanılan
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
birçoğu Chromium kaynak kodu kullanmaktadır.Her ne kadar bu tarayıcıların kaynak kodu Chromium olsa da güncellemeler ile birbirinden farklı pek çok tarayıcı ortaya çıkmıştır. Daha önce değinmiş olsak da Chromium tabanlı en popüler tarayıcı Google Chrome olarak bahsedilebilir. 2008 yılında Chromium ile birlikte ortaya çıkan bu tarayıcı günümüzde milyonlarca hatta milyarlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.
Chromium kullanmakta olan bir diğer web tarayıcısı ise Microsoft tarafından geliştirilen Edge isimli tarayıcıdır. Internet Explorer’ın yerine geliştirilen Microsoft Edge ilk olarak 2015 yılında kullanıcıların karşısına çıkmıştır. Internet Explorer’a kıyasla çok daha başarılı bir performans sunduğu belirtilen Microsoft Edge, Windows işletim sistemlerinde yüklü bir şekilde sunulmaktadır. Chromium tabanlı olması sayesinde Chrome Web Store’da yayınlanan
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
da erişim sağlar.Kullanıcıların favorisi olarak gösterilen Opera tarayıcısı da Chromium tabanlı bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikleri ve kullanım kolaylığı sayesinde oldukça tercih edilen bu tarayıcı ilk olarak 1995 yılında ortaya çıkmıştır. Bu anlamda piyasada yer alan en uzun ömürlü tarayıcılardan biri olduğunu da söylemek mümkündür.
2013 yılında ise Chromium kullanılarak geliştirilen Blink tarayıcı motorunu kullanmaya başlamıştır. Bir başka deyişle 2013 yılından beri Chromium tabanlı bir web tarayıcısı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak diğer tarayıcılar gibi Opera da Chromium’da yer almayan birçok özelliğe sahiptir.
Chromium tabanlı bir diğer ünlü tarayıcı ise Vivaldi’dir. İlk olarak 2016 yılında kullanıcıların karşısına çıkan bu tarayıcı Opera’nın eski bir CEO’su tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde ise bu ekibin geliştirme macerası devam etmektedir. Ayrıca Vivaldi de kaynak kodlarını paylaşmaktadır.
Bahsedeceğimiz Chromium tabanlı son tarayıcı ise ilk olarak 2019 yılında ortaya çıkmış olan Brave web tarayıcısıdır. Özellikle güvenlik önlemleriyle dikkat çeken bu tarayıcı reklam ve web izleyicileri engelleyen dahili özelliklerle sunulmaktadır. Ayrıca kripto paralar ile ilgili çalışmaları da bulunan bu tarayıcı listemizdeki en yeni tarayıcıdır. Windows, macOS, Android, iOS ve Linux işletim sistemleriyle uyumlu çalıştığını da belirtelim.
Chromium Güvenli mi?
Chromium’u indirmek isteyen pek çok kişinin aklına takılan bir diğer soru ise güvenlik ile alakalıdır. İçeriğimizde genel olarak bahsettiğimiz gibi Chromium esasında günlük kullanım için geliştirilen bir tarayıcı değildir. Açık kaynak kodlu bu proje ile farklı tarayıcılar üretmek mümkündür. Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi bu kaynak kodu ile üretilen en önemli proje ise Chrome’dur.Chromium geliştiriciler tarafından sürekli olarak değiştirilen ve hatalar ile dolu dengesiz bir tarayıcıdır. Güncellemeleri otomatik olarak yapılmamaktadır ve bulunan hatalar otomatik bir şekilde rapor edilemez. Bu nedenle güvenlik sorunları ile karşılaşmak oldukça yüksek bir ihtimale sahiptir.
Her ne kadar mühendisler, programcılar ve geliştiriciler tarafından bu güvenlik açıkları sürekli düzeltilse de bunun ne zaman yapılacağı belirsizdir. Chrome ve Edge gibi tarayıcılarda bu sürenin iki-üç hafta gibi bir süre olduğunu görmek mümkündür.
Bu tarayıcıların güncellenme sistemi de Chromium’dan oldukça farklıdır. Chrome ve Edge’in dengeli bir sürümü olduğu gibi Canary isimli bir sürümü de piyasada yer alır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
ve Edge Canary sürümleri geliştirmelerin denendiği ve uygulandığı ilk tarayıcıdır. Daha sonrasında bu stabil güncellemeler stabil Chrome ve Edge tarayıcılarına da otomatik olarak uygulanır.Ancak Chromium tarayıcısında böyle bir seçenek yer almamaktadır. Güncellemelerin manuel olarak yüklenmesi gerekliliği Chromium’un en büyük güvenlik sorunlarından birisidir. Hataların düzeltildiği yeni sürümlerin yüklenmemesi kullanıcıyı potansiyel tehlikeler ile yalnız bırakır.
Bunun en önemli örneklerinden birisi Chromium koduna kötü amaçlı yazılımlar eklemek ve zararlı yazılımları kullanıcılara dağıtmaktır. Bu noktada Chromium virüsü isimli bir yazılım karşımıza çıkar. Bu nedenle Chromium’un güvenliği konusunda olumlu yorumlar yapmak pek mümkün değildir. Özellikle geliştiricilik dünyasına uzak kişiler için Chromium tarayıcısının oldukça riskli olduğunu belirtmek yanlış olmaz.
Chromium Virüsü Nedir?
Chromium tarayıcısında yer alan bazı güvenlik açıkları, kötü niyetli kişilerin elinde oldukça zararlı hale gelmektedir. Tarayıcı ile aynı isme sahip olan Chromium virüsü tarayıcı içerisinde ya da bilgisayarda kullanıcıların karşısına çıkabilmektedir. Pop-up reklamları gibi çeşitli yollarla çıkan bu virüs cihazınıza zarar verebilir.Bilgisayarınıza Chromium virüsü bulaşmasının en popüler yollarından birisi ise sahte Chromium tarayıcılarıdır. Chromium tabanlı sahte bir internet tarayıcısında zararlı yazılımlar yer alabilir. Bilgisayarınızda zararlı Chromium yazılımının yer aldığını anlamak için ise birkaç önemli yol bulunur.
Bu yollardan ilki internet tarayıcınızın anasayfasının değişmesidir. Eğer tarayıcınızda bir değişiklik yapmadan daha önce görmediğiniz bir açılış sayfasıyla karşılaşıyorsanız bilgisayarınızda Chromium virüsü bulunabilir. Ayrıca tanıdık gelmeyen türde reklamlar ya da arama sonuçları görmeniz de bir başka ipucudur. Bu durum yeni sekme açtığınızda da kendini gösterebilir.
Bunun haricinde bilgisayarınızın genel kullanımı ile alakalı birkaç ipucu da mevcuttur. Örneğin bilgisayarınızın normalden yavaş çalışması önemli bir göstergedir. Ayrıca CPU kullanımının normalden yüksek olması da yanlış bir durum olduğunu belirtir. Chromium virüsü için önemli bir başka ipucu ise yüklediğiniz uygulamalara erişememenizdir. Cihazınızda daha önceden erişebildiğiniz dosyalara erişememeniz virüsün önemli bir göstergesidir.
Gördüğünüz üzere Chromium virüsünü yakalamanın pek çok yolu vardır. Bilgisayarda önemli değişikliklere neden olduğu için bu virüsü yakalamak pek zor değildir. Ancak virüsü kaldırmak konusunda benzer bir yorum yapmak her zaman mümkün olmaz. Peki Chromium virüsünü bilgisayardan kaldırmak için ne yapmak gerekir?
Chromium Virüsü Nasıl Silinir?
Bilgisayarınızda bir Chromium virüsü olduğundan şüpheleniyorsanız bunu kaldırmak için denemeniz gereken birkaç yöntem mevcut. Bunlardan ilki bilgisayarınıza yeni yüklenmiş tanıdık olmayan uygulamaları silmektir.Windows ya da Mac kullanıcısıysanız program kaldırmak için gerekli yolu takip ederek uygulamalara göz atmanız gerekmektedir. Windows kullanıcıları için “Program ekle veya kaldır”; Mac kullanıcıları için ise “Uygulamalar” menüsüne ulaşmalısınız.
Daha sonrasında zararlı olduğunu düşündüğünüz yazılımları silmeniz gerekir. Bunun için “Chromium” araması yapabilir ya da son zamanlarda yüklenen yazılımlara göz atabilirsiniz.
Chrome tarayıcısında Chromium virüsünü yakalamak için ise uzantıları incelmelisiniz. Tarayıcınızın sağ üst noktasında yer alan üç nokta işaretine tıklayıp “Diğer araçlar” seçeneği ile devam edin. Daha sonrasında “Uzantılar” seçeneğine tıklayın. Eğer tanıdık olmayan bir uzantı görürseniz kaldırın.
Eğer bu yöntemler ile bir sonuca ulaşamazsanız bir antivirüs programından yardım alabilirsiniz. Piyasadaki
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
programları bu virüsleri tespit etme konusunda size yardımcı olacaktır.Gelecek dönemde tekrar Chromium virüsü tehlikesiyle karşılaşmamak için de dikkat etmeniz gereken birkaç önemli unsur vardır. İşletim sistemini güncel tutmak bunlar arasında en önemli unsurlardandır. Şüpheli web siteleri ve herkese açık ağ bağlantıları da riskli unsurlar arasındadır. Ayrıca güvenilir bir web tarayıcısı kullanmak da virüs riskini engeller.
Chromium hakkında sorularınızı aşağıda yer alan yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz hakkındaki görüşlerinizi de yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!