İsrail Araç İthalatçıları Derneği (I-via) tarafından kısa mühlet evvel yayınlanan sayılara nazaran, Çinli araba üreticisi Geely Auto Kümesi tarafından üretilen Geometry C elektrikli arabası, Ağustos ayında İsrail'de en çok satan araç modeli olurken, ülkede satılan tüm araç modellerinin aylık listesinde birinci sefer bir elektrikli araç (EV) birinci sırada yer aldı.
Yılın en uygun satın alınacak arabası seçilmişti
Bu sürpriz olmadı. Şık görünüşü, makul fiyatı ve düşük güç tüketimi ile Geometry C, İsrail'in MESKEN pazarında yılın birinci yarısında neredeyse yüzde 22 hisse elde etmeyi başardı ve birebir vakitte İsrail'in en önemli araba mecmualarından Auto tarafından, "Yılın En Güzel Satın Alınacak Otomobili" kategorisinde kazanan aday oldu.
İsrail gazetesi Jerusalem Post, Çin'in MESKEN modelinin İsrail pazarına girmek üzereyken yayınladığı bir haberde, "Otomobil tek şarjla 460 kilometre yol kat edebiliyor, bu İsrail'in uzunluktan boya uzunluğuna eşit ve ülkedeki elektrikli araçlar ortasında en uzun menzil" sözlerini kullandı.
İsrail'de müşterilere Temmuz ayı sonu prestijiyle, bir evvelki yılın tıpkı devrine kıyasla yüzde 70 artışla toplam 10.460 adet yeni KONUT teslim edildiği bildirildi ve bunlar ortasında en çok satanı yeniden Geometry C modeli oldu.
Modelin etkileyici performansı, Hongqi, BYD, Weilai, Skyworth ve Great Wall dahil olmak üzere İsrail pazarındaki en az 10 Çinli KONUT markasının yakaladığı güçlü ivmenin somut örneği.Yoğun nüfusuna kıyasla küçük bir yüzölçümüne sahip olan İsrail'in, elektrikli araçları benimseme konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanılıyor.
Ülkede son yedi yılda EV'lerin batarya fiyatlarının yüzde 70 oranında düştüğünü kaydeden İsrailli iktisat analisti Michal Reut-Gelbart, İsrail'in "kendi doğalgaz kaynaklarına, görece düşük elektrik fiyatlarına sahip olduğunu, yüksek akaryakıt fiyatlarının piyasayı doğalgazdan üretilecek elektriğe dayalı EV'leri benimsemeye zorlayabileceğini" söyledi.
Aynı vakitte İsrail Maliye Bakanlığı'nın bütçe kısmının eski bir yetkilisi olan Reut-Gelbart, İsrail'in teknoloji ve inovasyonu benimsemeye eğilimli bir ülke olarak bilindiğini ve bunun elektrikli ulaşıma geçişe yardımcı olabileceğini kelamlarına ekledi.
Tesla'dan sonra ilgi epeyce arttı
Tesla'nın Şubat 2021'de pazara girişinden bu yana İsrail'de elektrikli araçlara olan ilgi arttı. Öteki KONUT modelleri, bilhassa Çinli araba üreticileri tarafından yapılanlar, kısa müddette büyük ilerlemeler kaydetti.
2019'da İsrail'de yalnızca 12 MESKEN modeli vardı. Artık ise marka ve fiyatların çeşitlenmesi ile İsrailli tüketiciler için seçeneklerin sayısı ikiye katlandı.
Diğer pek çok hükümet üzere, İsrail hükümeti de maliyetleri düşürmek ve emisyonları kıymetli ölçüde azaltmak gayesiyle halkı elektrikli araçları kullanmaya teşvik etmek için siyasetler yürütüyor.
Eski Başbakan Naftali Bennett, Ekim 2021'de İsrail'in 2050 yılına kadar net sıfır emisyon gayesi belirlediğini açıkladı. İsrail Güç Bakanlığı tarafından hazırlanan bir planda, İsrail'in 2030'dan itibaren akaryakıtlı ve dizel araçların ithalatını büsbütün yasaklama ve araba ithalatının elektrikli ve doğalgazlı araçlarla sonlu tutma taahhüdünde bulunuluyor.
İsrail'in en büyük iktisat gazetesi Calcalist'in otomotiv editörü Tome Hadar, Xinhua'ya vergilerin de EV'lerin neden İsrail'de devasa bir potansiyele sahip olduğunu açıkladığını söyledi.
Hadar, "Halen İsrail pazarında, elektrikli araba satın alanlar yüzde 10'luk alım vergisinden yararlanıyor, bu oran sıradan akaryakıtlı arabalara uygulanan ve yüzde 83'ü bulan vergi oranından çok daha düşük" dedi.
Kısa mühlet evvel, Çinli Leapmotor'un T03 elektrikli aracı, İsrail caddelerinde gezen Çinli elektrikli araçlar ortasına katılırken İsrail'i birinci ihracat gayesi haline getirdi.
İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan bir raporda, "Çin, batarya sanayisinde önder global oyuncu olmaya devam ediyor" denildi ve Çin'in "hızlı şarj ve gelişmiş güç yoğunluğu için çığır açan teknolojilerin bölüme büyük katkı sağlayabileceği" kaydedildi.
Raporda, "Bugün global üretimin yüzde 76'sından fazlası Çin'de gerçekleştiriliyor ve Batı şimdiye kadar bu açığı kapatamadı" denildi.