Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar;
-
Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar çoğu zaman bir şikayete neden olmaz -
Bu hastalıkların çoğu antibiyotik ya da antiviral ilaçlarla tedavi edilebilmektedir -
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık kaptığınızda aşağıdaki şikayetlerden biri ya da birkaçı olabilmektedir;
Ereksiyon ya da orgazm sırasında ağrı
Penis ucundan özellikle sabahları şeffaf ya da sarı renkte akıntı
Genital bölgede içi sıvı dolu kabarcık ya da pürtüklü kabarıklıklar
Erkekte en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve tedaviler aşağıda özet bir şekilde anlatılmıştır.
HPV (Kondilom): Viral bir enfeksiyon olup ciltle temasla geçmektedir. 100’ün üzerinde çeşidi vardır ve 40 tan fazla tipi cinsel ilişkiyle bulaşmaktdır. Centers of Disease Contorl and Prevention (CDC)’a göre dünyada erkek ve kadında cinsel yolla en sık bulaşan hastalıktır.
Klinik: HPV’nin neden olduğu siğiller çoğu zaman kendiliğinden iyileşmektedir. Genital siğilin iyileşmesi, virüsün vücuttan gittiğini göstermez. Bağışıklık sistemi zayıflamadıkça, genital siğil tekrarlamaz.
HPV’den korunma: Cinsel ilişkide prezervatif kullanma ve partner sayısının az olması HPV den korunmak için çok önemlidir. 26 yaşına kadar HPV aşısının uygulanması (Gardasil) genital siğil ve kadında rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olduğu bildirilmektedir.
Gardasil aşısı: Ülkemizde yeni kullanıma girmiştir. HPV tip 6,tip 11, tip16, tip 18 için koruyuculuğu vardır. Önerilen formu (Dünyada bazı ülkelerde 9 yaş ile 26 yaş arasında erkek ve kızlara koruyucu aşı olarak uygulanmaktadır) 3 doz şeklindedir. 0, 2. ay ve 6. ayda 3 doz olacak şekilde uygulanır. Ülkemizde sadece kadınların kullanımı için ruhsatlandırılmıştır.
Genital siğil tedavisi: Elektrokoterizasyon, kriyoterapi ya da solüsyon tedavisi önerilebilir.
Klamidya: İdrar yaparken yanma, karın alt kısmında ağrı ve penis ucunda akıntı şeklinde kendini gösterir. Bazen hiç bir belirti vermez. Tedavisinde 1 haftalık antibiyotik tedavisi verilmektedir.
Genital Herpes: Genital bölgede kaşıntılı, ağrılı lezyonlarla kendini gösterir. Bazı herpes lezyonları kabuk bağlamaktadır. Toplumda taşıyıcılık yaygındır. Tedavisinde aniviral ajanlar kullanılır. Unutulmaması gereken bir nokta; virus hiçbir zaman vücuttan uzaklaştırılamaz ve ne zaman bağışıklık sistemi zayıflarsa ortaya çıkabilmektedir. İmmünsupresif tedavi kullanan hastalarda tedavisi zor olabilmektedir.
Yaşı 14 ile 49 arasında olan erkeklerin %16’sında Herpes virüsü vardır. Hastaya bir zararı yoktur.
Vücut sıvılarından izole edilebilir (Salya, sperm ve vajinal sıvıda).
Stres, yorgunluk ve ateşli hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir.
Temasla bulaşır. Nüks ettiğinde hijyene dikkat edilmeli, ortak havlu kullanılmamalı, mümkünse o dönemde cinsel ilişkiye girilmemelidir.