bilgiliadam
Yeni Üye
Cinsel temas nedir?
Heteroseksuel ya da homoseksuel olmak uzere genital, genitaloral, oralanal, genitalanal tum davranış bicimlerini icerir
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların (CYBH) genel ozellikleri nelerdir ?
Her iki cinste de cinsel yonden en aktif oldukları donemde sık gorulurler
Genelde sessiz seyrederler
Ozellikle umursamaz davranışlı kişilerde daha sıktır
Akut hastalık dışında infertilite, lohusalık humması, serviks kanseri, fetus ve yenidoğan enfeksiyonları gibi başka hastalıklara zemin hazırlar ve HIV enfeksiyonunun gecişini artırırlar
CYBH olasılığı hangi durumlarda artar ?
Cok eşlilik
Eşin birden fazla partnerinin olması
Genelev kadınları ve muşterileri
Yakın zamanda cinsel eş değiştirmek
CYBH belirtisi olanla ilişkiyi surdurmek
Eşlerin de tedavi edilmesi gerektiğinin bilinmemesi
Eğitim ve kondom kullanımının az olması
CYBH lar nelerdir?
Yirminin uzerinde bakteri, virus, parazit ve mantarlara bağlı hastalıklar cinsel yolla bulaşmaktadır Bazı etkenler cinsel organ ve idrar yollarında uretrit (orn: bel soğukluğu), vajinit gibi infeksiyonlara neden olurken diğer bir bolumu genital bolgede lezyonla seyreder (sifilis (frengi), herpes simpleks, genital siğil, bit, uyuz, vb) Bu etkenler yalnız cinsel bolgede sınırlı kalmayıp bazı durumlarda sistemik hastalıklara da neden olabilirler Hepatit B virus, hepatit C virus, HIV (AIDS) gibi ceşitli mikroorganizmalar da vucuda bu yolla girerek hastalık oluşturabilirler
CYBH ’lardan nasıl korunulur ?
Kısa sureli, rastgele ilişkilere girilmemeli
Başkalarıyla ilişkiye girebileceklerle cinsel ilişkiye girilmemeli
Kondom (prezervatif) kullanılmalı
Adolesanlara guvenli seks eğitimi verilmeli
Erken tanı icin zaman zaman sağlık kontrolleri yapılmalı
Hastalık geliştiğinde yakınma olmasa bile eşler de tedavi gormeli
6 Nerelere başvurulmalı ?
CYBH ile ilgilenen uzmanlık alanı Enfeksiyon Hastalıklarıdır Genital bolgede gelişen cilt lezyonları varlığında dermatoloji uzmanlarından yardım istenebilir Kadın Hastalıkları ve uroloji uzmanları da bu hastalıkların eğitimini almış ve gerektiğinde yardım alınabilecek diğer bolumlerdir
Heteroseksuel ya da homoseksuel olmak uzere genital, genitaloral, oralanal, genitalanal tum davranış bicimlerini icerir
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların (CYBH) genel ozellikleri nelerdir ?
Her iki cinste de cinsel yonden en aktif oldukları donemde sık gorulurler
Genelde sessiz seyrederler
Ozellikle umursamaz davranışlı kişilerde daha sıktır
Akut hastalık dışında infertilite, lohusalık humması, serviks kanseri, fetus ve yenidoğan enfeksiyonları gibi başka hastalıklara zemin hazırlar ve HIV enfeksiyonunun gecişini artırırlar
CYBH olasılığı hangi durumlarda artar ?
Cok eşlilik
Eşin birden fazla partnerinin olması
Genelev kadınları ve muşterileri
Yakın zamanda cinsel eş değiştirmek
CYBH belirtisi olanla ilişkiyi surdurmek
Eşlerin de tedavi edilmesi gerektiğinin bilinmemesi
Eğitim ve kondom kullanımının az olması
CYBH lar nelerdir?
Yirminin uzerinde bakteri, virus, parazit ve mantarlara bağlı hastalıklar cinsel yolla bulaşmaktadır Bazı etkenler cinsel organ ve idrar yollarında uretrit (orn: bel soğukluğu), vajinit gibi infeksiyonlara neden olurken diğer bir bolumu genital bolgede lezyonla seyreder (sifilis (frengi), herpes simpleks, genital siğil, bit, uyuz, vb) Bu etkenler yalnız cinsel bolgede sınırlı kalmayıp bazı durumlarda sistemik hastalıklara da neden olabilirler Hepatit B virus, hepatit C virus, HIV (AIDS) gibi ceşitli mikroorganizmalar da vucuda bu yolla girerek hastalık oluşturabilirler
CYBH ’lardan nasıl korunulur ?
Kısa sureli, rastgele ilişkilere girilmemeli
Başkalarıyla ilişkiye girebileceklerle cinsel ilişkiye girilmemeli
Kondom (prezervatif) kullanılmalı
Adolesanlara guvenli seks eğitimi verilmeli
Erken tanı icin zaman zaman sağlık kontrolleri yapılmalı
Hastalık geliştiğinde yakınma olmasa bile eşler de tedavi gormeli
6 Nerelere başvurulmalı ?
CYBH ile ilgilenen uzmanlık alanı Enfeksiyon Hastalıklarıdır Genital bolgede gelişen cilt lezyonları varlığında dermatoloji uzmanlarından yardım istenebilir Kadın Hastalıkları ve uroloji uzmanları da bu hastalıkların eğitimini almış ve gerektiğinde yardım alınabilecek diğer bolumlerdir