Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çeşitli bakteri, virüs, mantar, parazitler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu tür hastalıklar dünya genelinde hızla artış göstermektedir. Bu hastalıkların başlıcaları, HPV, HIV, GONORE yani bel soğukluğu, trichomanas paraziti vb hastalıklardır, yani eşlerin birbirine bulaştırdıkları hastalıklardır. Prezervatif kısmen koruyucudur, hastalıktan ve bulaşmadan tamamen korumaz, Human PAPILLOM VİRÜS-HPV– siğillerle kendini gösterir, siğiller olmayabilir de, siğiller laser, koter, ve bazı solüsyonlarla (podofilin) yok edilebilir. Bazı batı Avrupa ülkeleri, HPV aşısını 9 yaşında kız erkek çocukları aşılamaktadır. Bağırsak, Anüs, Genital, Penis, Mide kanserleri sebebi olabilir, ve bu durum karşısında aşı 3 doz olarak yapılır, yüzde yüze yakın koruyucudur.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Nedenleri
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde yoğun bir şekilde görülmektedir. Bunun temel nedeni ise bu tür ülkelerde cinsel eğitim programlarının yetersiz olmasıdır. Aynı zamanda cinsel ilişki yaşının düşmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde bu tür hastalıkların yayılmasında önemli bir etmendir. Evlilik dışı ya da öncesi cinsel birlikteliklerin yaşanması sonucunda cinsel eş sayısı artmaktadır ve bu da hastalıklar için bir zemin oluşturmaktadır. Aynı şekilde kondom dışında kalan doğum kontrol yöntemlerinin daha fazla kullanılması da cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini arttırmaktadır.
SIFILIZ:
Halk arasında frengi diye bilinir. Gebelikte de bakılmalıdır. Hijyeni kötü gebelerde görülmesi sıktır.
Plasentadan geçer ve bebekte sakatlık nedeni olabilir. Tedavide penisilin kullanılmaktadır.
GONORE:
Halk arasında bel soğukluğu olarak da bilinmektedir.
Gebelerde düşük, ölü doğum, erken erken doğum, doğum sonrası enfeksiyonlara neden olabilir.
Penisilin ve tetrasiklinle tedavi edilir.
Enfeksiyona clamidia eşlik ederse, tedaviye eritromisin veya azitromisin de eklenir.
KLAMIDIA:
ABD de en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olarak nitelendirilmektedir. Vaginal kültürle de tanımlanabilir olguların çoğu bulgu vermez.
Gebelerde anne ve bebekte pek çok hastalığa neden olur düşük, erken doğum gibi.
Gebelikte eritromisin veya azitromisinle tedavi edilmelidir.
HPV enfeksiyonu:
Kanser yapıcı virüs olarak da bilinir.
Ağız içi, boğaz, anüs, mide, rahim ağzı kanserlerinden sorumlu tutulan bir virüstür.
Cinsel yolla ve tükürükle de bulaşabilir.
Prezervatif tam koruyucu değildir.
Rahim ağzı ve vagina vulvadaki siğilleri de oluşturur.
AŞI ile korunabilir.
3 DOZ AŞI 4 ayda tamamlanır.
Smear testleri de yapılmalıdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma ve Tedavi
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemi tek eşliliktir. Korunma yöntemleri arasında kondom, doğru bir şekilde kullanıldığında en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır ancak kondom kullanılsa bile bulaşabilen cinsel hastalıklar bulunmaktadır. Siğiller, uçuk vb. hastalıklar kondom kullanımı olsa dahi bulaşabilen hastalıklardandır. Kondom kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta, cinsel birlikteliğin başından sonuna kadar kullanılmasıdır. Cinsel ilişki sona erdikten sonra kondom, ağzı kapalı bir poşet vb. yardımı ile atılmalıdır. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra ise eller dikkatlice yıkanıp temizlenmelidir. Cinsel hastalıkların çoğu teşhis edildikten sonra ilaç yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Ancak şikâyeti ve belirtisi olan kişiler büyük oranda sağlık kuruluşlarına gitmemektedirler. Yine birçok kişide bu hastalıklar semptomsuz bir şekilde gerçekleştiğinden kişi hastalığında farkında olmaz, dolayısı ile tedavi de gerçekleştirilmez. Aynı şekilde bu süreçte ilişkiye girdikleri kişilere hastalığı kolayla bulaştırabilmektedirler. Bu nedenle herhangi bir şekilde hastalık taşındığından şüphelenen ya da şikâyeti olanlar kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurup muayene olmalıdırlar. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinin etkili olması, eş tedavisinin de uygulanması ile mümkün olmaktadır.