teknolojiuzmani
Yeni Üye
Genital herpes, cinsel yolla bulaşmaktadır. Birtakım bireylerde, virüs bulaşsa bile genital bölgelerde uçuk çıkmayabilir.
Herpes, temelinde HPV kadar tehlikeli görülmese de uçuklara neden olan HSV virüsünü taşıyan bireyler için kaygı verici olabiliyor. Ayrıyeten toplumda HPV kadar bilindik olmaması, bu hastalıktan muzdarip şahısların tam olarak anlaşılamadıklarını gösteriyor.
Genital uçuklara neden olan HSV virüsü, farklı semptomlarla da ortaya çıkabiliyor.
Genital herpese neden olan HSV I ve HSV II olarak isimlendirilen herpes simpleks virüsü, her vakit genital bölgede uçuk çıkması halinde belirti vermez. Örneğin HSV I, ağız bölgesinde uçuk çıkarırken, birebir vakitte üst teneffüs yollarında enfeksiyona da neden olabilir.
Uçuklara neden olan HSV II virüsü. HPV’nin neden olduğu siğiller üzere HSV II’nin neden olduğu uçukların da tekrarlama mümkünlüğü yüksek.
HSV’nin de HPV üzere kesin olarak tedavi edilmesi ne yazık ki sıkıntı.
HSV’nin neden olduğu uçuklar bayanlarda kalça, uyluk, anüs, vajina yahut vulva bölgelerinde görülürken, erkeklerde penis yahut skrotumda gözlemlenebilir. HSV’nin tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılsa da bunlar HSV virüsünü büsbütün yok etmez.
Ayrıca genital herpesin yarattığı semptomlar bazen tabiatıyla kaybolsa da sonrasında tekrarlayan biçimde geri dönebilir. Uzmanlar, genelde birinci enfeksiyonun en berbatı olduğunu söylemektedir. Birinci enfeksiyonun iki yahut üç hafta kadar sürdüğü görülmektedir.
Stres, regl periyodu yahut geçirilen öteki enfeksiyonlar genital herpesin tekrarlamasına neden olabiliyor.
Görüldüğü üzere HSV virüsünün bedenden tamamen atılması mümkün değil. Bu nedenle bu virüsü taşıyan bireylerin sıhhatlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Misal bir diğer enfeksiyon geçirdiğinizde uçukların tekrarlayabilmesi mümkün.
Aynı vakitte bayanlar için regl devirleri de HSV uçuklarının gün yüzüne çıkması için bir risk faktörü oluşturuyor. Bunun yanında gerilime yahut kedere dikkat etmek de bu virüsün ortaya çıkmasını önlemek için kıymetli ayrıntılar diyebiliriz. HSV virüsünden şüphelenildiği takdirde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak ve en hakikat tedavi sistemini bir uzman yardımıyla uygulamak epey elzemdir.
Genital herpes de HPV kadar toplumsal ömürde damgalanmaya yol açabilecek bir hastalığa dönüşebiliyor.
HSV pozitif olan bir birey, toplumsal bağlantılarda evvelce sahip olduğu pozisyonu kaybedeceğini düşünebiliyor. Yani kişi artık eskisi üzere sevilmeyeceğini, kabul görmeyeceğini hissedebiliyor.
Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olmak, toplumsal algıda maalesef her daim olumsuz bir duruma giriyor. Bu nedenle şahıslar, insanlara cinsellik kaynaklı oluşan bir virüse enfekte olduklarını söylemeyi haklı olarak istemeyebiliyor. Keza bu virüse sahip birisi, partnerine de bulaştırabileceğini düşündüğü için romantik alaka yaşamaktan da korkabiliyor.
Kaynaklar: 1, 2