Sifiliz genellikle cinsel yola bulaşan , deri ve birçok iç organı tutabilen kronik bir hastalıktır. Yaklaşık 25-30 günlük (10-90 gün arasında değişebilir) kuluçka süresi sonrası etkenin giriş yerinde oluşan şankr denilen özel bir lezyon ve sonrasında oluşan lenf bezi büyümesi ile karakterizedir. Şankr hastaların çoğunda genital bölgede olmakla birlikte vücutta başka alanlarda da olabilir. Sert zeminlidir iz bırakmadan iyileşir. Ağrısız olduğu için atlanabilir. Bu bölgede yara yapan yumuşak şankr Behçet hastalığı herpes enfeksiyonu gibi hastalıklardan ayrımı yapılmalıdır.
Şankr iyileştikten sonra hastalığın kana yayıldığı septisemi dönemi başlar ki bu ,en bulaşıcı dönemdir.etken bu dönemde hem deriye hem iç organlara yayılır. Ateş boğaz ağrısı halsizlik gibi belirtilere deri döküntüleri eşlik eder. Bakır kırmızısı renginde döküntüler oluşur ve bu lezyonlar oldukça bulaşıcıdır. Bu dönemde de hastalık birçok hastalıkla karışabilmektedir ki bu nedenle sifilizin tıp kitaplarındaki adı ’’ müthiş taklitçi’’dir. Genital bölgede gözlenen sifiliz lezyonu kondiloma latadırve bu lezyonlarda oldukça bulaşıcıdır. Bu ikinci dönemde hastalarda güve yeniği tarzında saç dökülme alanları görülebilir.
Hastalığın deri lezyonları da tedavi edilmese bile iz bırakmadan 2 hafta içinde iyileşir bu arada hasta latent sifiliz dediğimiz klinik belirti olmayan tetkiklerde pozitifliğin olduğu döneme girer.
Tedavi edilmeyen hastaların yakalşık üçte birinde gelişir.hastalığın başlangıcından 5-20 yıl sonra ortaya çıkabilir.kemik doku kalp damar sistemi nörolojik tutulum bu evrede gözlenir.
Sifiliz ayrıca anneden bebeğe geçerek doğuştan hastalık olarak da oluşabilmektedir.
Sifiliz yukarıda anlatılanlardan da görüldüğü gibi tüm dünya ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ekonomik,kültürel, turistik olarak dış ilişkilerin gelişmesiyle sifiliz vakalarında artış görülmektedir.mevcut vakarlın tedavisi ve takibi, okul, askerlik gibi toplu yaşanan bölgelerde tarama testlerinin yapılması ve şüpheli durumlarda test istenmesi hastalığın tanı konma sıklığını artıracaktır.
Genital bölgede çıkan lezyonların vakit geçirmeden bir dermatoloji uzmanına gösterimesi hastalığın kronikleşme yayılma olasığını oldukça azaltacaktır.