morfeus
Yeni Üye
Osmanlı mutfağının en hoş armağanı olan baklava bayram sofralarının baş tacı olmayı sürdürüyor. Bayrama az bir vakit kalan konuklarınıza sunabileceğiniz tıpkı vakitte kendi ellerinizle baklava yapmak istiyorsanız bu tanım tam size nazaran. Pekala, çıtır bir baklavanın sırrı nedir? Baklava nasıl yapılır? İşte sizlere en hoş baklavayı yapmanın sırrı:
Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan baklava çıtır çıtır lezzeti, mükemmel şerbeti ve ağızda dağılan dağılan kıvamıyla gönülleri fethediyor. Şerbetli tatlıların başını çelen baklava; Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş değerli bir hamur tatlısıdır. İç materyali değiştirilerek fıstıklı baklava, cevizli baklava ve bademli baklava yapılabilir. Fıstıklı baklava ise çeşitleri ortasında en çok tercih edilenidir. Bu emek isteyen tatlıyı en lezzetli halde yapmak isterseniz bu püf noktalarını bir kenara not etmelisiniz.Türk mutfağının en meşakkatli tatlısı olarak bilinen baklava özellikle bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Baklavanın, hazırlanışı ve içeriğinin bölgelere nazaran değişse de ortak kültürümüz halinde geldi fakat bu enfes lezzet hünerin yanı sıra vakit istiyor. Konutta çıtır baklava nasıl yapılır? İşte bayramda meskeninize gelen konuklarınıza sunacağınız çıtır baklava tanımı:
- Öncelikle hazırladığımız şerbeti kaynattıktan sonra soğuması için kenara ayırıyoruz. Şerbetimiz bir taraftan soğurken çıtır baklavamız için gerekli tanımı sayalım.
- Çıtır baklava hamuru için yapmamız gerekenlerin en başında tüm sıvı materyalleri yoğurma kabımıza alıyoruz ve karıştırmaya başladıktan sonra kabartma tozu ve ununu ekleyip uygunca karıştırmaya başlıyoruz.
- Çıtır baklava hamuru elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Çıtır baklava hamurunu hazırladıktan sonra 5 kesime ve daha sonra böldüğümüz 5 parçayı da 10 modüle bölüyoruz.
- Çıtır baklava tanımı ve Çıtır baklava nasıl açılır üzere arama biçimlerinde size vereceğimiz püf noktalardan yararlanabilirsiniz.
BAKLAVA TANIMI:
Hamuru için;
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
1 yemek kaşığı sirke
yarım çay kaşığı tuz
4.5 silme su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
İçine serpmek için
2.5 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzeri için;
125 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon(küçük uzunluk limon)
Bir fiske tuz
YAPILIŞI
Öncelikle hamur gereçleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu 36 modüle ayırın.
Her bir bezeyi yuvarlayıp 20 dk dinlendirin. Bezeler 6 kümeler halinde açılacak. 6 bezeyi fincan tabağı büyüklüğünde açıp ortalarına 1 tatlı kaşığı nişasta serpin ve üst üste dizin.
Elinizle hafif bastırarak hamuru biraz büyütün. Bu prosedür yufkalar çabuk kaymasın diye yapılıyor. Akabinde bir oklava ya da merdane ile hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin.
12 bezeye de tıpkı süreci uygulayın ve ortasına cevizlerden çokça koyun. İsteyen fısıtk da koyabilir.
Öteki 6'lı 3 beze kümesini da açıp üzerine cevizlerden serpiştirin. Hamurunuzu ister baklava dilimi ister kare formunda kesin. Eritilmiş tereyağ ve zeytinyağını baklavanın üzerine gezdirin.
Daha sonra evvelden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbetin yapılışı: Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Tuz şekerlenmeyi önlemek için tesirli bir prosedür.
İçine limonu kabuklu atmayın. Çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dk. evvel ekleyin. Şerbet büsbütün kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın, tam 30 dk. kaynatın.
Baklava soğuduktan sonra şerbeti ocakta ılınana kadar bekletin. Daha sonra dökün. En az 4 saat bekledikten sonra çıtır baklavalarınızı konuklarınıza servis edin.
Afiyet olsun...
BAKLAVANIN 3 PÜF NOKTASI:
- Hoş baklava yapabilmenin birinci şartı elbet unda saklı. Baklava yapmak için kullanacağınız unun, güçlü yapıda baklavalık un olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece hamurunuz hem pratikçe açılabilecek hem de daha kolay hale girebilecek.
- Hamurunuzun kolaylıkla yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su üzere gereçleriniz kesinlikle ılık olmalı. Ayrıyeten hamuru yoğurduktan sonra katiyen kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma süreci sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.
- Baklavanın orta katlarına ekleyeceğiniz nişastanın kalitesi ve ölçüsü da hayli güzel ayarlanmalı. Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tanımınızda kullanabilirsiniz.