Son Konu

Çocuğunuz seslendiğinizde birkaç defa tekrarlatıyor mu! Çocuklarda işitme azlığına dikkat!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Evladınız seslendiğinizde birkaç kere tekrarlatıyor mu, konuşmayı sıkıntı mu öğreniyor, Televizyonu yakından mı izliyor? Bu sorulara cevabınız evet ise, çocuğunuzda muhtemelen işitme sorunu olabilir.

Çocuklarda işitme azalmasının en sık rastlanan nedeni orta kulak iltihaplarıdır. Evlatların yarısından ziyadesi bir yaşına gelinceye kadar en az bir sefer orta kulak iltihabına yakalanır, altı yaşına gelinceye kadar da bu iltihap bir kaç defa tekrarlar. Evlatların büyüklere orantıyla orta kulak iltihabına çok daha kolay yakalanmalarının nedeni kulaklarının anatomik yapısına bağlıdır. Orta kulak boşluğu ile burun ardı boşluğunu birbirine bağlayan Östaki borusu ismi verilen kanal, küçük çocuklarda çok kısa ve yatık durumdadır. Erişkinlerde dik ve uzun olan bu kanalın çocuklardaki bu yapısı, nezle ve soğuk algınlığı sonrasında orta kulağa mikropların çok kolay ulaşmasına neden olur. Başkaca kanal yatık durumda olduğu için salgıların boşalması da güçleşir. Orta kulakta biriken salgılar mikropların üremesi için çok tutarlı bir ortam oluşturur. Ayrıyeten kulak likit ile dolu olduğu için de işitme azalacaktır, zira orta kulakta bulunan çekiç, örs, özengi üzere kemikçiklerin titreşmesi zorlaşacaktır. Likit birikmesi hengamında tedavi edilmediği takdirde, kulak zarını da iltihaplandıracak ve bir vade sonra da zar delinecektir. Zar delinmesi ile kulak ağrısı hafifler fakat zar tahrip olduğu için, hastalık iyileşse bile zardaki delik nedeniyle işitme tam olarak düzelemez ve sık sık yeni iltihaplanmalara yol açar.

Hastalık tedavi edilmezse sonuçları nelerdir?

Illetin sık görüldüğü süt çocukluğu ve oyun çocukluğu devri, evlatların birebir devranda konuşmayı öğrendikleri ve muhitlerini tanıdığı devirdir. Araştırmacılar bu çeşit evlatların lisanı öğrenme ve kullanma yetenekleri ile toplumsal koordinasyonlarının sıradan evlatlara daha istenilmeyen olduğunu bildirmektedirler. Hastaların çocukluk çağı illeti olarak bilinen bu illetten kurtulabilmeleri için fakat yaşın ilerlemesi ve faal tedavi usullerinin (ilaç, tüp takılması, geniz eti alınması gibi) uygulanması ile olmaktadır. Sık olarak tekrarlar ve ilerler ise kulakta kireçlenme, iç kulak tipi işitme kaybı, kolesteatom denilen ve ileride büyük düşünceler veren ve kesinlikle işitmeyi bozan ameliyatlar gerektiren tablolara yol açabilir. Enfeksiyon dimağa sahih ilerler ise menenjit ve velev irtihal bile olabilir.

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğunu nasıl anlarsınız?Çocuğunuz derslerinde başarısız, etrafına ilgisiz mi? Ya da televizyonu çok yüksek sesle dinliyor, onu çağırdığınızda size yanıt vermiyor mu? Çocuğunuzda işitme kaybı olabilir.
İşitme ve meale başka kişilerle bağ kurma yoludur. Muhabere kurma da lisan aracılığı ile gerçekleşmektedir. Lisanın gelişmesinde işitme değerli bir etken olarak önümüze çıkmaktadır. İşitmenin gerçekleşebilmesi için sesin kulağa ulaşması, dış, orta ve iç kulak kısımlarını aşması ve beyindeki ilgili merkez tarafından algılanıp yorumlanması gereklidir. Bu işlevlerin rastgele birisindeki aksaklık işitme pürüzünü ortaya çıkarmaktadır.

1. Çocuklarda işitme kaybının nedenleri nelerdir?

Çocuklarda muhaberelerini bozacak 20 desibelden daha çokça olan işitme kayıpları bir işitme marazı olarak değerlendirilmelidir. İşitme kaybına sebep olacak bir çok rahatsızlık olmasına rağmen, iki kıymetli hastalık öbeğine çocukluk çağında sıklıkla rastlanılmaktadır. Bunlardan birincisi seröz otitis media olarak isimlendirilen orta kulakta likit toplanması başkası de işitme hududunun fonksiyon kaybıyla giden rahatsızlıklardır.

2. Çocuğumuzda işitme kaybı olduğunu nasıl anlarız?

Bu mevzuda evladın aile ve muallimlerine kıymetli sorumluluklar düşmektedir. Evladın etrafa olan ilgisinin azalması, seslenildiğinde karşılık vermemesi yahut yanlış yanıt vermesi ya da televizyonu yüksek sesle dinlemesi üzere kimi devir çok da dikkati çekmeyen belirtiler çocukda var olan bir işitme kaybına işaret edebilmektedir.

3. İşitme kaybının evlatlar üzerindeki olumsuz tesirleri nelerdir?

Evlatlar gelişimleri boyunca taklit ederek öğrenmektedirler, bunu gerçekleştirmede görme ve işitme duyuları nispeten ön plandadır. İşitme güçlüğü yaşayan çocuklarda başta konuşmayı öğrenmede gecikme olmak üzere bir çok hususta gelişme geriliği ortaya çıkacaktır. En kıymetli noktalardan bir tanesi de sınıf muvaffakiyetinin giderek kötüleşmesidir.

4. Çocuklarda işitme kaybı nasıl derecelendirilir?

Çocuklarda ve erişkinlerde 20 desibelden daha çokça işitme kaybının olması işitme sorunu olarak kıymetlendirilir. Çok hafif işitme kayıplarından büsbütün işitme özürlü olmaya kadar giderek ağırlaşan kademelendirilmesi laf hususudur.

5. Çocuklarda işitme kaybının doktora danışılmadan anlaşılması mümkün yönetici?

Bebek ve çocuklarda işitme meselesi olduğunu farkedenler çoğunlukla valideler olmakta ve kuşkularının doğrulanması hedefiyle doktora başvurmaktadırlar. Günlük hayatta tereddüte düşüldüğünde evlat yahut bebeğin gerisinden seslenerek yanıt verip vermediği yahut beklenilenden daha yüksek sese reaksiyon gösterip göstermediği test edilebilir.

6. İşitme kaybı olan bir evlada uygulanacak tedavi teknikleri nelerdir?

İşitme kaybına sebep olan illetlere bağlı olarak tedavide farklılıklar arz etmektedir. En sık görülen illetlerden biri olan seröz otitis media illetinde birinci tedavi seçeneği antibiyotik ve dekonjestanlar olmakta, ilaçlarla denetim altına alınmayan hastalarda tüp takmak üzere cerrahi metodlar gündeme gelmektedir. İşitme haddinde olan dertlere bağlı işitme kayıplarında ise hastanın işitme cihazı kullanması ya da biyonik kulak(koklear implant) takılması düşünülmelidir.

7. Koklear implant ameliyatı kimlere ve hangi yaş öbeğindeki hastalara uygulanır?

Koklear implantlar işitme hududundaki bir meseleden ötürü gelişen ve işitme cihazlarından yerinde nispette yarar görmeyen hastalara uygulanmaktadır. Doğuştan işitme azlığı olan çocuklarda 5 yaşından evvel velev mümkünse 3 yaşından evvel koklear implantların uygulanması muvaffakiyet talihini artıran bir faktördür.

8. İşitme kaybı olan evlatlar devranında fark edilip gerekli tedbirler alınmazsa ne olur?

İşitme kaybının aşamasına bağlı olarak bu değişmektedir. En değerli nokta evlatların öğrenmesinde olan gecikmedir ve ileri yaşlarda yaşıtlarıyla olan fark kapatılamaz hale gelebilir.

9. Çocuklarda işitme kaybının önlenmesi kolay olmuyorsa, işitme kaybına erken tanı konmasının ne üzere avantajları olabilir?

İşitme kaybına yol açan illetin engellenmesi halinde bile işitmenin cihazlarla rehabilite edilmesi mümkündür ve evladın öğrenmesine, gelişimine ve çevre ahengine önemli eklerde bulunacaktır.


10. Türkiye’de işitme kaybı, öbür devletlere kıyasla daha farklı bir sıklıkta mıdır?

Bir çok hastalık hakkında Türkiye’de sağlıklı ve geniş istatistiki haberlere ulaşmak mümkün değildir. Ama akraba evliliğinden doğan çocuklarda görülen işitme kayıplarının memleketimizde daha sık rastlandığıda bilinen bir gerçektir.


Çocuğunuzda son periyotta gözlemlediğiniz birtakım değişiklikler işitme kaybından kaynaklanıyor olabilir

Geleceğimiz olan evlatlarımızın 0-10 yaş periyodunda yaşadıkları üst teneffüs yolu enfeksiyonları onların geleceğini olumsuz cephede etkileyebiliyor. Bu nedenle, münhasıran evladınız çok sık hastalanıyorsa, alerjik rahatsızlıkları giderek artmışsa vakit kaybetmeden bir bilirkişiye başvurmanız çok değerli.

Anaokulu ve ilköğretim periyodundaki çocuklarda bağışıklık sisteminin değişimi ve gelişimi nedeniyle en sık üst teneffüs yolları enfeksiyonları ve alerjiler görülür. Bu devirde tekrarlayan illetleri çok güzel takip etmek gerekir. Zira bu cins illetler geniz eti büyümelerine ve bunun sonucunda orta kulak boşluğunda likit birikimine bağlı işitme kayıplarına neden olabilir.

İşitme kaybına yol açan likit birikimi olan evlatların; derhal hemen hepsinde geceleri ağzı açık ahenge ve horlama şikayeti vardır. Evlatta işitme kaybı olup olmadığını olağan konuşma seslerini duyamaması, konuşmaları tekrarlatması, sesli cihazların yanına yaklaşmasıyla anlayabiliriz. Münhasıran işitme sorunu yaşamaya başladıkça içlerine kapanır, muhabereleri azalır, hudutlu ve gergin olurlar. Mektep başarılarında da önemli bir azalma gözlemlenebilir. Erken önlem alınmadığında ömür uzunluğu sürebilecek kalıcı işitme kayıpları, riskli kulak operasyonları, zeka, davranış ve kariyer meseleleri yaşayabilirler.

İşitme kaybının belirtileri

- Evladınız son periyotta çok çokça üst teneffüs yolu enfeksiyonu geçiriyorsa,

- Daha sık alerji oluyorsa,

- Derslerinde eskisi kadar başarılı değilse ve ilgisizse,

- Daha sonlu ve gerginse,

- Televizyonun sesini duymak için ona daha çok yaklaşıyorsa,

- Ağzı açık uyuyor ve horluyorsa,

- Reaksiyonları daha yavaş ve yaşıtlarına nazaran algılaması daha düşükse evladınız sık geçirdiği enfeksiyonlara bağlı olarak işitme kaybı yaşıyor olabilir.

İşitme Kaybında Erken Tanı Kıymetli

Yenidoğan bebeğinizin birinci denetimleri hayati kıymet taşır. Münhasıran de kalça ve işitme sorunları devrinde fark edilip, tedavi edildiğinde büyük nispette meseleler önlenir. Bu yüzden bebeğiniz doğar doğmaz bilinçli davranıp, gerekli tedbirleri almalısınız. Nasıl mı?

Doğumsal olan işitme kayıplarının büyük bir kısmı iç kulak tipi (duyusal ve sinirsel tip) işitme kaybı olduğundan ameliyatla (Koklear implant ameliyatı hariç) yahut ilaçla tedavileri mümkün değildir.

Nasıl Saptayacaksınız?

Bebeğinizin işitme meselesinin tespiti için en münasip vakit, doğduktan sonraki birinci 3 aydır. Bebeğiniz 6 aylıkken, işitme tedavisine kesinlikle başlamalısınız. İşitme kayıplarında tedavi olarak, işitme cihazı tatbikinin dışında, kişisel eğitim ve rehabilitasyon ile destek sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin işitme kademesine nazaran, işitme cihazlarının yarar orantısı değişir. İşitme cihazı yahut koklear implant pratiğindeki hedef, bebeğinizin %100 duymasından çok, konuşma ve mental gelişimini sağlayacak kadar sesleri duyabilmesidir. Zira işitmeyen, sesleri tanıyamayan bebeğiniz sonraki devirlerde konuşamaz.

Bu cihazlar sayesinde, dış ortamdan gelen sesler kulağına yükseltilerek yönlendirilir ve işitme sorunu engellenir. Böylelikle işitme kaybından ötürü bebeğinizin duyamayacağı şiddetteki sesler, duyabileceği seviyeye yükseltilmiş olur.

Cihazın Denetimi

Bebeğiniz büyüdükçe işitme cihazını da denetim ettirmeniz gerekir. Aslında bu sık sık gereksinim duyulan bir durum değildir, fakat bilmelisiniz ki o büyüdükçe kulak kalıbı da büyüyecektir.

Bebeğinizin cihazla sesleri duyması da ehil değildir. Kesinlikle kişisel eğitim programlarına katılması gerekir. Bu programlar ile konuşma ve lisan gelişimini sağlayacak rehabilitasyonun yapılması lazım.

İşitme kaybı olan çocuklarda emel, konuşma gelişiminden evvel işitmeyi sağlayarak, evladın işitme ve konuşma engelli olmamasını önlemektir. Bunun için de cihaz takıldıktan sonra tedavinin bittiği sanılmamalı, sonrasında eğitim ve rehabilitasyon kesinlikle uygulanmalıdır.

 
Üst Alt