Evladınızın ömür uzunluğu sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmasını istiyorsanız, birinci süt dişlerinin çıkmasından itibaren ( yaklaşık olarak 6 aylıktan itibaren ) ağız bakımı ve paklığı konusuna da ehemmiyet vermeniz gerekmektedir. Evladınıza birinci yaşlarda kazandıracağınız ağız bakımı ve aklık alışkanlığı dişlerinde çürük oluşmasını handikaplar. Bu sebeple, birinci süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte aklık ve bakım süreçlerine başlanmalıdır.
Teklifler:
Teklifler:
- Biberon yahut göğüsle her beslenmeden sonra evladın tüm dişlerini hafif ıslatılmış bir tülbentle silip temizleyiniz. Bu süreci,her gece yatmadan evvel ve her sabah kahvaltısından sonra olmak üzere günde en az iki sefer uygulayınız.
- Biberon çürüğünün oluşumunu engellemek için gece uykuya yatarken evladınıza biberon vermeyiniz. Zarurî hallerde biberon içinesadece su koyarak veriniz.
- Dişhekiminiz tarafından gerekli görüldüğü hallerde verilen florür tabletlerini,önerilen dozlarda ve tertipli olarak kullanınız.
- Evladınızın süt dişlerini 2 yaşından itibaren yemeklerden sonra yumuşak bir bebek fırçasıyla fırçalamaya başlayınız.Özellikle gece uykusuna pak bir ağızla yatmasını sağlayınız.
- Evladınızı ,hiçbir şikayeti olmasa da 1 yaşından itibaren yılda en az iki defa nizamlı olarak dişhekiminize götürünüz.Çocuğunuzu tertipli aralıklarla dişhekimine götürmeniz dişhekimi korkusu oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
- Evladınızın dişlerini yapışkan ve ziyade ölçüde şeker içeren ( kolalı içecekler,şekerlemeler,gofret,şekerli sakız, vs.)gıdalardan uzak tutun.Çocuğunuzu ödüllendirmek veye sevindirmek istediğinizde bu ve gibisi besinleri kullanmamaya itina şovunuz.
- Öğün aralarında atıştırmayı evladınıza yararlı hale getiriniz. Bu gayeyle çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme, kolalı içeçekler bölgesine süt,yoğurt,peynir,ayran,yumurta veye elma,havuç üzere ısırılarak yenen meyveleri kabuğunu soymadan verebilirsiniz.
- Evladınıza öğün arasında şeker içeren bir azık yedirdiğiniz yahut içirdiğiniz hengam en geç yarım saat içerisinde dişlerini fırçalayınız veye ağzını bir bardak su ile çalkalamasını sağlayınız.Çocuğunuz iki yaşından küçükse ıslak bir tülbent kesimiyle silebilirsiniz.
- Evladınızın şekerve tatlandırılmış besinlere düşkünlüğünü engellemek sizin elinizde!Yiyecek ve içecekleri tatlandırmak maksadıyla kullanılanm şekerin tüketimini mümükün olduğıunca kısıtlayınız.Çocuğunuzunşeker muhtaçlığını doğal yollardan(örneğin meyvelerden)karşılamasını sağlayabilirsiniz.
- Siz dişlerinizi fırçalarken mümkünse evladınızın sizi izlemesini sağlayın.Diş fırçalamayı ona tanıtın ve sonra da onun dişlerini (hekiminizin gösterdiği şekilde) fırçalayın.Fırçalama sırasında mercimek tanesi kadar macun kullanınız.
- Evladınız dişlerini kendi başına 8 yaşında sonra tesirli bir biçimde fırçalayabilir.Bu nedenle 8 yaşına kadar evladınızın dişlerinin gece fırçalanması,siz ana ve babalara aittir!Diğer vakitlerde da evladınız dişlerini fırçalarken yanında bulunarakdişleriniyeterli (en az iki dakika) fırçalamasını sağlayınız.
- Kullandığınız diş fırçasını (çocuğunuzun ve kendinizin) 3-4 ayda bir yenisiyle değiştiriniz.