Son Konu

Çocuk ayakkabısı nasıl seçilir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier
Evlat gelişim sürecinde ayakkabı seçimi, epeyce değerli bölge tutuyor. Gerçek ayakkabı ile evladınızın ayak sıhhatini koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün. Evet, ayakkabı alınırken nelere dikkat edilmeli? Ortopedi ve Travmatoloji Mütehassısı Doç. Dr. Kaya Hüsnü Akan, aileler için evlatlarına akıllıca ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmek gerektiğini açıkladı!


cocuk-spor-ayakkabi.jpg

Çocuklarda yürümeye geçiş ve ilerleme; hudut gelişiminin en kıymetli basamaklarındandır. İki ayağı üzerinde istikrarda duran ve etrafını tanımaya çalışan evladınıza yapacağınız yanlışsız ayakkabı seçimi; onun hem ayak sıhhatini, hem de nörolojik gelişimi devam ederken sakatlanma riskini azaltarak vücut sıhhatini koruyacaktır.

Yürümenin 6 aşaması var

Çocuklarda yürümenin aşamalarını; emekleme, sıralama, sarsak yürüme, inançlı yürüme, düztaban yürüme (2 yaş grubu) ve topuk parmak vuruşu ile yürüme (3-5 yaş arası) formunda sınıflandırabiliriz. Ayakkabı özelliklerinin, evlat gelişiminin tüm bu basamaklarında; hafif, esnek ve stabil olarak ayağın yapabileceklerininin tümüne yanıt vermesi beklenir. Yanlışsız ayakkabı için birinci koşul, bu iş ile ilgili kişisel olarak uğraşan dükkanları tercih etmeniz olacaktır.

Ayakkabı seçiminde gerçekçi olun ve ayakkabının şık görüşüne, rengine kanmayın

Ayakkabı tercihinde başınızın karışmasına müsaade vermeyin. Yalnızca evladınızın güzeline gittiği için dükkândan bir balerin ayakkabısı alıp çıkmayın! Ayakkabıyı evladın beğenmesi de kıymetli fakat, ne maksatla aldığınız ve hangi mevsime hitap ettiği çok daha ziyade kıymet arz etmekte. Renk olarak nötral renkleri seçerseniz evladın kardeşine yahut bir yakınınıza da kullandırmanız mümkün olacaktır. Zira eskitecek kadar kullanmaları mümkün olmayacaktır.

Evlat için akıllıca ayakkabı uzunluğu nasıl bulunur?

Evlat için sahih ayakkabı uzunluğunu bulmak için kimi bahislere dikkat etmek lazım. Öncelikle; rastgele bir ayakkabıda da aşağıdaki 3 şey değerlidir:

1. Topuk sert olmalı: İki tarafından bastırdığınızda içeri göçmemeli.
2. Parmak kısmı esnek olmalı: Uç kısmını kıvırdığınızda tıpkı yürürken olduğu üzere esnemeli.
3. Ayakkabının orta kısmı esnememeli: Ayakkabıyı ortadan katlamaya çalıştığınızda bükülmemelidir.

Artık, bu testi geçen bir ayakkabının uzunluğuna bakalım.

Evladınız için ayakkabı seçimini akşama hakikat yapın!

Akşama yanlışsız evladınızın ayağı biraz şişmeye başlar. Bu nedenle tıpkı yetişkinlerde olduğu üzere evlat ayakkabı seçiminin de akşama gerçek yapılması gerekir. Evladın ayağında her hengam giydiği kalınlıkta çorapları olmalı. Evladın ayağında bu türlü bir çorap yoksa, kesinlikle her hengam giydiği çoraplardan birini yanında bulundurun.

Artık gelelim deneme kısmına...

Evlat ayakkabıyı giydiğinde;
  • Oturur konumda iken ayakkabının topuğunu hafifçe çekerek ayağından çıkıp çıkmadığına bakın. Çok az kayması gerekiyor.
  • Genişlik için ayağın ayakkabı içerisinde oturmasına bakın. Ayağın parmaklar başlamadan en geniş kısmı olan “aya” kısmı ayakkabının en geniş kısmına rahat oturuyor olmalıdır. Bunu denemek için iki yandan ayakkabıyı parmaklarınızla sıkıştırdığınızda bir ölçü ayakkabının ayağa gelmeden sıkışıyor olması gerekir.
  • Topuk muhitinin yastıklı olması, hareketli çocuklarda bilhassa yeni ayakkabıların vurmasını önler. Bu kısım; plastik olmalı ve hareketli olmaması gerekir.
  • Bağlama kısmı: Bağcıklı yahut velkrolu olabilir. Çoklukla, küçük yaşlar ve mektep için âlâ bantları olan velkrolar hem süratli kapama hem de evladın kendi başına vücut derslerinde ayakkabılarını değiştirebilmesi için ülküdür.
  • Ayakkabıların uzunluğu: Önerilen ayağın başparmağı değil, en uzun parmağından evladın yaşına nazaran işaret yahut başparmağı kadar boşluk bırakarak ölçülmesidir (10-15 mm)
  • Bu ölçümleri her iki ayak için kesinlikle yapılması gerekir zira hiçbir hengam bir ayak oburu ile tıpkı olmaz.
  • Küçük evlatlara, nasılsa büyüyecekler diye büyük numaralı ayakkabı almak, takılıp düşmelerinin en değerli sebebidir.
Ayakkabının materyaline çok dikkat edin

Ayakkabı materyallerinin güzel olması, evladın ayak sıhhati için kritik ögelerden biridir. Bir evladın ayağının bir yılda, yaklaşık 50 litre terleyeceği hesaplandığından, materyalin bu teri emip dışarıya verebilmesi gerekir. Bu da; deri yahut kanvas (keten yahut benzeri) materyal ile olabilir.
  • Ayakkabı alırken evlat ayakkabıları giydikten sonra, ayak bileğine katlama hareketleri yaptırarak buraya sürtünüp sürtünmediğine bakılmalıdır.
  • Ayakkabı büyük yahut genişse sürtünerek ayakta yaraya neden olabilir.
  • Birebir vakitte serçe parmağının bulunduğu alanın, ayakkabının dış yanına sürtünüp sürtünmediğine de bakın.
  • Ayakkabının iç kısmındaki destek kısmının da, başparmağın dibinden başlaması gerekir.
Evladınızın ayakkabısını aldıktan sonra ise arada bir aşınmaları ve içini dışını denetim etmenizde yarar var.
  • 1-2 yaş arası her 2 ayda bir,
  • 3-4 yaş arası her 4 ayda bir,
  • 5-6 yaş arası her 6 ayda bir,
  • 6 yaştan sonra her yıl evlatlarınızın ayaklarını büyümesini denetim etmelisiniz.
 
Üst Alt