Çocukların severek oynadığı cadde oyunları unutulmaya yüz tuttu Birçok çocuk, yağ satarım bal satarım, çelikçomak, uzuneşek, topaç, aşık, körebe, bezirganbaşı gibi oyunların ismini zeka bilmiyor
Aydın Hızlıca'nın haberi
Uzmanlar ise bilgisayar ve televizyona mahkûm olan çocukların sosyal ve fiziki gelişiminin negatif etkileneceğini belirterek annebabaları uyarıyor Çok yok yaşı 20'nin üstünde olanların çocukluğunda cadde aralarında ve evlerinin bahçelerinde oynadığı bu oyunların yerini bilgisayar oyunları aldı Kentleşmeyle birlikte şehirlerde devasa binaların yükselmesi, çocukların oyun alanlarını daralttı Bütün bunlara ilköğretim çağındaki çocukların iyi bir gelecek için birçok zorlu sınava hazırlanması da eklenince cadde oyunları unutuldu Yapılan öbür çalışmalarla oyunlar hatırlatılmaya çalışılsa da istenilen netice alınamıyor
Bilgisayar oyunlarındaki şiddete uyarı çeken Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Klinik Psikoloğu Hande Sinirlioğlu Ertaş, cadde oyunlarının çocukların kişisel gelişimine olumlu katkı maddesi yaptığına uyarı çekti Evde sürekli bilgisayarla oynayan çocuğun dostluk kuramayacağına muhabere eden Ertaş, bu tarzda yetişen çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde toplumla sosyalleşemediğinin altını çizdi
Oyuncak ve oyunun çocuğun beş duyu organını harekete geçireceğini belirten Klinik Psikoloğu Ertaş şöyle konuştu: Çocukların kalem, kaşık tutması, şişe açması, düğme açmakapaması, ip bağlaması, bisiklete binmesi, çeşitli spor aktivitelerine katılması gelişimlerini hızlandırır Oyun, çocuğun sosyal gelişiminin sağlıklı olması düzen ve işbirliğini ve paylaşmayı öğrenmesine sebep olur Oyun, çocuğun adale sistemini geliştirirken, biriken enerjisinin boşalımını ve günlük yaşamdaki gerilimden kurtulmasını da sağlar
UNUTULAN BAZI OYUNLAR
Bezirganbaşı:
Bezirganbaşı tekerlemesi ile ebe seçilir Oyuncular seçilen 2 ebenin kolları altından tekerleme eşliğinde geçerler Ilk Olarak bahşedilen isimleri bilemeyenler ebelerin arkalarına geçerler ve 2 bambaşka ekip oluşturulur Arkasında ortaya bir çizgi çizilir ve 2 ekip çizginin gerisine ip ile kim düşecek çekişmesi yapar
Kırpıntı kapmaca:
Besbelli mendili tutacak biri seçilir Sonra çocuklar 'aldım verdim ben seni yendim' oyunuyla iki gruba ayrılırlar Çizgilerden çıkış yapan çocuklar aralarında mendili yakalayan yakalayamayanı mendille ebelemeye çalışır
Yedi kiremit:
Ortaya yedi kiremit konur, 2 gruba bölünen çocuklar bunu top atıp isabet ettirerek yıkmaya çalışırlar Birincil deviren öteki grubu topla dövme hakkını kazanır Topla en fazla kişi vuran grup kazanır
Seksek:
Herkes tarafından bilinen seksek oyunudur Birincil gidiş bitince sondan başa dönüş yapar Öncelikle çift ayak gidiş dönüşün gerisinde tek ayak gider ve tamamladığı karelerin içine ismini yazmaya başlar Başkasının kutusuna basmadan gidiş dönüşü bitiren oyunu kazanır