Son Konu

Çocuklarda bayılma

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dimağ kan akımının aniden azalması sonucu gelişen süreksiz bilinç kaybına bayılma (senkop) denir. Sağlıklı evlat ve ergenlerde de görülebilir. Aile için korkutucu bir durum olmasına karşın birden fazla hengam kıymetli bir illete işaret etmez. Çocuklarda görülen bayılmaların büyük kısmını olağan bayılma (vazovagal senkop) dediğimiz otonom had sistemi aktivasyonu sonucu gelişen bayılmalar oluşturur. Bu tip bayılmalar daha çok ani ağrı, uzun mühlet ayakta durma, kan görme ve sıcakta kalma üzere durumlarda görülür ve kısa periyodiktir.

Birtakım bayılmalar ise çok kıymetli bir kalp illetinin bulgusu olabilir. Kimi kalp kası hastalıklarında, doğuştan kalp hastalıklarında ve kalp ritmi bozukluklarında (düşük kalp suratı yahut yüksek kalp hızı) çocuklarda bayılma görülebilir. Egzersizle ortaya çıkan baş dönmesi ve bayılmalar, göğüs ağrısı ve çarpıntı ile birlikte görülen bayılmalar, çabuk yorulma hikayesi, ailede bayılma-ani irtihal hikayesi olması durumlarında kalp ve damar sistemi dikkatlice araştırılmalıdır.

Bayılma öncesinde hastalarda baş dönmesi, halsizlik, görmede bulanıklık, bulantı hissi ve sıcak basması görülebilir. Baygınlık sonucu düşme sırasında hastanın vücudunda yaralanmalar ortaya çıkabilir. Kalp dışı nedenlerle gelişen olağan bayılmalarda hastayı bacakları yukarıda olacak biçimde yatırmak birçok hengam kafidir. Umumiyetle birinci müdahaleden sonra birkaç dakika içinde hasta kendine gelir. Olağan bayılma dışındaki bayılmalarda tedavi metotları altta yatan illete nazaran değişir.

 
Üst Alt