Son Konu

Çocuklarda Eklem Ağrısı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Eklem Ağrısı Nedenleri

Çocuklarda tekrarlayan ağrı yakınmaları içinde birinci ve ikinci sıraları baş ağrısı ve karın ağrısı alırken; üçüncü sırayı ise kas ve eklem ağrıları alır. Bir çocuğun eklem yahut bacak ağrılarından şikâyet etmesi anne-baba için kaygı kaynağıdır. Birden fazla vakit, rahatsızlık resen geçecek olan bir nedenle olsa bile, daha önemli bir hastalığa işaret eden belirti ve bulguların bilinmesinde fayda vardır.

Ani ve önemli travmalar, çocuklarda eklem ağrısının öbür bir yaygın nedenidir. Atletik çocuklarda, çok kullanım yaralanmaları - birebir hareketin tekraren tekrarlanmasının bir sonucu - gençlik sporları yaygın hale geldikçe artmaktadır.

Büyüme ağrıları, çocuklarda bacak ağrısının yaygın bir nedenidir. Bu ağrılar uyluk, diz ardı yahut baldır bölgesinde ortaya çıkabilecek kas ağrılarıdır. Eklem ağrısının daha önemli olabilecek öteki muhtemel nedenleri ortasında Juvenil İdiyopatik Artrit (JIA), Septik Artrit (Eklem boşluğunda iltihap olması), Lupus, Lyme Hastalığı ve Lösemi (kan kanseri) sayılabilir. Bilhassa tek eklemde ağrı olduğu vakit ayırıcı teşhiste daha da dikkatli olunması gerekir.

Çocuklarda Eklem Ağrısının Öbür Nedenleri

Eklem ağrısı, kas-iskelet sistemi hastalıklarında sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Çocuklarda eklem ağrıları bazen altta yatan önemli bir hastalığın işareti olabilir. Bunlar:

Jüvenil İdiopatik Artrit (Juvenil Romatoid Artrit)

Bir çocuk uzunca bir mühlet eklem ağrısından şikâyet ediyorsa, bu durum Juvenil idiyopatik artrit (JİA) olabilir. Juvenil Romatoid Artrit bir yahut daha fazla eklemde ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Büyüme ağrılarının bilakis, çocuğun hareketini yahut gücünü de etkileyebilir. Bu hastalıkta ekseriyetle ağrı sabahları daha fazla olur, beraberinde sabah sertliği (hareket kısıtlılığı) bulunabilir ve öğlenden sonra birçok vakit biraz rahatlama olur, lakin takip eden günlerde ağrı devam eder.

Birkaç farklı JIA alt çeşidi vardır ve alt cinslere nazaran semptomlar değişebilir. Bu nedenle hekimlerin teşhis etmesi sıkıntı olabilir. Bununla birlikte, erken teşhis ve tedavi hayati değer taşır, zira JİA kemik uzamasını etkileyebilir ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir.

Septik Artrit, Osteomiyelit

Eklem içinde yahut eklem yakınındaki kemikte mikroorganizmaların yol açtığı iltihap nedeniyle eklemlerde ağrı ve şişlik gelişir. Kemik ve eklem enfeksiyonu durumunda birden fazla vakit tek eklem tutulumu olur, eklemde ısı artışı, kızarıklık ve önemli ağrı ön plandadır. Ayrıyeten bu durumlar birçok vakit beden ısısının yükselmesi ile birliktedir.

Lupus

Sistemik lupus eritematozus (SLE) yahut lupus, bedendeki çabucak hemen her organı etkileyebilen bir otoimmün bozukluktur. Lupus küçük çocuklarda çok azdır, lakin gençlerde, bilhassa bayanlarda daha yaygındır. Lupus, aşağıdaki belirtiler de dahil olmak üzere birçok farklı belirtiye neden olur:

Dinlendikten sonra devam eden yorgunluk

Eklemlerde ağrı, şişme yahut sertlik

Ekseriyetle burun üzerinde yahut etrafında cilt döküntüleri

Ateş

Saç dökülmesi

Lupus uzun süren bir hastalık durumudur ve belirtiler hastalığın şiddetine nazaran değişebilir. Bununla birlikte, erken teşhis ve tedavi hastalık aktivitesini baskılayarak, gidişatını güzelleştirebilir.

Lösemi

Lösemi, kemik iliğinde başlayan kan kanseridir. Çocuklarda en sık görülen kanser tipidir. Lösemi, ekseriyetle öteki semptomlarla birlikte eklem ve kemik ağrısına da neden olabilir.

Semptomlar ve şiddetleri lösemi tipine nazaran değişir ve şunları içerebilir:

Anemi (Kansızlık)

Ufak çarpmalar sonucunda kolay kolay kanama yahut morarma

Enfeksiyonlar ve tekrarlayan yahut inatçı ateşler

Karın ağrısı

Şişmiş lenf bezeleri

Nefes almada zorluk

Eklem yahut kemik ağrısı

Lyme hastalığı

Keneler, Lyme hastalığı olarak bilinen bakteriyel bir enfeksiyonu yayabilir. Keneler, ısırdıklarında insanlara geçtikleri Borrelia burgdorferi isimli bir bakteri taşırlar. Bu keneler, belli bölgelerde çimenli alanlarda ve ormanlık alanlarda yaşarlar.

Lyme hastalığının belirtileri şunlardır:

Kene ısırığının etrafında, bazen boğa gözü döküntüsü olarak bilinen dairesel bir döküntü

Yorgunluk

Ateş yahut titreme

Eklem yahut kas ağrısı

Yüz felci

Lyme hastalığının meydana geldiği bir bölgede yaşayan yahut vakit geçiren herkes enfekte olabilir, lakin dışarıda oynarken çok fazla vakit geçiren çocuklar daha büyük risk altındadır.

Lyme hastalığını önlemek için, çocuklar uzun pantolon ve uzun kollu gömlekler giymelidir. Ebeveynler yahut bakıcılar ayrıyeten dışarıda oynadıktan sonra çocuğun tüm bedenini kene ısırıkları için denetim etmelidir.

Kene ısırmasından sonra, döküntünün ortaya çıkması 3 hafta sürebilir. Eklem ağrısı bazen çocuklarda birinci ve tek semptom olabilir.

Lyme hastalığının erken teşhisi ve tedavisi, önemli komplikasyonları önlemek için kıymetlidir. Enfekte bir kene kuşkusu olan herkes, çocuklarını ısırdıysa, mümkün olan en kısa vakitte bir doktora görünmelidir.

Türkiye’de Lyme hastalığının sıklığı ve durumu hakkında fazla bilgi yoktur. Fakat hastalığın Türkiye’de olmadığı manasına gelmez.

Çocuğu ne vakit doktora göstermek gerekir?

Eklem ağrısı devam ederse yahut kötüleşirse tıbbi yardım almak üzere hastaneye başvurmal gerekir.

Büyüme ağrıları, çocuklarda bacak ağrılarının yaygın bir nedenidir ve çocuk büyüdükçe ekseriyetle kaybolur. Bununla birlikte, ağrı kalıcı, şiddetli yahut olağandışı ise, çocuk bir doktora gösterilmelidir.

Eklem ağrıları aşağıdaki belirtilerden rastgele biriyle birlikte ortaya çıkarsa bir doktora danışmak gerekir:

Şişmiş, kırmızı yahut hassas eklemler

Yakın vakitte yaralanma

Topallama yahut yürüme zorluğu

Ateş

Kilo kaybı

Ciltte döküntü

İştah kaybı

Yorgunluk yahut halsizlik

Tabip kapsamlı bir fizik muayene yapacak ve gereğinde altta yatan nedeni bulmak için laboratuvar testleri ve görüntüleme yollarına başvuracaktır. Birçok vakit hasta Çocuk Romatolojisi’ne yönlendirilir. Teşhis konduktan sonra tedaviye başlanarak, periyodik denetimlerle hasta nizamlı olarak izlenir.


 
Üst Alt