Son Konu

Çocuklarda gece terlemesi: ne yapmalıyız ve ne zaman endişenmeliyiz?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Terleme, fizyolojik ve hayati bir süreçtir. Vücut ısısı dimağın hipotalamus yerindeki ısı düzenleme merkezi tarafından denetim edilir.Temelde iki tür terleme vardır: termoregülatuar ve duygusal terleme. Terlemenin yararı ter bezlerinin yaydığı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylelikle vücudun şiddetli sıcaklarda ısı istikrarını koruduğudur. Terlemenin 2. yararının ise, insan vücudundaki zararlı hususlar terleme yoluyla dışarı atılması olarak gösterilir.

Gece terlemesi ebeveylerin evlatlarında en çok telaş ettikleri bir durumdur.

Gece çocuklarda terleme çok sık görülür ama umum olarak çok istenilmeyen bir meali yoktur. Çarşaflarının ve elbiselerinin sırılsıklam olması biçiminde bir gece terlemesi olur.

Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genelikle fizyolojik, yani altında hastalık olamayan sıradan bir durumdur.

En çok muhit faktörlerinden kaynaklanan bir durumdur. Çok çokça giyisiler, çokça örtünmeden, çok sıcak oda ıssısından kaynaklanan bir terlemedir.

Evlatlar yetişkinlere nazaran daha çabuk ve kolay terlerler. Yıl 2012 de 6381 7 - 12 yaş evlat arasında yapılan bir araştırmada 11,7 % evlatların haftada en az 1 sefer gece terlediğini tespit edilmistir. Erkek evlatlarında daha ziyade görüldüğü ve genelikle terlemenin üst teneffüs yollu illetleri, sinuzit, bronşit, umumî soğuk algınlığ, uyku bozuklukları ve atopik illetlere bağlı olarak görülmüstür.

Çocuklarda gece terlemeleri sıhhat meselelerinde görülebilir: viral enfeksiyonlar, bronşit,sinüs enfeksiyonu,zatürre üzere sıhhat sıkıntıları. Şayet evladınız gece yarısı uyanıyorsa ve şiddetli bir sussama ve açlıkile diabet marazın bir işareti olabilir. Çocuklarda çok tiroid hormonu (tiroksin) salgılanması, hipertiroidi, de şiddetli terleme yapacaktır. Hipertiroidi rahatsızlığında evladın vücudu yorgun olur, şiddetli kilo kaybı ve karın ağrıları olur. 4-8 yaş arası çocuklarda gece kaygılı hayalden ile uyanmaları da gece terlemenin sebebi olabilir. Çok önemli hastalılarında bir belirtisi olabilir. Gece terlemesi Hodgkin marazı, lösemi, malign deri kanseri, tüberküloz, dimağ marazları üzere önemli hastalıklaırnda işareti olabilir.

Gece terlemelerine karşı siz nasıl önleyebiliriz?

Gece oda sıcaklığı 16-20 nokta arası olmalı.

Gece uyurken oda sıcaklığı ne kadar az olursa uyku kalitesi de o kadar yeterli olacaktır.

Evlatlarımızı ziyade giysi ile yatırmamalıyız. Keten ve rahat giysiler tercih edilmeli.

Evladımızın yatmadan evvel ağır yemekler yedirmemeli.

Çok şekerli yiyeceklerden ve kafein içeren içecekler kaçınılmalı

Evladınız likit alımı gün içerisinde ehliyetli olmalı.

Şayet bunların hepsini uyguluyorsanız ve çocugunuzda gece terlemesi çok şiddetli bir formda devam ediyorsa artı yanın sıra farklı şikayetler var ise, örneğin kilo kaybı, iştahsızlık üzere, kesinlikle bir evlat tabibine başvulmalısınız.

 
Üst Alt