Son Konu

Çocuklarda inek sütü alerjisi,

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Evladın ya da bebeğin inek sütü yahut inek sütü içeren bir besin alımından sonra bir yahut birden çokça süt proteinine karşı immünolojik reaksiyon sonucu evlatta dudak etrafında kızarıklık, yüzde kızarıklık, vücutta kızarıklık ve kaşıntı üzere ciltte belirtilerin görülmesi, kakada kan görülmesi, egzama üzere alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına inek sütü proteini alerjisi denir.

İnek Sütü Alerjisinin Çeşitleri

Üç tiptir. Tip 1, tip 2 ve tip 1 ile tip 2’nin birlikte olduğu mikst tip olmak üzere 3 cinstir. Tip 1 önemli alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve umumiyetle birinci 2 saatte belirtiler görülebilir. Tip 2 ve mikst tip ise 2 saatten daha sonra belirtiler görülür ve düzelme bahtı umumiyetle daha yüksektir.

İnek Sütü Alerjisi Görülme Sıklığı

Çocuklarda inek sütüne alerji sıklıkla 1 yaşından evvel başlar ve çoğunlukla 3 yaşında son bulur. İnek sütü proteinine reaksiyon sıklığı %5-15 arasında görülmektedir. Bu reaksiyonların birçok alerji değildir. Çocuklarda inek sütü proteinine alerji ise %2-6 arasında görülmektedir.

Bebeğin birinci 6 ay yalnızca ana sütü ile beslenmesi çok değerlidir.

Birinci 6 ay yalnızca ana sütü yerlerde inek sütü alerjisi bin evlattan beşinde görülmektedir. Yani ana sütü ile bebeğin beslenmesi inek sütü alerjsi gelişmesine karşı kollayıcıdır.

İnek Sütü Alerjisinin Kıymeti

İnek sütü proteinine alerji gelişen bebeklerin inek sütü içeren bir azık alması ile önemli alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Önemli alerjisi olan çocuklarda alerjik şok dediğimiz hayatı tehtit eden bir durumla karşı zıdda kalabiliriz. Başkaca güzel bir diyet düzenlenmediği takdirde büyümede durma ve zayıflıkla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle inek sütü proteini alerjisi önemsenmelidir.

İnek Sütü Alerjisi Belirtileri

İnek sütü alımından çabucak sonra yahut birinci 2 saatte ciltte kızarıklık, kaşıntı, akciğerde hırıltı, öksürük, anjioödem ve alerjik şok belirtileri görülebilir. İnek sütü almından 2 saatten daha sonra yahut birkaç gün içinde görülebilen belirtiler ise kakada kan görülmesi, kabızlık, reflü, egzama (atopik dermatit), 3 saatten daha uzun süren gaz sancısı , akciğerde pulmoner hemosiderozis dediğimiz akciğerde kanamalar, barsak ve midede alerjik reaksiyonlar formunda belirti gösterebilir.

Sonuçta şu durumlarda inek sütü proteini alerjisinden şüphelenmek gerekir

- İnek sütü yahut inek sütü proteini içeren mama alımından sonra

- Dudak etrafında kızarıklık, vücutta kızarıklıklar, lisanda ve dudakta şişme

- Sık öksürük ve hırıltı

- Nefes sıkışması ve kendinden geçme üzere alerjik şok belirtileri

- Egzama

- Kakada kan görülmesi

- Tedaviye yanıt vermeyen kabızlık

- Nedeni bilinmeyen sık sık kusma

- Gaz sancısı günde 3 saatten daha uzun sürüyor ve 3 haftadan daha uzun görülüyorsa akla inek sütü alerjisi gelmeli ve evlat alerji kompetanı ile temasa geçilmelidir.

İnek Sütü Alerjisi Nedeni

İnek sütündeki proteinlere karşı vücudun alerjik reaksiyon vermesiyle olur. İnek sütü içinde kazein ve Whey proteinlerine karşı alerjik reaksiyon gelişir. Alerjik hastalıklarda genetik çok kıymetlidir. Ana ve pederinde alerjik hastalık olan çocuklarda inek sütü alerjisi riski de yüksektir. Ailede astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjisi üzere alerjik hastalık olan bebeklerde inek sütü alerjisi gelişme riski daha yüksektir.

İnek Sütü Alerjisi Teşhisi

İnek sütü alerjisi belirtileri olan bebek ve evlatlar çocuk alerji eksperlerince incelenir. İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve öbür sık alerjiye neden olan azıklara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin raddesine nazaran hareket edilir. Bu nedenle alerji testinin evlat alerji bilirkişisi tarafında , akıllıca teknikle ve metotla yapılması çok kıymetlidir. Alerji raddesine nazaran yükleme testi yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Deneyimsiz şahıslarca test yapılması çok önemli istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Yalnızca test sonuçlarına nazaran diyet verilmesi ise son radde sakıncalıdır. Gereksiz diyete ve bunun sonucunda da evladın büyümesinde ve gelişmesinde bozulmaya neden olabilir. Sonuç olarak teşhis ayrıntılı hikaye, alerji testleri, eliminasyon diyeti ve gerekli durumlarda yükleme testi ile konur. Yalnızca kan testleri ile inek sütü alerjisi teşhisi konulmaz.

İnek Sütü Alerjisi Tedavisi

İnek sütü alerjisi tedavisinde diyet, ilaç tedavisi ve oral dezentizasyon olarak 3 formda tedavi vardır.

İnek sütü alerjisinde diyet

Diyet tedavinin en kıymetli kesimidir. Öncelikle inek sütü proteini içeren azıklar tüketilmemelidir. İnek sütüne çapraz reaksiyon gösteren besinlerin da verilmemesi değerlidir.

İnek sütü alerjisinde Oral immünoterapi (Aşı tedavisi),

Hastaları desensitize (besine alıştırma) etmek ve kalıcı tolerans (inek sütü alerjisinin düzelmesi) geliştirmek maksadı ile küçük dozlardan başlayarak nizamlı olarak artan dozlarda inek sütü alerjenlerinin ağızdan verilmesidir.

Şimdi standart bir protokolü olmadığı için deneme aşamasındadır. Başarılı sonuçlar bildirilmektedir. Gelgelelim tedavi sırasında ahenk sorunu olanlarda önemli reaksiyonlar görülebilmektedir.

Bu tedavi 3 yaşından sonra uygulanabilmekle birlikte umumiyetle 5 yaşından sonra tavsiye edilmektedir. Zira inek sütü alerjisinin 5 yaşına kadar kendi kendine düzelme talihi yüksektir.

İnek Sütü Alerjisinde İlaç Tedavisi

İnek sütü alerjisinde ilaç tedavisi yoktur. İnek sütü alerjisine bağlı egzaması ve kaşıntısı olan çocuklarda kaşıntıya yönelik ilaçlar ve cildi düzeltici kremler ve nemlendiriciler kullanılabilir. Nefes sıkışması ve hırıltı olanlarda nefes açıcı ilaçlar kullanılabilir. Önemli alerjik reaksiyonlarda (alerjik şokta) epinefrin (adrenalin) oto-enjektör uygulanabilir.

 
Üst Alt