Son Konu

Çocuklarda işeme bozuklukları

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çocuklarda işeme bozukluğu, mesane denilen idrar torbasının tam olarak boşaltılamaması durumudur ve ciddiye alınması gereken değerli bir sıhhat meselesidir. İdrar kaçırma, damla damla idrar yapma, sık idrara gitme ya da günde üçten az işeme, tuvalete yetişememe, ani işeme hissi, aralıklı işeme ve kabızlık ile gayta kaçırma işeme bozukluğu bulguları olabilir.

Bu bulgular tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ile bağlı olabilir. Mesanenin, alt kısmında mekan alan ve sfinkter denilen bir küme kasla koordineli çalışmaması sonucu ileride böbrek hasarı gelişebilir.

Televizyona, oyuna dalma, mektep, oyun parkı üzere yanlarda tuvalet aklığından tasa etme nedeniyle tuvalete gitmeyi erteleme en kıymetli sebeplerdir.

Evlat, bacaklarını çaprazlayarak yahut kız evlatlarında olduğu üzere çömelip ayak topuklarıyla idrar çıkış deliğini kapatmak suretiyle bu kas öbeklerinin koordineli çalışmasının bozulmasına yol açabilir, sonuçta idrarını tutamayan, damla damla idrar kaçıran, daima külotu ıslak evlat tablosu ortaya çıkabilir. Günlük aktiviteler esnasında velev gülerken ya da öksürürken bile mesanenin tam boşalması görülebilir. Bunlardan öteki, idrar yolu enfeksiyonu, travma ve tümörlere bağlı da işeme bozuklukları görülebilir.

İşeme bozukluklarında aileden alınacak dikkatli bir işeme hikayesi çok değerlidir ve klinisyen tarafından evlada işeme günlüğü tutturularak bu hikaye ile birleştirilir. Daha sonra fizik muayene ve laboratuvar bulgularının ışığı altında elde edilen sonuçlara nazaran altta yatan nedene nazaran tedavi düzenlenir. İşeme bozukluklarında tedavi bir ekip işidir ve evlat nefroloğu, evlat psikiyatrisi ve ailenin iştiraki ile sağlanır.

Cerrahi müdahale gerektirecek altta yatan bir neden varsa ekibe evlat üroloğu ya da evlat cerrahisi katılır. Evlat asla cezalandırılmamalı, tersine ödüllendirme ile sonuca gidilmeye çalışılmalıdır. Kabızlık düzenlenecek diyetle ya da ilaç tedavisi ile kesinlikle tedavi edilmelidir. Likit alımı arttırılarak mesaneyi irrite eden fabrikasyon azık eser artıklarının seyreltilerek uzaklaştırılması sağlanabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu varsa tedavi edilmelidir. En değerlisi evlat tekrar işeme eğitimine doğal tutulmalıdır. 2-4 saat aralarla programlanmış işemelere gönderilmeli, kloset tipi tuvalet kullanıyorsa ayağının altını destekleyecek basamak kullanılmalı, ikili işeme denilen evladın idrarını yaptıktan sonra ayağa kalkıp bir vade sonra (30’ a kadar saymak gibi) tekrar oturarak mesanesini tam olarak boşaltması sağlanmalıdır.

Ayrıyeten biofeedback denilen ve kliniklerde 7-10 seans uygulanan bir diğer tedavi yaklaşımı mevcuttur. Tüm bunlara karşın bazen evlatlara altta yatan sebebe yönelik ilaç tedavisi ve gerekirse cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.

 
Üst Alt