Son Konu

Çocuklarda Kıl Kurdu Nedir?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Çocuklarda Kıl Kurdu Nedir?

Bir bağırsak rahatsızlığı olan kıl kurdu enfeksiyonu özellikle ilkokul dönemindeki çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu canlılar rektum ve kolon bölgesine yerleşir. Kalınlıkları ince bir iplik kadardır. 5-10 yaş aralığındaki çocuklar bu sorunla daha fazla karşılaşır. 2 yaşından küçük bebeklerde seyrek olarak gözlemlenir.

Kıl kurdu enfeksiyonu bulaşıcıdır kolay bir şekilde çocuktan çocuğa bulaşabilir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir

Anüs ve kalçanın kaşınması ve tahrişi ana belirtidir

  • Özellikle geceleri artan şiddetli anal kaşıntı
  • Huzursuz uyku
  • Vajinal bölgede kaşıntı
  • Sinirlilik
  • Diş gıcırdatma
  • Gelip giden karın ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Anüs çevresinde ağrı, kızarıklık veya cilt tahrişi
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık,
  • Dışkıda kıl kurdu varlığı
  • Mide bulantısı ve ara sıra karın ağrısı
Kullandığımız nesnelerin üzerinde kıl kurdu yumurtası bulunabilir.

Kıl kurdu yumurtalarının farkında olmadan yutularak vücuda alınması mümkündür. Bu durumda kişinin içindeki virüs, birkaç hafta sonra yumurtadan çıkarak erişkin solucanlar hâline gelecektir. Yumurtalar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdunun herkese bulaşma riski vardır. Fakat küçük yaştaki çocuklarda görülme oranı daha yüksektir.

Yattığınız yatağın temiz olmaması, pis kıyafetler giymek de buna yol açabilir. Hele iç çamaşırlarının hijyenine dikkat etmemek kıl kurduna zemin hazırlamak demektir. Yumurtaların havaya karışması ve solunum yoluyla vücuda girişi çok kolaydır. Kirli çarşaflar da taşıyor olabilir. Bundan dolayı temkinli hareket edilmelidir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Tedavisi

Kıl kurdu ilaçla ortadan kaldırılabilir. 100 mg mebendazol tek doz hâlinde alınır. Öncelikli tedavi böyledir. Fakat bunun yerine Pirantel pamoat veya Albendazol de kullanılabilir. İlaç sadece hekim önerisiyle alınmalıdır. Aile fertlerinin bu enfeksiyonu birbirine bulaştırma riski fazladır. Bu yüzden, eğer bir evde kıl kurduna yakalanan kişi varsa, diğer aile bireyleri de tedaviye dâhil edilmelidir. Doktorun bildireceği tavsiyelere onlar da uymalıdır.

Kıl kurdu iyileştikten sonra yeniden oluşabilir. Aile tedavisi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Ağız yolu ile tek doz ilaç alındıktan sonra 15 gün beklenir. Bu sürenin ardından ikinci doz uygulanır. Tedavinin fayda sağlaması, temizliğe özen göstermekle mümkündür. El-tırnak ve tuvalet temizliği konusunda son derece hassas olunmalıdır.

İç çamaşırı her gün değiştirilmelidir. Anal bölge sabahleyin sabunla temizlenmelidir. Koltukların üzerindeki örtüler ve yatak çarşafları sık aralıklarla yenilenmelidir. Aile üyeleri topluca bu tedbirlere göre hareket ederse kısa zamanda evdeki herkes kıl kurdu probleminden kurtulacaktır.

Makat bölgesi geceleri şiddetli bir şekilde kaşınabilir. Bunun için sabah kalkar kalkmaz ellerinizi bol sabun ve su ile yıkamanız lâzımdır. Yumurtalardan bazıları çarşafınıza dökülmüş olabilir. Bunları gidermek istiyorsanız çarşafınızı silkelemeden yavaş yavaş toplayarak çamaşır makinenize atabilirsiniz. Yıkama işleminin ardından ütüyü iyice kızdırıp çarşafın her tarafını yakmadan ütülemelisiniz. Böylelikle canlı yumurta kalma olasılığını sıfıra indirmiş olacaksınız.

Tırnaklarınızı uzatmamalısınız. Taharetlenirken elinizi dışkıya sürmemelisiniz. Bu işlem sırasında sıvı sabun tercih etmeniz önerilir. Kıl kurdu hayatını birkaç hafta boyu dış ortamda devam ettirebilir. Çamaşırların ve çarşafların periyodik olarak yıkanması, banyonun belli aralıklarla temizlenmesi ve her gün yeni bir iç çamaşırı giyilmesi oldukça önemlidir.

Taharetlendikten sonra eller bol miktarda sabun ve suyla güzelce yıkanmalıdır.

Çocuğunuzda böyle bir durum mevcutsa, onun elbiselerini de yüksek sıcaklıkta yıkamanız ve yine yüksek ısıda ütülemeniz gerekmektedir. Canlı yumurtalarla iyi bir şekilde mücadele etmek buna bağlıdır.

Çocuklarda Kıl Kurdu İçin Bitkisel Çözümler

Sarımsak

Kıl kurdu temizleme için sarımsak en güçlü çözümlerin başında gelir. Rendelenerek vazelin ile karıştırılan sarımsak, çocuğun makat bölgesine sürülür. Buradaki solucanları yok edecek, kaşıntıyı geçirecektir. Etkili bir yöntem olsa da, çocuğun doktoruna sormadan yapmamalıdır.
 
Üst Alt