Erken periyotta kazanılan yabancı lisan becerisi, ilerleyen vakitlerde öğrenilen yabancı lisana nazaran daha sağlam ve kalıcı olduğu için yaş faktörü çok kıymetlidir. Evladının sular seller üzere yabancı lisan konuşmasını isteyen ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları ve hangi adımları izlemesi gerektiğini sizler ve evlatlarınız için derledik. Evet evlatlara yabancı lisan nasıl öğretilmeli? 2. lisanı bilen evlatlar daha mı zeki? İşte cevabı...
Yabancı lisan eğitimine erken başlamanın kalıcı bir tahsil için nispeten kıymetli olduğunu vurgulayan bilirkişiler, sağlam bir lisan tahsili için en iyi vaktin 2 yaş ile ergenlik devri olduğuna dikkat çekiyor. Ama, bu demek değildir ki bu yaş aralığından sonra yabancıl lisan öğrenmek imkansız! Yetişkinlik periyodunda dahi alınabilen yabancı lisan eğitiminde göz önünde bulundurulması gereken esas, erken periyottaki öğrenme kapasitesi ile ileri vakitteki kapasitenin tıpkı olmayacağıdır.
Yabancı lisan tahsili için en ülkü aralığın bu yaşlar olmasının temel nedeni ise iki yaşından evvel dimağ gelişiminin tamamlanmamasıdır. Ergenliğe giren kişi de ise dimağ artık olgunlaştığı için dimağın eskisi kadar kolay şekillenmemesinden ibarettir. Evet aileler evlatlarını yabancı lisan tahsiline hazırlarken nelere dikkat etmeli?
2. BİR LISANI ÖĞRETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- ERKENDEN BAŞLAYIN
Mektep öncesi devir olarak nitelendirilen 0-6 yaş periyodunda 2 yaş sonrası yabancı lisan eğitimi için en değerli aralıktır. Şayet sizde evladınızın yabancı lisanı su üzere bilmesi ve konuşmasını istiyorsanız, erken devirde yabancı lisan eğitimine başlatmalısınız.
2- MAKSAT KOYUN
Yabancı lisan tahsili için evladınıza net bir gaye belirleyin. Bu amaç doğrultusunda evladınızı yalnız bırakmayın ve elinizden geldiğince her türlü desteği ona sağlayın.
3- KİTAP OKUYARAK PRATİK KAZANDIRIN
Her gün uyumadan 15 ya da 30 dakika evvel yabancı lisan hikayesi okuyun. Böylece evladınız yabancı sözlere aşina olacaktır.
4- ÖDEV VERİN
3 yahut 4 yaş civarındaki evladınıza ufak tefek yabancı lisan ödevleri verin. Verdiğiniz bu ödevleri alışkanlık haline getirmeyi sağlayın.
YABANCI LISANI KOLAY ÖĞRENEN EVLATLAR DAHA MI ZEKİ?
Yapılan araştırmalara nazaran, zihin becerisi ile lisan becerisi arasında çok yakın bir münasebet olduğu gözlemlenmiştir. Lakin burada akla gelen birinci soru, evlat lisanı âlâ bildiği için mi zekası yüksek yoksa zekası yüksek olduğu için mi lisanı yeterli bildiğidir.
Net bir yanıtı bulunmasa da Piaget, lisan gelişiminin alt yapısını Bilişsel gelişim olduğunu öne sürmektedir. Düşünmek ile konuşmak arasındaki bu bağa bakıldığında erken yaşta konuşmayı öğrenen evlatların zekaca daha üstün olduğu öne sürülebilir.