Son Konu

Çocuklarınızı korkutarak büyütmeyin!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Evlatlarınızı korkutarak büyütmeyin!

Sevgi Ana Pederler, Son vakitlerde ebeveynler evlatlarını ikna etmede ehliyetsiz kaldıkları durumlarda onları korkutmayı tercih ediyorlar.

Merkezimize gelen ana babalardan duyduklarım, etrafımdan gözlediğim ana babalardan gördüklerim evlatların korkutularak ikna edilmeye çalışılmalarıdır. Örneğin yemek konusu ana pederlerin en büyük sorunlarından biridir. Evlada yemeğini yedirirken “aç ağzını! Açmazsan iğneci gelir” üzere laflarla korkutularak yemek yediriliyor. Evlatlarını laflarını geçiremediklerinde başvurdukları son deva evladı korkutmaktır. Evlatlar çok çeşitli şeylerle korkutuluyorlar. Bunları şu biçimde sıralayabiliriz;

Bak polis gelecek,

Hekim amca geliyor,

Öcü geliyor,

İğneci geliyor,

Köpek geliyor, seni yiyecek

Babana söylerim O amca gelir, vb.

Görüldüğü üzere evlatlar hayvanlarla, meslek kümelerindeki kişilerle, velev babasıyla bile korkutuluyorlar. Zira korkutularak evlatlara dediklerimizi yaptırmak daha kolay oluyor. Bu korkutma mahsusen okulöncesi devirde yapılıyor. Evlat bu kaygılarla büyüdüğü için yüreği kırılıyor. Kendi başına tuvalete dahi gitmek istemiyor.Daha pasif ve korkak bir evlat oluyor. Sonrada ana pederler evladımızın neden öz itimadı düşük diye düşünmeye başlıyorlar.

Evlatları korkutmak konumuna hakikat bir disiplin anlayışı içinde tutarlı davranmak gerekiyor. Ne evladın her yaptığına “evet” denmeli, nede evladın her dediğine “hayır” denmelidir. Evlatların gelişim özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 12-18 aylıktan itibaren evlatlara had koymak, tutarlı davranmak ve “hayır”ı öğretmek gerekiyor.

Bu bahiste başarısız oluyorsanız yerinde sahiden eksper bir pedagogdan destek alarak evladınızla iletişimizi düzeltebilir ve onu daha kolay ikna edebilirsiniz. Profesyonel destek almasanız bile en azından evladınızı korkutarak ikna etmeye çalışmayın. Zira evladınızı korkutarak büyütmek psikolojisini olumsuz etkileyecektir.

Evladınızı korkutmadan büyütmeniz dileğiyle,

Pedagog Sevil Yavuz

Evlat ve Ergen Psikolojisi Eksperi,

Parenting Skills & Counseling Center

 
Üst Alt