Ankara Tava, Ankara'nın en eski ve mahallî lezzetlerinden biridir. Ankara'nın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ünlü ilçeleri olan Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana'da yetiştirilen koyun ve kuzuların bilhassa ön kol ve kaburgasından yapılan pilavlı bu yemeğin özgün tanımını sizlerle paylaşıyoruz! Birden fazla tanım arpa şehriyeyle yapılsa da, gelin bir de Ankara Tava'nın öyküsünü bizden dinleyin...
Ankara Tava tıpkı vakitte Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan mahreç işareti almış bir lezzet:
1. Koyun ve kuzuların ön kol ve kaburga kısmı etlerinin yağ, hudut damarları üzere istenmeyen kısımları uygunca temizlenir.
2. Uygun kesim büyüklüğünde parçalanır, yalnızca tuzlanır ve rastgele bir terbiye yapılmaz. (Tuzlandıktan sonra 1-2 saat bekletilir.)
3. Bir fırın kabına etler konur ve 200-250 derece fırında orta ara denetim edilerek pişirilir. (fırından fırına bu pişme müddeti değişebilir.)
4. Ardından pirinçler yıkanır, etlerin konulduğu fırın kabına evvel tereyağı akabinde pirinçler, tuz ve su eklenip karıştırılır.
5. Üzerine etler eklenerek pirinçlerin üstü kapatılır.
6. Pirinçler pişene kadar tekrar fırınlanır.
Gerçek tanımında tuzdan öbür baharat bulunmayan Ankara Tava tam bir Anadolu yemek kültürünün temsilcisidir. Et ve pirincin bir ortada olduğu bu yemek merasim ve kutlama yemeği olarak özdeşleşmiştir. Esasen Ankara Tava, klasik olarak bakır kaplarda ve taş fırında pişirilen bir yemektir.
Ankara Tava'nın yepyeni lezzetini tatmak isteyenler, kesinlikle Ulus'ta bulunan Boğaziçi Lokantası'nı ziyaret etmeli!