bilgiliadam
Yeni Üye
Çok eşlilik hukuki olmamalı Selamun aleykum değerli kardeşlerim İslam'da farz,vacip ve mustehab olmayan çok eşlilik yasal olmamalıdır Eşinin kısır olması veya konut işini yapamayacak durumda olması durumunda bile kadın bunu kabule zoraki değil,yani razı olmadığı için mehri mueccelini (bu konuyu başka bir yazımda delilleriyle izah edeceğim inşaAllah) eşinden alıp kocasını boşayabilir Erkeklerden keyfi için birine aşık oldum,genç ve daha güzeli istiyorum,bu benim hakkım vbAbuk Subuk bahaneler ile dar veya açık ama eşinin razı olmamasına karşın başkasıyla da evlenenlerin sarıldığı başlıca iki şey vardır Nisa3âyeti (kendilerince yorumlamaları) ve Rasûlullah'ın(sav) birincil evliliğinde tek eşlilik yaşayıp bunu uygulamış olmasını görmezden gelip hanımı vefat edince dağıtılmış sebeplerle çok eşli olduğu dönemi örnek vermeleridir Bu iki konuyu inceleyelim Bismillahirrahmanirrahim Yetimler hakkında adil davranamamaktan korkuyorsanız uygun gördüğünüz kadınlarla ikişer, üçer, dörder evlenebilirsiniz Onlara eşdeğer davranamamaktan korkuyorsanız bir taneyle ya da elinizin altındaki bir cariye ile yetininAdaletten ve doğruluktan sapmamanız için en uygunu budur Nisa3âyeti'nde 'fazla benzer alın' diye bir 'emir' olmadığını 'alabilirsiniz' diye bir iznin adaleti sağlamak şartıyla olabileceği ve tek eşli olmanın adaletten ayrılmamak için en yerinde olduğunu görüyoruz Eğer bu bir emir olsaydı zaten âyetin sonunda 'tek eşlilik en uygundur' ibaresi yerine 'çok en iyidir' yazması gerekirdiGörüldüğü üzere Rabbimiz tek eşliliği açık açık 'övmüştür' Bu ayette belirli şartlarda teaddüdü zevcata müsade verilmiş olması ve tek eşin en uygun olduğu geçmektedirFazla eşliliği isteyen bir erkek bu isteğini kabul ettirmek ve haklı uygulamak için bu âyette geçiyor,hakkım deyince gülünç duruma düşüyor O süre bunu kabul etmeyen hanımı da Tek eşlilik âyette geçiyor ve övülüyor adaleti sağlayacağına inanmıyorum, farz ve vacip de olmadığı için benimsemek zorunda değilim,bana baskı yapamazsın diyebilir Erkek derse ama 'çok eşlilik sünnettir' kadın da diyebilir ama 'tek eşlilik de sünnettir,ben bu sünneti uygulayacağım' Kocasının çok eşlilik isteğini kabul etmeme hakkı olan bayan İslamdaki kadın haklarını bilmelidirSadece sorumluluk çakmak yetmez Kuran'da çok eşlilik bir dikte olarak bahsedilmeyip tek eşlilik övülmüştür İslam'da farz ve vacip olmayan bir konuda kimsenin kimseye zorlama ve zorbalık etme hakkı yokturDindeki kocaya itaat konusu ile bu konunun alakası yokturFarz ve vacip olmayan konularda geçerli değildirKocalar ilah değildir ve ama farz ve vacipleri aksatan hanımını uyarabilirler Mesela:Namaz,oruç,kocasıyla uyuklamak, malının zekatını saptamak vbkonularda hırsızlık ve zina ederse karısını uyarabilirler ve boşanabilirlerAma fazla eşi kabul etmedi diye dövemez ve boşayamazNisa34'te bir erkeğin zina eden ve hırsızlık eden hanımına dikkat olarak vurabileceği geçmektedir Bu vurmanın şekli ise Rasûlullah(iddia) kadar izah edilmiştirKaba yerine nezaketle üç defaYani bazılarının yaptığı gibi kum torbasına girişir gibi yok id Kocasının fazla eşlilik isteğine razı olunmalı diye ne sahih ne de ravisi çelimsiz hicbir hadisi şerif bulunmamaktadır Çok eşli edinmek isteyen erkeğin hanımı buna razı değilse bu durumda buna razı olmayan kadının ve velisinin ne yapacağı,ne yapılması gerektiği bana kalırsa Rasûlullah(sav) kadar uygulamalı olarak gösterilmiştirVe bu hadise deve derilerine kaydedilirken(senet ve metin) Rasûlullah(sav) 'bu bana ve kızıma özeldir diğer babalar ve kızlar bunu yapamaz' gibi bir laf etmemiştir Hangi elimizle burnumuzu silmemiz gerektiğini zeka öğreten ve sol elle silmenin tahrimen mekruh olduğunu bildiren Rasûlullah(sav) başka babalar ve kızlar 'damadın fazla eşlilik isteğine itiraz edemez olsa' bunu da belirtirdi Birşeyin olmamasının ispatı pek birşeyin olmamasıdır ve Rasûlullah(sav) 'bu bize özeldir demediği için bu bir sünnettir' ve kocasının çok eşlik isteğine razı olmayan bayan kocasını uyarır hem kadının ailesi de damadını uyarabilir bu uyarılara rağmen erkek bundan vazgeçmezse bayan boşanabilir Peygamberimiz'in (asm) Hz Ali (ra)'in ikinci evliliğine aleyhinde çıkmasının sebebi, Peygamberimizin (asm) kızı Hz Fatıma (ra), kocası Hz Ali (ra)'in ikinci bir kadınla evlenmek istemesine karşı çıkmıştır Peygamberimiz de kızının bu konuda üzülmesini istemediğinden dolayı, böyle bir evliliğe aleyhinde çıkmıştır(bk Buhârî, Düğün, 109, Fedâilü'ssahabe 16; Müslim, Fedailü'ssahâbe 9596;Ebu Davud, Düğün, 13; İbn Mâce, Nikâh 56; Ahmed b Hanbel, IV, 376) Uyarı edelim Bu hadiseyi red etmeye ve tüm kadınların böyle bir hakkı olduğunu red etmeye çalışanlar 'HzAli'nin istediği kadının babasının dinî inancı yanlıştı müşrikti o yüzden HzFatıma bunu istemedi derler Böylece olsaydı babası Müslüman bir çok kadın ve kız vardı HzAli onlardan birileriyle evlenirdi lakin HzAli HzFatıma vefat edene kadar tek eşli kalmıştırVazgeçirilmesinin tek sebebi kadının babasının dini değil sadece ek bir sebeptir eğer tek sebep bu olsa babası müslüman olan bir kadın ile daha evlenirdi Çünkü hanımı fazla eşli olmasına razı değildi Rasûlullah(iddia) diğer kızının tek eşli kocasını övmüştür Keza Peygamberimizin (asm) terbiyesinde artan Hz Fatıma (ra)'nın, kocasının ikinci evliliğine aleyhinde çıkması caiz olmasaydı, Allah Resulü (asm) onu uyarı eder, kocasının arzusuna boyun eğmesini emrederdi Halbuki durum öyle olmamış, bilakis kızının üzüldüğünü gören Allah Resulü (asm), damadı Hz Ali (ra)'in bu arzusundan vazgeçmesini istemiş, eğer vazgeçmezse fakat Fatıma (ra)'yı boşadıktan sonra evlenebileceğini söylemiştirYani helali haram etmek olmuyor Allah Resulünün (asm)bu davranışında, Müslüman kız ve babalarının, damadın ikinci evliliğine karşı çıkabilecekleri hususunda ruhsat vardır Kocasını başkasıyla paylaşmak istemeyen kadın ne yapabilir? Dini ve Resmi nikah akdinde Kocamın üzerime başkalarıyla evlenmesine razı değilim yazdıracak ve bunu şahitlere ve eşine imzalatacak Böyle bir şartı koymayı unutsa bile bu olayla karşılaşırsa eşini boşayabilir Kocası kendisinden gizli bile biriyle nikahlansa bu durumda rahat veya açık baştan evlenen erkek bu şartı koyan kadını boşanmış olurGizlemeyip açık açık bunu size söylerse de boşanmış olur çünkü nikah akdi bozulmuştur Dini ve resmi düğün akdinde bu şartı koydurmayan veya unutan kadının kocası böyle bir evliliği gizli ya da açık yaparsa sizi boşamış olmaz lakin razı olmadığınız halde bunu yaptığı için boşanabilirsiniz Emri vaki ile size kabul ettirmeye dinen hakkı yoktur Gel gelelim en güzel hakkımıza Nisa20''de deve yüküyle mehir de vermiş olsanız kötüleme ile geri almayın ibaresi geçmektedirEğer mehrimizde bir üstteki hudut olsaydı Rabbimiz bunu belirtirdi Mehir nedir? İslam'da kadının güvencesidirEvlendiğimiz erkekten altın ve para cinsinden edinmek suretiyle istediğimiz ve belirlediğimiz miktarda para talep etmektirBu bizim fiyatımız veya kendimizi satmamız manasında değildir Anamızın ak sütü gibi helaldir İstediğimiz miktarda armağan ve mehir isteyebiliriz Razı olmadığımızda mehrimizi eşimiz ve ailesi bir kuruşuna dahi dokunamaz haramdır Ve mehrimizi eşimizle yemeyi,eşimize bağışlamayı kabul etmediğimiz vakit kimse bize paragöz diyemez Mehir iki kısma ayrılır 1mehri muaccel (acele mehir ) genelde düğünde ve nikahta geline takılan takılardır sizin belirlediğiniz miktarda örneğin 1000 gr altın mehri muaccel size evlilik olur olmaz eşiniz tarafından verilir Mehri muacceli çok istememek iyidir Nikah baskı olmasın diye böyledirLakin mehri müeccel(senet ettirilen mehir) senedini kabul etmeyen biriyle evleniyorsanız mehirinizi yalnızca mehirdiye adlandırıp yüksek bir miktar isteyebilirsiniz 2mehri müeccel (tahvil ettirilen mehir) evlilikte kadının kocasından istediği mehrin ikinci kısmıdır Ve düğün ya da nikahta hemencecik verilmesi gerekmezBu bağ kişiye göre yani gelinin arzusuna tarafından düzenlenir Bu senede belirtilen şartlar koydurabilir Kocamın bu mehrimi evliliğimiz baştan başa bana kısım kısım ödemesini istiyorum yazdırıp imzalatabilir Kocamdan bu mehrimi sadece beni aldatırsa ya da başkasını da nikahlarsa alacağım diye yazıp imzalatabilir Yukarıda bahsettiğim bir konuda aklınıza gelmiş olması gerekli gerekir şimdi onu izah edeceğim 'Bir kadın kocasının çok eşlilik isteğine razı olmadığı halde erkek buna israr ederse bayan onu boşayabilir' yazısını görünce boşasa napacak? Neyle geçinecek? Zaten yasal olan bişeyi(yasal olursa oysa olması lahza meselesi) yaptığı için bunu delil göstererek tazminat davası da açamayacağım elime ne geçecek?Bedavaya beni göndermiş olacak Parasız kalmaktansa sabredeyim mi?Yada nolur olsun razı olmadığım halde bunu yaptı boşanırım vb Çoğu şey düşünmüş olabilirsiniz Evliliğinizi korumak için Mehri müeccel senedinizi erkeğin ödemekte zorlanacağı bir miktarda bono olarak yazdırıp şahitlere ve eşinize imzalatırsınızMehri müecceli yüksek olan kadının kocası hanımını razı etmeyen şeyleri yapmaktan ve durduk yere boşanmaktan ve evliliği riske atacak işlerden uzaktan durur Bu zamanda ne mehri tazminat var nafaka yeter diyen kadınlar bu hatayı hemen bırakmalıdırZira çok eşlik hukuki olursa(bunun olmasının önü açıldı) eşiniz diğer kadına aşık olup evlenince bu kondu şikayette bulunup tazminat alamazsınız Sizi böyle bir durumda boşanınca mar olmaktan kurtaracak tek şey mehri müeccel senedinizdirYararlı olur inşAllahcokeslilikyasalolmamali5c4db14c08aa8gifalt :eller: F040 :eller: