Son Konu

COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki var mı?

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
covid-19-asilari-kisirlik-iliskisinde-dikkat-ceken-bulgular3.jpg



Koronavirüs pandemisini durdurmanın en etkili yollarının başında COVID-19 aşıları geliyor ancak “kısırlık” iddialarının aşılama hızını etkilediğini söyleyebiliriz. Söz konusu iddiaya göre, aşılar erkek kısırlığına ya da cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor. Ancak bu konuda aslında çok kısıtlı bilimsel çalışmalar yapılmışken iddianın bir ‘efsane’den öteye gitmediği açık. Peki, bilim insanları bu konuda ne diyor? Açıklamayı gerçek sahiplerine bırakıyoruz…

COVID-19 aşıları değil ama virüsün kendisi kısırlık yapıyor


“Aşılar erkek kısırlığına veya cinsel işlev bozukluğuna neden olmuyor ancak COVID-19 olabilir.” Bu ifadenin sahibi Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi Üreme Ürolojisi Programının yöneticisi Ranjith Ramasamy. Araştırmacı, The Conversation‘a çalışmasının ayrıntılarını yazdı.

covid-19-asilari-kisirlik-iliskisinde-dikkat-ceken-bulgular1.jpg

Sosyal medyadaki efsanelerin aksine, COVID-19 aşıları erektil disfonksiyona ve erkek kısırlığına neden olmaz. Doğrusu ise, COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 virüsün her iki bozukluk için de risk oluşturması. Şimdiye kadar, virüsün veya aşıların erkek üreme sistemini nasıl etkilediği konusunda çok az araştırma yapıldı.

Ancak Miami Üniversitesindeki doktorlar ve araştırmacılar bu konu hakkında bir çalışma yaparak ışık tuttu. Ekip, çocuk sahibi olmak isteyen genç ve orta yaşlı erkekler de dahil olmak üzere her yaştan erkek için potansiyel olarak geniş kapsamlı çıkarımlar keşfetti.

Ranjith Ramasamy, “Meslektaşlarım ve ben, COVID-19 enfeksiyonundan ölen altı erkeğin testislerinin otopsi dokularını analiz ettik. Sonuç, erkeklerden birinin dokularında COVID-19 virüsü çıktı. Diğer üçünde azalmış sperm sayısı ortaya çıktı. COVID-19 atlatmış bir başka hastaya enfeksiyondan yaklaşık üç ay sonra testis biyopsisi yapıldı. Biyopsi, koronavirüsün hâlâ testislerinde olduğunu gösterdi.” dedi.

Koronavirüs aşılarını da analiz ettiler

Araştırmacılar, dikkat çekici bir bulgularını daha paylaştı. Ekip, COVID-19’un penisi etkilediğini keşfetti. Penil implantlar alan iki erkekten alınan penis dokusunun analizi, virüsün COVID-19 teşhisinden yedi ila dokuz ay sonra mevcut olduğunu gösterdi. Her iki erkek de, muhtemelen enfeksiyonun penise giden kan akışının azalmasına neden olduğu için ciddi erektil disfonksiyon geliştirmişti.

covid-19-asilari-kisirlik-iliskisinde-dikkat-ceken-bulgular2.jpg

Özellikle, erkeklerden birinin yalnızca hafif COVID-19 semptomları vardı. Diğeri hastaneye kaldırılmıştı. Bu, nispeten hafif bir virüs vakasına sahip olanların bile iyileşmeden sonra ciddi erektil disfonksiyon yaşayabileceğini düşündürüyor.

Bu bulgular aslında şaşırtıcı değil. Çünkü diğer virüslerin testisleri istila ettiğini ve sperm üretimini ve doğurganlığı etkilediğini biliyoruz. Örneğin, 2006’da SARS-CoV virüsünden ölen altı hastanın testis dokularını inceleyen araştırmacılar, hepsinde az veya hiç sperm olmadan yaygın hücre tahribatı olduğunu buldu. Ayrıca kabakulak ve Zika virüslerinin testislere girip iltihaplanmaya neden olabileceği biliniyor. Bu virüslerin enfekte ettiği erkeklerin yüzde 20’sinin sperm üretimi bozuluyor.

Peki, COVID-19 aşıları kısırlık yapıyor mu? Yine Ramasamy’nin ekibi, 45 erkek üzerinde Pfizer ve Moderna mRNA aşılarının erkek üreme sistemi için güvenli olup olmadığını araştırdı. Sonuçlar, aşıların güvenilir olduğunu gösterdi. O halde, erkek üremesini ve cinsel işlevini korumak için aşı yaptırmanın başka bir nedeni de bu.
 
Üst Alt