Son Konu

Crohn Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
41
Puanları
48
Credits
-6,413
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Crohn hastlalığı, sindirim sistemimizi oluşturan ağız, yutak, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak bölümlerinden herhangi birinde görülen iltihap temelli bir hastalıktır. Kirli hava, zararlı gıda maddelerinin tüketilmesi, yetersiz beslenme, asitli ya da alkollü içeceklerin çok tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.
Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığı en sık rastlanan belirtisi ishal ve karın ağrısıdır. Kabızlık, ateşlenme, iştahsızlık ve halsizlik de sıkça teşhis edilen crohn hastalığı belirtileri arasındadır. Başlangıç döneminde tespit edilmeyen ve tedavi sürecine başlanmadığında eklem ve cilt iltihaplanmaları, anüs çevresi ağrı ve sancımaları, kansızlık ve nefes darlığı izlenebilir.
Crohn hastalığı belirtilerine rastlandığı tespit edilen bir durumda, kan testi, dışkı testi, kolonoskopi, endoskopi, MR, tomografi ve son aşamadaysa biyopsi yöntemleri kullanılarak tam teşhis konulur.


Crohn Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Crohn hastalığı tedavisi için 3 tip ilaç kullanılmaktadır: Steroid ilaçlar, bağışıklık sistemine uygun ilaçlar ve biyolojik ilaçlar.
Steroid ilaçlar, sindirim sistemindeki iltihabı azaltarak; hastalığın yol açtığı hastalık bulgularının azaltılmasını amaçlamaktadır. Bağışıklı sistemine yönelik ilaçların kullanım amacıysa bağışıklık sistemini baskılayarak, hastalık karşısında verdiği aşırı tepkinin azaltılmasını sağlamaktır. Biyolojik ilaçlar ise diğer ilaç türlerinin etki göstermediği, hastalığın ileri seviyelerinde kullanılan daha güçlü ilaçlardır.
Crohn hastalığı tedavisi sırasında vücut direncinin arttırılması için gerekli durumlar B-12 vitamini, Demir takviyeleri, ağrı kesici ve kalsiyum içeren ek ilaçlar da kullanılabilir. Fakat bu ilaçların kullanımlarında da doktor tavsiyesine önem verilmelidir.
Hastanın tedavi sürecinde yeme – içme alışkanlığını da gözden geçirmesi gerekmektedir. Yağ ve süt alımı sınırlandırılarak; daha çok su tüketilmelidir. Baharatlı ve asitli gıdalardan uzak durulmalıdır. Sık sık az miktarda yemeye çalışılmalıdır. Sigara tüketimi azaltılmalı; mümkünse bırakılmalıdır.
İlaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu karar alınırken birden fazla hekimden fikir alınmalıdır.
 
Üst Alt