Son Konu

CSS Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
CSS yazılım dünyası ile alakalı olan herkesin yakından tanıdığı bir teknoloji olarak bilinir. CSS çeşitleri nelerdir, CSS Justify-Content nedir, ne işe yarar? CSS overflow nedir, CSS position özellikleri nelerdir? CSS Rem nedir?

CSS yazılım dünyası ile alakalı olan herkesin yakından tanıdığı bir teknoloji olarak bilinir. HTML, Java Script gibi programlama dillerine yakınlığı ile ön planda ola n CSS, kodlamalarda kullanılan basamaklı bir dildir. Oluşturulan bir web sayfasının nasıl görüntüleneceği konusunda yardımcı olan bu programlama dili, ilk kez 10 Ekim 1994’te geliştirilmiştir. 1996 yılına gelindiğinde ise tamamen hayata geçirilmiştir. Günümüzde bile hala geliştirilmekte olan CSS, web sitelerine yüklenen içeriklerin nasıl görüneceği, nereye yerleşeceği, yazım stili ve renkleri ile ön planda tutulan bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerik esnekliği sağlaması, oldukça kolay bir şekilde güncellenebilmesi, enerji ve veri tasarrufu sağlaması gibi nedenlerden dolayı sık tercih edilen CSS’yi birlikte daha yakından tanıyalım…

CSS Çeşitleri Nelerdir?

Web sitelerini tasarlanması ve içeriklerin düzgün yerleştirilmesi için kullanılan CSS üç farklı çeşitle karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki yerel CSS olup, diğerleri genel ve dış CSS olarak bilinir. Kısaca açıklamak gerekirse;
· Yerel CSS: Stil parametresi olarak bilinir ve yalnızca HTML etiketleri arasında yer alır. Diğer bir özelliği ise yalnızca yazıldığı etiketi etkilemesidir. Kısacası tırnak arasında yer alan kısmın etkilendiği bir çeşittir.
· Genel CSS: Kodlama düzeninde yer alan ‘head’ etiketinin arasında ‘style’ etiketi yerleştirilerek kullanılmaktadır. Bu CSS kodunun tüm belgeyi etkilediği bilinmektedir.
· Dış CSS: Bu çeşitle hazırlanan belgelerin kayıt altına alındığında .css olarak kaydolacağı bilinir. Genel kullanımın ise head etiketi arasına link etiketi eklenmesi ile olmaktadır. Gereksiz kod yükünü azaltmak için kullanılmaktadır.

CSS Justify-Content Nedir?

CSS Justify Content, CSS diliminin geliştirilmekte olan yeni ve güncel bir formudur. Yazılan kodların hizalanması ve bölümlendirilmesi noktasında pek çok kolaylık sağladığı bilinmektedir. Flex özelliğine sahip olması ile birlikte beş farklı parametreden oluşmaktadır. Bu parametreler ise ‘flex start, center, flex end, space around, space between’dir. Tüm parametreler kodların hizalanmasında katkı sağlamaktadır.

CSS Ne İşe Yarar?

CSS, bir HTML sayfası oluşturduktan sonraki görsel düzenlemelerin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Basamaklı stil sayfaları anlamına gelen CSS, genelde içeriklerin hangi fontlarla yazılacağını, ara yüz düzenlemelerini, kullanılacak renkleri ve görselleri düzenleme gibi görevler edinir. Genelde bir web sitesi yapıldıktan sonra kullanılan HTML dili, yalnızca sitenin tabiri caizse iskeletini kurmaktadır. Geri kalan hiçbir düzenleme bunun kapsamında değildir. İşte tam da bu noktada CSS sitenin daha çok trafik çekmesine yardımcı olan görsel düzenlemelerin sağlanmasında etki sahibidir. Bu nedenle programlamada kullanılan üç temel avantajlardan birisi olarak gösterilmektedir.

CSS Overflow Nedir?

CSS Owerflow, çeşitli görsel ya da yazılı içeriklerin web sitesi sayfasından taştığı durumlarda kullanılmaktadır. Kendi siteniz için yüklemeye çalıştığınız içeriklerin taşması halinde neler yapabileceğinizi sizlere belirtir. Kısacası taşan içeriğin kırpılıp kırpılmayacağı, kaydırılıp kaydırılmayacağı gibi konularda yardımcı olmaktadır. Visible, initial, inherit, hidden, scroll, auto gibi özellikleri bulunduğundan dolayı kullanımı oldukça kolaydır.

CSS Position Özellikleri Nelerdir?

CSS programının konumlandırma özelliğini kullanıcıları ile buluşturan CSS Postion en yeni sürümler arasında yerini almaktadır. Bu programın bilinen beş özelliğinin isimleri ise sırası ile absolute, sticky, fixed, relative ve statictir. Bu özellikler ise şu şekilde açıklanabilir;
· Absolute: Kendisinden bir önceki ögeye relative getirildiğinde bunu baz alarak konumlanır.
· Sticky: Yapışkan bir öge olarak bilinir. Sabittir. Belirlenen kaydırma özelliğine uyum sağlar.
· Fixed: Kaydırma penceresine konulmaktadır. Pencerenin hareketliliğini sınırlandırır.
· Relative: Katmanlar halinde bulunmaktadır. Elementleri taşır.
· Static: Sayfanın akışına göre bir konum aldığı bilinir.

CSS Rem Nedir?

CSS Rem, yazılar için belirlenen tiplere göre baz alınan bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir ölçü birimi olarak bilinen CSS Rem, daktiloların kullanımından bugüne var olan bir değer olarak da bilinmektedir.
 
Üst Alt