hackturkiye
Yeni Üye
İçindekiler Hide
Genel itibariyle bakıldığında dünya çapında kullanılan farklı web siteleri renklendirme programları ve daha da sayılamayacak kadar sistem vardır. Profesyonel bir web sitesine sahip olmanın para ve yanında da zamanın gerekli olduğu görülse de HTML CSS PHP gibi çeşitli kodlama dilleri ile son derece benzersiz web siteleri tasarlanabilir. CSS genel olarak web sayfalarını biçimlendirmek için HTML’nin tamamlayıcısı olarak kullanılan bir dil olduğundan farklı durumlardan incelemekte fayda var.
WordPress gibi birçok site hazırlayıcı ve bunun üzerinden hazır şablonlar arasından seçim yapma ve bunları ögelere ayırarak daha sonra sürükleyip bırakma ile web sayfalarını geliştirme olanağı bulunur. Ancak daha fazla özel iş gerektiren web siteleri için HTML ve CSS’e ihtiyaç duyulur.
Bununla birlikte CSS kullanılan teknolojik araçların arka planında yapılan önemli değişikleri ile daha güzel görünmesine de aracılık eder. Kullanıcıların daha çok tercih ettiği cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi farklı cihazların ekranlarda nasıl önemli faktör olduğunu kullanıcı bizzat kendisi görebilir. Kullanıcılar web sayfasının her bir ayrı ögesine ayrı bir güzellik katmak için de CSS kullanılabilir. CSS kullanıcılarında bulunan en büyük avantaj ise kullanıcıların web sayfası üzerinde tümüyle kontrol etmesine ve sayfada kullanıcının istediği gibi değişiklik yapmasına neden olur.
-Başlık (heading)
-Arkaplan (background)
-Yazı Tipi (Fon style )
-Paragraf (paragraph)
-Kenarlık (border)
-Pozisyon( Position)
-Bağlantı (link)
Kullanıcı web sayfasında bulunan bir paragrafını italik ve mavi yapmayı tercih ederse belirlenmiş gerekli kodları sayfaya eklemesi gerekmektedir.
CSS ayrıca 3 değişik şekilde kullanım sunan ve oldukça esnek bir yazılım sunarak kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. Sayfa haricinde bulunan ve dahilinde bulunan sayfa stilleri etiket biçimlendirme olarak web sayfalarına gelişmiş kodlar eklenebilir. Bu konuya örnek vermek gerekirse harici CSS stil sayfası kullanıcı dilediği sayfalara erişebilir ve düzenleme yaparak üzerinde çalışabilir. Daha sonrasında tek bir web sayfasına ulaşmak için de dahili stil eklemesi yapabilir. Ya da herhangi bir etiket içine ulaşabilmek içinde etiket biçimlendirme yöntemlerine ulaşılabilir.
-Foundation: dünyada en yaygın kullanılan CSS kütüphanelerinden biridir. Kullanıcıların duyarlı ve gelişmiş web sayfası tasarlamasına olanak sağlar. Oldukça esnek ve özel kullanıma izin veren yapısı ile önem kazanmaktadır.
-Ulkit: web ara yüz geliştirmek için kullanılan yöntemlerden biridir.
WordPress gibi birçok site hazırlayıcı ve bunun üzerinden hazır şablonlar arasından seçim yapma ve bunları ögelere ayırarak daha sonra sürükleyip bırakma ile web sayfalarını geliştirme olanağı bulunur. Ancak daha fazla özel iş gerektiren web siteleri için HTML ve CSS’e ihtiyaç duyulur.
Genel Anlamda CSS Nedir?
Genel itibariyle incelendiğinde CSS (cascading style sheet) yani basamaklı stil sayfaları anlamına gelmektedir. Daha detaylı bakılırsa web sayfalarında yazı tipi, yazı boyutu, arka planı ve dokuları gibi ögelerde arzu edilen değişiklikleri tanımlanmasını sağlayan bir programlama aracıdır. CSS ile kar yağarken düşen taneler gökyüzünde süzülen kuşlar bazı internette bulunan simgeler gibi animasyonlar yaparak şık detaylar eklenmesi mümkün hale gelebilmektedir.Bununla birlikte CSS kullanılan teknolojik araçların arka planında yapılan önemli değişikleri ile daha güzel görünmesine de aracılık eder. Kullanıcıların daha çok tercih ettiği cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi farklı cihazların ekranlarda nasıl önemli faktör olduğunu kullanıcı bizzat kendisi görebilir. Kullanıcılar web sayfasının her bir ayrı ögesine ayrı bir güzellik katmak için de CSS kullanılabilir. CSS kullanıcılarında bulunan en büyük avantaj ise kullanıcıların web sayfası üzerinde tümüyle kontrol etmesine ve sayfada kullanıcının istediği gibi değişiklik yapmasına neden olur.
CSS Kodları Nelerdir?
Genel itibariyle CSS kullanıcının web sayfasında görünmesini istediği her tür öge için kod yazılır. Bunlar:-Başlık (heading)
-Arkaplan (background)
-Yazı Tipi (Fon style )
-Paragraf (paragraph)
-Kenarlık (border)
-Pozisyon( Position)
-Bağlantı (link)
Kullanıcı web sayfasında bulunan bir paragrafını italik ve mavi yapmayı tercih ederse belirlenmiş gerekli kodları sayfaya eklemesi gerekmektedir.
CSS ile kodlama
Esnekliği ile ön plana çıkan CSS web sayfalarında tasarım açısından kolaylık sağlanmaktadır. İster bir sayfa olsun ister tüm sayfalar olsun görsel özellik değiştirme anlamında değişebilme imkanı yaratmaktadır. CSS kodlamaları genel olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Birinci olarak genelde HTML kodlarının içerisinden head bölümüne ya da body bölümüne diğer anlamda tag alanının içerisine dahil edilebilir. İkinci tür ise harici bir CSS dosyası oluşturmak ve oluşturulan dosyayı dokümanın içine dahil etmektir.CSS ayrıca 3 değişik şekilde kullanım sunan ve oldukça esnek bir yazılım sunarak kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. Sayfa haricinde bulunan ve dahilinde bulunan sayfa stilleri etiket biçimlendirme olarak web sayfalarına gelişmiş kodlar eklenebilir. Bu konuya örnek vermek gerekirse harici CSS stil sayfası kullanıcı dilediği sayfalara erişebilir ve düzenleme yaparak üzerinde çalışabilir. Daha sonrasında tek bir web sayfasına ulaşmak için de dahili stil eklemesi yapabilir. Ya da herhangi bir etiket içine ulaşabilmek içinde etiket biçimlendirme yöntemlerine ulaşılabilir.
En Popüler CSS Kütüphaneleri
Genel baz da bakıldığında CSS kütüphaneleri CSS framework olarak isimlendirilir. Son derece gelişmiş bir araç olan CSS framework CSS kodlama işlemlerinde kullanıcıya kolaylık sağlamanın yanında fonksiyonel olmasını da sağlamaktadır. Genel olarak CSS bilgisine sahip kullanıcıların ve web geliştiricilerin en sık kullandığı yöntemdir. Daha çok kullanıcılar zamandan tasarruf etmek için kullanabileceği gibi proje üzerinde çalışmasına da olanak sağlar. Bunun yanında CSS kütüphaneleri ile birlikte kullanabilecek olan javascript kütüphaneleri ile son derece modern web sayfaları ve fonksiyonel web sayfaları oluşturulur.CSS kütüphanelerinin en popüler ve en sık kullanılanları şunlardır:
-Bootstrap: kullanıcıların çok gelişmiş ve hızlı bir şekilde responsive tasarımlar oluşmasına olanak sağlar. Cep telefonundan tutun da diz üstü bilgisayarına kadar her cihazda profesyonel görünüm sağlanması mümkündür.-Foundation: dünyada en yaygın kullanılan CSS kütüphanelerinden biridir. Kullanıcıların duyarlı ve gelişmiş web sayfası tasarlamasına olanak sağlar. Oldukça esnek ve özel kullanıma izin veren yapısı ile önem kazanmaktadır.
-Ulkit: web ara yüz geliştirmek için kullanılan yöntemlerden biridir.