Son Konu

CSS Nedir?

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
561
Tepkime
2
Puanları
18
Yaş
35
Konum
Adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
85
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
CSS Nedir? 10 Ekim 1994 tarihinde Hakon Wium Lie tarafından önerilmiştir. 1996 yılında ise ilk CSS önerisini açıklamıştır. İnternetin daha geniş kitlelere yayılmasıyla birlikte CSS2 duyurulmuştur. 2016 yılında ise CSS3 duyurulmuştur. Hâlen geliştirilmeye devam edilmektedir. CSS “Cascading Style Sheets” olarak adlandırılır. Basamaklı Stil Şablonları anlamına gelmektedir. HTML ve JavaScript gibi sayfa kodlamasında kullanılır. CSS herhangi bir HTML sayfasının nasıl görünmesi gerektiğini belirler. Sayfada kullanılan videolar, görüntüler, metinler, arka plan gibi birçok öğenin görüntüsü ve düzenlenmesini sağlayan bir kodlama aracıdır. HTML’in görselleştirme eksiklerini tamamlayarak bunu bir dosyada tutar. Bu öğelerin farklı cihazlar kullanan kişilerde nasıl göründüğü ve daha iyi nasıl düzenleneceği hakkında çalışma yapar. İnternal, External ve İnline olmak üzere 3 stil sayfa türü mevcuttur





CSS Faydaları Nelerdir?​

Oldukça esnek bir sistem olan CSS ile bir web sitesini kolaylıkla tasarlamak ve kullanıcı odaklı olarak düzenlemek mümkündür. HTML’e bakarsak bu sistem sayfanın nasıl görüneceği ve düzenleneceği hakkında bir fayda sağlamaz. Çünkü bu amaç için oluşturulmuş bir sistem değildir. HTML’in görevi sadece içeriği anlatmak ve ne şekilde olduğunu açıklamaktır. İçeriğin paragraf veya madde şeklinde mi olduğu ve içeriğin bağlantıları hakkında bilgi verir. Ama CSS ise bu içeriğin boyutunu, şeklini, yazıların fontunu, içeriğini rengini gibi birçok öğenin kullanıcıya nasıl sunulacağı hakkında çalışma yapar. Bunu basitçe anlatmak gerekirse HTML bir evin temel direkleri olarak tarif edilebilir. CSS ise bu evin duvarları, odaları, odaların rengi ve her türlü özelleştirmeye ve esnekliğe açık bir sistemidir.

Ayrıca CSS’nin en güzel yanlarından birisi ise tamamen kullanıcı odaklı bir sistem geliştirmesidir. Bir web sitesinin hangi kullanıcılara hitap ettiği ve bu kullanıcıların ne tür cihazlar kullandığı tespit edilerek metinlerin, yazıların ve daha birçok öğenin kullanıcıya istenilen şekilde sunulmasını sağlar. Tüm bu sayılan işlemleri herhangi bir CSS kullanıcısı birkaç kod yazarak yapabilmektedir. Ama CSS kullanmayıp yüzlerce sayfada düzenleme yapmak isteyen bir kişi tek tek yapmak zorunda kalır.


CSS Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?​

Bir web sitesinin tüm görselleri veya düzeltilmiş diğer işlemleri bir css dosyasında tutulmaktadır. Her sayfa ayrı olarak ele alındığı bir sistemde bunları güncelleştirmek oldukça zahmetlidir. Böyle bir zorlukta Css sayesinde bir veya birkaç dosyada tutulan bu bilgilerin güncelleştirilmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.

İçerik ile görselin tasarımı ayrılmak istendiğinde aynı içeriği farklı sayfalarda kullanmak mümkündür.

Reponsive tasarım için olmazsa olmazdır. Böylece her cihaz türü için farklı bir tarz oluşturmak gerekmez.





CSS Nasıl Öğrenilir

CSS öğrenmek her ne kadar zor gibi görünse de aslında kolaydır. Temel seviyede HTML bilgisine sahip birisi Css öğrenmeye başlayabilir. Kodlama dili İngilizcedir. Bir miktar İngilizce bilmek ve bazı terimleri öğrenmek Css kullanımında fayda sağlayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • css-nedir-css3.jpg
    css-nedir-css3.jpg
    103.1 KB · Görüntüleme: 31
Üst Alt