Cuma Günü yapılması gereken şeyler nelerdir? Bu konu hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Cevap: Cuma Günü Yapılması Gereken Şeyleri şöyle sıralayabiliriz. Öncelikle Cuma günü yeni ya da temiz elbise giyilmelidir. Bu konu ile alakalı şu bilgileri paylaşabiliriz.
Hazreti Aişe annemizden rivayetle efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: Sizler, günlük iş takımınızdan hariç bir de cuma takımınız olsa ne kaybedersiniz? (Muvatta)
Efendimizin burada biz ümmetine söylemek istediği bir tanede olsa Cuma gününe ait bir elbise ayırmalıyız ve o gün o elbiseyi giymeliyiz. “Rasulullah’ın (s.av) cuma günü giydiği bir elbisesi vardı. Cumadan sonra onları katlar ve ertesi cumaya kadar kaldırırdı. (Taberani)
Efendimiz Cuma gününe o kadar çok değer vermiş ki Cuma günleri giydiği elbisesini diğer günlerde giymemiş biz Müslümanlara da Cuma günü için bir elbise ayırmamızı ve o elbiseyi giymemizi tavsiye etmiştir
ALLAH Rasulü (asm) yeni bir elbise giydiğinde, onu cuma gün giyerdi. (Ramuz el-Ehadis)
Cuma Günü Beden Temizliği Yapılmalıdır
Abdullah İbnu Ömer (ra) şöyle anlatıyor: “Rasulullah (asm) bize cuma günü yıkanmamızı emretti.” (Taberani)
Efendimizin hadisinden de anladığımız şudur ki Cuma günü gusül almak gerekir buluğ çağına eren tüm Müslümanlara Cuma günü gusül vacibdir. Cuma günü Misvak kullanmak ve güzel koku sürünmekte, vacibdir.
Cuma günü tırnak temizliği de yapılmalıdır. Mevla Teâlâ hazretleri Cuma günü tırnaklarını kesen Müslüman kulunu bidahaki cumaya kadar ve Cuma gününden sonra üç gün gelecek olan musibetlerden muhafaza eder. Ancak kişinin tırnakları fazla uzamışsa o zaman Cuma gününü beklememesi derhal kesmesi gerekir. (Buhari) (Mevahib-i Ledünniye)
Yeni Bir Eve Taşınılacaksa Cuma Günü Taşınılmalıdır
Efendimiz (s.av) kış olduğunda kışlığa geçmek için cuma gecesini bekler o gün taşınırlardı. Yaza girince de evine yine cuma gecesi taşınırlardı. Biz Müslümanlarda eğer bir eve taşınacaksak Cuma gününü beklemeli ve o gün taşınmalıyız ki o evden hayır görelim inşallah. (Mevahib-i Ledüniyye)
Cuma Namazına Hazırlık Yapmalıyız
Müslüman kişinin cuma günü yıkanması, daha sonra hiçbir kulun kalbini kırmadan mescide gitmesi gerekir yürüyerek gitmesi daha makbul olur. Eğer imam daha hutbeye çıkmamışsa, orada mescid namazını kılar eğer imam hutbeye çıkmışsa sessiz bir şekilde oturup güzelce hutbeyi dinlerse, o cuma tüm günahları affedilir, ayrıca bu güzel davranışları sonraki Cuma namazına kadarki günahlarına da kefaret olur inşaallah. (Ahmed b. Hanbel)
Bu konu hakkında şöyle buyrulmuştur: Kim cuma günü cemaati rahatsız ederek öne geçmeye çalışırsa cehenneme köprü yapılır. (Tirmizi)
Cuma Günü Kuran Okumak ve Efendimize, Salavat Okumak Gerekir
Cuma günü mümkün olduğu kadar kuranı kerim okunmalı özelliklede yasini şerif ve kehf sureleri okunmalıdır. Ve çokça efendimize salâvatı şerif okunmalıdır. Efendimiz (s.av) Bu konu hakkında şöyle buyrulmuştur:
Kim cuma gecesi Yasini şerif suresini okursa o kişinin günahları bağışlanır. (Esbehani)
Kehf suresini okursa onun için ayağının altından gökteki bulutlara kadar bir nur parlar. Kıyamet Gününde onu aydınlatır ve iki cuma arasında işlenmiş günahları bağışlanır.
Efendimize selam getirmek, sırat üzerinde nurdur. Bir kimse cuma günü bana seksen kere salât getirirse, seksen yıllık günahları affedilir. (Ramuz el-Ehadis)
Cuma günü bana salâvatı çok okuyun. Çünkü o gün okunan salâvatlar şahitlidir. Melekler onlara şahitlik ederler. (İbni Mace)
Cuma Günü Kabir Ziyaretinde Bulunulur
Bu konuda Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: Kim cuma günü anne veya babasının veya onlardan birisinin kabrini ziyaret eder ve orada Yasin suresini okursa, günahları bağışlanır.
Mümkün mertebe kabir ziyaretlerimizi Cuma günü yaparsak efendimizin tavsiyelerine uymuş ve daha çok sevap kazanmış oluruz mevtalarımızın ruhu daha da şad olur ayrıca bu ziyaretten ötürü günahlarımızda bağışlanır inşallah (Suyuti)