Son Konu

Cuma Namazı Kaç Rekattır, Nasıl Kılınır?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Her hafta Cuma günü öğlen namazı vaktinde kılınan namaza Cuma namazı denilmektedir. Cuma namazı kaç rekattır, nasıl Kılınır? Konusunda şunları söyleye biliriz. Cuma namazı ilk dört rekat sünnet ardından kılınan iki rekat farz ve son olarak kılınan dört rekat sünnet olmak sureti ile toplam on rekattan oluşmaktadır. Sonrasında kılınan dört rekat zuhri ahir namazı ve sonrasında kılınan öğlen namazının iki rekat son sünneti ile toplam 16 rekattan oluşmaktadır.

Cuma Namazı Hakkında Önemli Bilgiler​

Cuma namazı ile şu önemli bilgide bilinmelidir ki Cuma namazı farzı aslında dört rekattır. Bu dört rekatın ikisi hutbeye ayrılmıştır. Bu nedenle Cuma namazının farzı iki rekat olarak kılınmaktadır. Bu nedenle hutbe esnasında konuşan bir kimseye sus demek dahi cuma hutbesi adabına aykırıdır.

Hutbe esnasında konuşulmamalı samimiyet ve ciddiyet ile imam efendinin okuduğu hutbe dinlenmelidir. Tabi bu noktada şu akla gelebilir ki madem Cuma namazı on rekattır o halde sonrasında kılınmakta olan zuhri ahir namazı neden kılınmaktadır? Bu sorunun cevabı için ? başlıklı konuda bulabilirsiniz. Şimdi Cuma namazının kılınış usulünü maddeler halinde anlatalım.

Cuma Namazının Kılınışı​

  • Öncelikle, Cuma namazının dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu kılınan sünnet namazı, öğlen namazının ilk sünneti gibi kılınır. Bu namazı cemaatte yer alan her Müslüman bireysel olarak kılar ve sessizce Müezzin Efendinin seslenişi beklenir. Sonra, cami içerisinde Müezzin tarafından sadece cami cemaatının duyabileceği kadar bir sesle ikinci ezan okunur ve akabinde imam hutbeye çıkarak Hutbesini okunur. Hutbe okunduktan sonra, müezzin tarafında getirilir ve cemaat İmama tabi olur ve Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.
  • Daha sonra ise bütün cemaat Cuma namazının iki rekatlık farzını imam ile beraber kılarlar. Sonra, dört rekattan oluşan Cuma namazının 4 rekatlık son sünneti kılınır. Bu son sünnetinde kılınış şekli ve usulü ilk sünnet gibidir.
  • Bundan sonra, ‘Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya’ diye niyet ederek, aynen öğle namazının farzının kılınışı gibi zuhr-i ahir dediğimiz namaz kılınır. Bu önemli namaza niyeti şöyle yapmak daha uygun olacaktır; Niyet ettim 4 rekat zuhr-i ahir kılmaya
  • Daha sonra ise, iki rekat sünnet namazı kılınır. Bu namaza niyet ettim öğlen namazının 2 rekat son sünnetini kılmaya denir ve öğlen namazının son iki sünnetin kılınır.
  • Son olarak ta Müezzinin yönlendirmesi ile ve , yani tespihat yapılır, dua edilir ve cemaat dağılır.
 
Üst Alt