teknolojiuzmani
Yeni Üye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut projesinin tanıtım merasimine katıldı.
Erdoğan, burada projenin ayrıntılarını açıkladı.
Erdoğan, 81 vilayet ve tüm ilçelerde 2028'e kadar 500 bin toplumsal konut, 250 bin arsa, 50 bin iş yeri yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Tarihi projenin ismi: İlk Konutum, Birinci İş Yerim
İlk etap konutlarının azami 2 yıl içinde bitirip hak sahiplerine teslim edimesinin amaçlandığını belirten Cumhurbaşkanı, projenin ismini ise Birinci Konutum, Birinci İş Yerim olarak belirlediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut projesine ait ayrıntıları ise şu biçimde açıkladı:
"Bu devasa toplumsal konut projemizin birinci etabını oluşturan 250 bin toplumsal konutu, 250 konut yerini ve 10 bin iş yerini 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz.
Şehirlere nazaran konut dağılımı
Projemizin bu birinci etabı dahi Cumhuriyet tarihimizin en büyük en kapsamlı toplumsal konut atılımıdır. Birinci etap konutumuzdan 50 binini İstanbul'da, 18 bini Ankara'da, 12 bin 500'ünü İzmir'de, 10 binini Gaziantep'te, 8 bin 650'sini Bursa'da, 7 bin 500'ünü Konya'da, 4 bin 500'ünü Kayseri'de inşa edeceğiz.
Çeşitli bölümlere olumlu ayrımcılık
Diğer vilayetlerimizde de nüfuslarına nazaran değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceğiz. Ayrıyeten bu konut projesinde çeşitli kesitlere olumlu ayrımcılık yaparak kontenjanlar belirliyoruz.
Buna nazaran şehit yakınları ve gazilere birinci etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz.
Bu projemizde birinci kere gençlerimiz için de 18-30 yaş ortası bir kontenjan oluşturduk. Konutların yüzde 20'sine denk gelen 50 binini de yarınımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.
Maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak belirlediğimiz fiyatlar da şu formda olacaktır.
2+1'de ödeme detayı
Toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarımıza 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle 240 ay sahip olabileceklerdir.
3+1'de detaylar
Aynı halde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile yapılabilecektir.
"Bedelin yüzde 10'u peşin alınacak"
Bu kampanyamıza İstanbul'da hane geliri 18 bin liranın öteki vilayetlerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir. Bedelin yüzde 10'u peşin alınacak.
"Ticari kar kaynağı haline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz"
Taksitler ise mukavelenin imzalanmasıyla başlayacaktır. Bu projeleri ticari kar kaynağı haline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz. Kendi aklınca devleti kandırarak hak etmediği halde TOKİ'den mesken almaya çalışanların hem ödedikleri parayı hem konutlarını kaybedecekleri sıkı bir kontrol düzeneği kuracağız.
Tek kederimiz imkanı kısıtlı ailelerimizi uygun koşullarla konut sahibi yapmaktır. Konutlarımızın şimdiden içinde yaşayacak ailelerimize iyi olmasını diliyorum.
Projenin arsa ayağında detaylar
Yeniden birinci sefer altyapıları ve imarı hazırlanmış mesken yapmaya hazır arsa alternatifi de sunuyoruz. Birinci etapta 7 başka bölgede belirlediğimiz bu emlak, piyasa fiyatlarının çok altında bir bedelle ve faizsiz bir biçimde vatandaşlarımıza satılacaktır.
Evin inşa sürecinde hak sahiplerine mimari ve mühendislik takviyesi de verilecektir. Emlak iki kümeden oluşuyor. Birinci kümede 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel formundaki emlak vardır.
Bunlar 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve bin 604 liradan başlayan taksitlerin 10 yıl vade ile faizsiz halde ödeneceği bir sistemle vatandaşa satılacaktır.
İkinci kümedeki paylı parsellerin ödemesi ise 112 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 937 liradan başlayan taksitlerle tekrar 10 yıl vade ile ve faizsiz halde yapılabilecektir.
İş yerlerinde detaylar
Şimdi de iş yerlerimiz ile ilgili birtakım detayları paylaşmak istiyorum. Halihazırda 12 vilayetimizde 3 bin 930'u tamamlanmış toplamda 10 bini aşan sanayi tipi iş yeri projemiz bulunuyor.
Kampanyanın birinci etabı kapsamında 10 bin yeni iş yeri daha küçük ve orta ölçekli sanayicimizin hizmetine sunuyoruz.
Bu iş yerlerini 350 bin liradan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle 120 ay vade ile işçi kardeşlerimize, genç girişimcilerimize sunacağız.
'İlk evim', 'ilk iş yerim' projesinin 81 vilayetimize ülkemize, vatandaşlarımıza, güzel uğurlu olmasını diliyorum."