B bilgiliadam Yeni Üye Katılım 16 Ağu 2017 Mesajlar 1,516,397 Tepkime 42 Puanları 48 Credits -46,831 Geri Bildirim : 0 / 0 / 0 12 May 2023 #1 Cumhuriyetten Once Ataturkun Yaptığı Yenilikler Cumhuriyetten Once Ataturkun Yaptığı Calışmalar A) Cumhuriyetin İlanı ve Halifeliğin Kaldırılması: 1 Cumhuriyetin İlanı ve Mustafa Kemal Paşa'nın ilk Cumhurbaşkanı Secilişi 2 Halifeliğin Kaldırılması ve Bunun Onemi B) Partiler ve Cok Partili Doneme Geciş Donemleri: 1 Cumhuriyet Halk Fırkası 2 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Şeyh Sait Ayaklanması 3 Mustafa Kemal'e Suikast 4 Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Menemen Olayı C) İnkılabın Gelişimi, Devlet ve Toplum Kurumlarının Laikleşmesi: 1 Osmanlı Devletinde Hukuk 2 DinDevlet ilişkisi ve Aşamaları 3 Turk Medeni Kanununun Kabulu ve Karakteri D) Eğitim ve Kultur Alanında İnkılap Hareketleri: 1 Turk Harflerinin Kabulu 2 Tevhidi Tedrisat Kanunu 3 Medreselerin Kaldırılmamsı 4 EğitimOğretim Alanında Gelişmeler, (Okullar, Guzel Sanatlar ve Kultur alanında gelişmeler uzerinde durulması) 5 Yeni Tarih Anlayışı 6 Turk Dilinin Gelişmesi E) Toplumsal Yaşayışın Duzenlenmesi: 1 Tekkelerin, Zaviyelerin ve Turbelerin Kapatılması 2 Kıyafette Değişiklik 3 Soyadı Kanununun Kabulu 4 Olculer, Saat ve Takvimde Değişiklik 5 Kadın Haklarının Kabulu F) Ekonomik Alanda Gelişme: 1 Milli Ekonominin Kurulması a) Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ekonomi b) Milli Ekonomi İlkesi ve Uygulanması c) Tarım (Koyculuk siyaseti, kooperatifcilik, toprak reformu, vergi sistemi uzerinde durulması) d) Ticaret (Kabotaj hakkının acıklanması) e) Sanayi ve Madencilik 2 Bayındırlık Alanında Gelişme 3 Sağlık ve Tıp Alanında Gelişme alıntı
Cumhuriyetten Once Ataturkun Yaptığı Yenilikler Cumhuriyetten Once Ataturkun Yaptığı Calışmalar A) Cumhuriyetin İlanı ve Halifeliğin Kaldırılması: 1 Cumhuriyetin İlanı ve Mustafa Kemal Paşa'nın ilk Cumhurbaşkanı Secilişi 2 Halifeliğin Kaldırılması ve Bunun Onemi B) Partiler ve Cok Partili Doneme Geciş Donemleri: 1 Cumhuriyet Halk Fırkası 2 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Şeyh Sait Ayaklanması 3 Mustafa Kemal'e Suikast 4 Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Menemen Olayı C) İnkılabın Gelişimi, Devlet ve Toplum Kurumlarının Laikleşmesi: 1 Osmanlı Devletinde Hukuk 2 DinDevlet ilişkisi ve Aşamaları 3 Turk Medeni Kanununun Kabulu ve Karakteri D) Eğitim ve Kultur Alanında İnkılap Hareketleri: 1 Turk Harflerinin Kabulu 2 Tevhidi Tedrisat Kanunu 3 Medreselerin Kaldırılmamsı 4 EğitimOğretim Alanında Gelişmeler, (Okullar, Guzel Sanatlar ve Kultur alanında gelişmeler uzerinde durulması) 5 Yeni Tarih Anlayışı 6 Turk Dilinin Gelişmesi E) Toplumsal Yaşayışın Duzenlenmesi: 1 Tekkelerin, Zaviyelerin ve Turbelerin Kapatılması 2 Kıyafette Değişiklik 3 Soyadı Kanununun Kabulu 4 Olculer, Saat ve Takvimde Değişiklik 5 Kadın Haklarının Kabulu F) Ekonomik Alanda Gelişme: 1 Milli Ekonominin Kurulması a) Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ekonomi b) Milli Ekonomi İlkesi ve Uygulanması c) Tarım (Koyculuk siyaseti, kooperatifcilik, toprak reformu, vergi sistemi uzerinde durulması) d) Ticaret (Kabotaj hakkının acıklanması) e) Sanayi ve Madencilik 2 Bayındırlık Alanında Gelişme 3 Sağlık ve Tıp Alanında Gelişme alıntı