Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlarda sıkça kullanılan ve çalma işlemi el ile yapılan vurmalı bir müzik aletidir. Bizler de darbuka nasıl çalınır?, darbuka çeşitleri, darbuka özellikleri, darbuka ne için kullanılır?, darbuka ne kadar sürede öğrenilir?, darbuka ders fiyatları, darbuka çalmak caiz midir?, darbukanın akordu nasıl yapılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.
Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlarda sıkça kullanılan ve çalma işlemi el ile yapılan vurmalı bir müzik aletidir. Darbukadan çıkan iki ses ritmin temelini oluşturur bu sesler, düm ve tek olarak tanımlanır. Düm sesi aletin ortasına vurularak çıkartılırken diğer ses süsleme amacı ile kullanılır. Kısaca Darbuka için vurmalı bir çalgı demek mümkün.
Darbuka Nasıl Çalınır?
Darbuka çalarken alınacak pozisyon oldukça önemlidir. Genellikle oturularak çalınmaktadır. Ayakların yere değmesi darbukayı iki bacak arasına alarak sağlam tutmaya olanak sağlar. Kaygan bir temel ile oluşturulabildiği için darbukanın elinizden kaymaması oldukça önemlidir. Düm vuruşunu gerçekleştirmek için; Başparmak dışındaki diğer parmaklar bitişik şekilde olacak şekilde vurmalıdır. Diğer vuruş ise darbuka çalan kişinin parmakları ile kasnağın en yakın yönüne vurmasıyla gerçekleştirilir. Araya doğaçlama vuruş seçenekleri de eklenebilen darbuka ile birçok farklı ritim oluşturmak mümkündür.
Darbuka Çeşitleri Nelerdir?
Darbukanın da diğer müzik aletleri gibi çeşitleri vardır. Yapıldığı materyaller ve çıkarabildiği sesler konusunda değişiklik gösterebilen bu çeşitler 4 tanedir. Dört farklı darbuka şunlardır;
· Döküm Darbuka
· Çömlek Darbuka
· Bas Döküm Darbuka
· Bakır Darbuka
Tüm bu darbuka çeşitleri birbirinden farklı olsa da hemen hemen çalma teknikleri ve pratikleri birbirinin aynısıdır.
Darbuka Özellikleri Nelerdir?
Darbukanın ortaya çıkış dönemi oldukça eski medeniyetlere dayanmaktadır. Etnik müzik yaratma konusunda oldukça etkili olan bu çalgı Mısır’da ortaya çıkmıştır. Farklı boyutlarını bulmak mümkündür. Türk ve Arap dünyasında oldukça fazla kullanılır. Çalması pratik ve eğlenceli olarak tanımlanmaktadır. Yapım malzemeleri arasında çok fazla madde bulunmadığı için her yönden kullanışlı sayılabilir.
Darbuka Ne İçin Kullanılır?
Darbuka bir müzik aletidir bu nedenle beste oluşturmak gibi alanlarda kendine fazlaya yer bulabilir. Türk ve Arap dünyasında oldukça yaygın olan bu çalgı genellikle düğünlerde eğlenme amacı ile çalınmaktadır. Bazı sanatçılar konserlerde, turnelerde, televizyon programlarında müziklerine darbuka ile eşlik eden müzisyenlerle birlikte performans gerçekleştirir.
Darbuka Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Darbuka çalmak her ne kadar basit bir eylem gibi görünse de her enstrümanda olduğu gibi belirli zorlukları vardır. Bireyler genellikle öğrenmek istedikleri hemen öğrenmek ve bu yönde çok fazla çaba göstermeden ona ulaşmak ister fakat bir enstrüman çalmak sabır ve özveri isteyen bir şeydir. Darbuka çalmak kısa dönemli kurslar hatta internet üzerinden izlenebilen ders niteliğindeki videolar ile öğrenebilir. Bu öğrenme süresi tamamen sizin ne kadar verimli ve istekli çalıştığınızla ilgilidir. Verimli çalışmalar sonucunda darbuka çalmak haftalar içinde öğrenilebilecek bir şeydir.
Darbuka Çalmak Caiz Midir?
Kur’an-ı Kerim’e göre her hangi bir müzik aleti çalmak caiz değildir. Hatta kişilerin tempo tutarak masaya vurması dahi caiz olarak kabul edilemez. Müslümanlık dinine inanan kişilerin ve inançlı kimselerin müzik aletlerinin çalınması konusundaki dini gerçekleri, diyanet fetva hattı gibi merkezlerden arayarak öğrenmeleri ve bilgi almaları mümkündür.
Darbukanın Akordu Nasıl Yapılır?
Darbukayı temin ettiğiniz zaman yanında Alyan ismi verilen bir anahtar verilmektedir. Akort işlemini bu alet ile yapmak mümkündür. Darbukanın yüzeyinde kenarlarında vidalar vardır. Bu vidaların arasına sırayla vurulmalıdır. Bütün aralıklardan aynı tonda ses elde dildikten sonra vidalar sıkılarak veya gevşetilerek akort etmek mümkündür.