Son Konu

Davranışları öğrenme ve şekillendirme süreci içerisinde obezite hastalığı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
105343.jpg
105343.jpg
Toplulukta bireyler gayrı kişileri seyrederek ve gözlem yaparak, onların yaptığı davranışın pekiştirildiğini yahut cezalandırıldığını gözlemleyerek öğrenirler. Bu nedenle içtimaî öğrenme “başkalarını seyrederek etraftan öğrenme” yahut “toplum içinde ve topluluk için öğrenme” olarak da tanımlanabilir. Bisiklet sürme, yüzme, yemek yeme, üzülme, sevinme üzere pekçok becerileri deneme-yanılma ile öğrenirken, birtakım becerileri ise sairlerini gözlemleyerek öğreniriz. Her vakit her davranışı deneme-yanılma ile öğrenmek mümkün olmamaktadır. Örneğin zehirli bir yılanın tanınmasında deneme-yanılma ile öğrenemeyiz. Muhitten gelen ihtarlar ile anlatılan istenilmeyen tecrübeler ile bu yılanların zehirli olduğunu öğrenir ve daha sonrasında o yılanları gördüğümüzde ortamdan kaçma gerçekleştiririz.

Bireylerin topluluk içerisindeki davranışlarına bakıldığı devir aşağıdaki görmekte olduğumuz üçgen münasebetine ulaşmaktayız

Etraf koşulları obezite gelişimini etkileyen en değerli faktörlerdendir. Zira obezite, birçok defa öğrenilmiş bir yeme davranışının sonucu olup birey ve ailenin yeme alışkanlıkları, öğün nizamı, en ziyade tüketilen besinler ve egzersiz üzere hayat üslubu ile ilgili faktörlerden ve kültürel faktörlerden etkilenir. Başkaca ailede gayrı obezlerin olması, genetik tesirlerin yanı sıra bireyin kabul gördüğü bir etraf de yaratarak obeziteyi tetikleyebilir.

Obezite, görüldüğü topluluğun özelliklerine nazaran farklılık göstermektedir. Topluluğun yeme alışkanlıkları, içinde yaşanılan ortam, çalışma koşulları ve genetik faktörler epidemiyolojiye tesir eden faktörlerdir. Fakat tüm topluluklar için kabul edilen gerçek, yaşla birlikte obezitenin arttığı ve bayanlarda erkeklere orantıyla daha ziyade görüldüğüdür.

Obezitede umum olarak izlenmesi gereken yol

Kapsamlı tıbbi muayene gerekli tetkik ve konsültasyonlar

Kapsamlı psikiyatrik muayene, risk faktörlerinin ve karakter özelliklerinin belirlenmesi

Hastaya en mütenasip tedavi planına karar verilmesi, planın oluşturulması

Tedavinin kişiselleştirilmesi için kilo meselesine odaklı ayrıntılı kıymetlendirme

Tedavi, Danışmanlık…

Obez bireylere, obezitenin fizikî ve psikososyal dertlere yol açan, önemli ve kronik bir sıhhat sorunu olduğu cihetinde malumat verilmesi; gerilimle baş etmede riskli küme olarak belirlenenlere gerilimle tesirli baş etme konusunda bilgilendirilme yapılması yararlı olmaktadır.

Ruhsal tedavilerde değerli noktalar;

Kilo derdinin hikayesi

(gelişimi, seyri, kilo kaybetmek için teşebbüsleri ve sonuçları)

Şu anki durum

(beslenme, aktiviteler, tedaviyi isteme nedeni, görünüşü hakkındaki tavrı, kilo amacı, sıhhat durumu, sigara alkol tasarrufu vb.)

Tedaviyle ilgili olabilecek öteki haberler

(sosyal durum, öngörülebilen ketler, aile öyküsü)

Hastanın değerli gördüğü sair hususlar

Davranış değişikliği tedavisinin basamakları;

Uyaran denetimi

Alternatif davranış geliştirme

Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme

Bilişsel yine yapılandırma

Içtimaî destek

Davranış değişikliği tedavisi ile;

Ziyade kiloya neden olan yemek yeme ve fizikî aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu tarafta değiştirme yahut azaltma

Olumlu davranışları ise pekiştirerek hayat biçimi haline getirme amaçlanmaktadır

Nelerden Vazgeçilmeli;

Münâsib olmayan beslenme alışkanlıklarından vazgeçmek (kola içmeyi bırakmak)

Vazgeçilemeyen beslenme alışkanlıklarını azaltmak (kola içmeyi azaltmak)

Makul beslenme ve fizikî aktivite alışkanlıklarını sağlamak ve tekrarlamak (kola içmek tarafına süt içmeyi tercih etmek)

Münâsib olmayan beslenme alışkanlıklarının olumsuz sonuçlarını görmek ve düzeltmek (kola mide yanmasına neden oluyorsa vazgeçmek)

Mütenasip beslenme ve fizikî aktivite davranışlarını günlük yaşantı içine sokmak ve sürekliliğini sağlamak (süt içmeyi alışkanlık haline getirmek)

Obezite tedavisi;

Tabip

Diyetisyen

Psikolog

Fizyoterapist

işbirliği içerinde olmalıdır..

Davranış değişikliği kararlarınızda yanınızda olabilmek dilekleri ile..

 
Üst Alt