Son Konu

DEİK'de Koç, Sabancı, Ülker, Şahenk ve Yırcalı ayrıldı! DEİK'in kurucu başkanı: Yabancı iş adamları da DEİK'den şikayette

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
96
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
DEIK%2Dde%2DKoc%2DSabanci%2DUlker%2DSahenk%2Dve%2DYircali%2Dayrildi%2DDEIK%2Din%2Dkurucu%2Dbaskani%2DYabanci%2Dis%2Dadamlari%2Dda%2DDEIK%2Dden%2Dsikayette%2D230940%2Ejpg

Dış İktisat Münasebetler Heyeti (DEİK) 33. Olağan Genel Kurulu’nu tamamladı. 11 Ocak’ta yapılan İş Kurulları seçimleri öncesi ve sonrası DEİK kulisleri hayli hareketliydi.

Dün yapılan Genel Kurul’da ise epey enteresan anlara sahne oldu. Genel Kurul’a Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Lideri İsmail Gülle, İstanbul Ticaret Odası Lideri Şekib Avdagiç, Birleşmiş Markalar Derneği Lideri Sinan Öncel, bir devrin efsanesi olarak anılan Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

Yeni oluşturulan DEİK İdare Kurulu’nda Ali Koç, Murat Ülker, Güler Sabancı, Rona Yırcalı ve Ferit Şahenk üzere iş dünyasının güçlü isimleri yer almadı. Nail Olpak ile yola devam kararı alındı.



Genel Kurul’da DEİK’i bakanlığa bağlayan eski İktisat Bakanı Nihat Zeybekci de yer aldı. Daha evvel özerk yapıda olan DEİK, Bakanlığa bağlandıktan sonra TÜSİAD ve TEPAV üzere bağımsız kurumlar kurucu üyelikten ayrılmışlardı. Hatta Zeybekci’nin bakanlığı periyodunda DEİK’in İstanbul’daki merkezinde bir makam odası açtığı söylenir.

İşte DEİK Genel Kurul’u kapsamında verilen "Ustalara Hürmet Ödülleri" merasiminde konuşan ve ödül alan DEİK Kurucu Lideri, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, DEİK’in tekrar özerk olmasını teklif etti. "DEİK Kurucu Lideri olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na arz etmek sitediğim bir teklifi takdirlerinize sunuyorum" diyen Ali Coşkun’un şu tabirleri dikkat çekti: 

YABANCI İŞ İNSANLARI DA ŞİKAYETÇİ

"Her ne kadar bakanlarımız büyük bir fedakarlıkla dayanak verszeler de, ki ortamızda DEİK’in bir yasa değişikliğiyle bakanlığa bağlanmasından sonra hizmet veren arkadaşlarımız var. Ortamızda yetişmiş olan bakanımız Ruhsar Pekcan hanımefendi arkadaşımıza teşekkür borçluyuz. Lakin bir gerçeği belirtmek istiyorum. Kürselleşen dünyada görünüm DEİK’in devletçi bir yapı olarak değerlendirmesidir. İş dünyamızın her iki taraf kurul üyelerinde de kahır vermektedir. Şahsen tanıdığım yabancı iş adamları da şikayette bulunmuşlardır. Bu bakımdan tekrar önümüzdeki günlerde, bakanlarımızın takviyesi olacak, kontrol olacak lakin görünümün milletlerarası alanda netlik kazanması bakımından tekrar hür teşebüsün idaresine kavuşturulmasını takdirlerinize arz ediyorum."

KARARNAME ALGIYI ETKİLEDİ

Eski Bakan Coşkun’un önerisi kabul görürse DEİK’in tekrar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesine alınabilir. Konuştuğumuz iş insanları bütün dünyada bu çeşit kurumların başında devlet ile iş yapan güçlü şirketlerin başından gelme şahısların yer aldığını lakin DEİK’in Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bakanlığa bağlanmasının hali açıdan bir algı oluşturduğu için dış dünyada zahmet yarattığını söz ettiler. Tekrar Ali Coşkun’un konuşmasında söz ettiği dış dünyadaki sorunlara biz de "DEİK mektubunu kimler, neden yazdı?" başlıklı haberimizde şu tabirlerle dikkat çekmiştik:

"Oysa birtakım iş insanları, birtakım yabancı ülkelerdeki muhataplarının DEİK’e ‘Türk Devleti’nin istihbarat kurumu’ gözüyle baktıklarını, bu algının değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar." Öbür yandan Genel Kurul’da konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bilhassa gelişmiş ülkelerin global iktisatta başlatmış oldukları korumacılık eğilimleri ve artan ticari pürüzlere karşın Türkiye’nin dinamizmini koruduğunu vurguladı. Bakan Pekcan, "İhracat artışına devam ediyoruz. Hangi ülkeye gidersek gidelim Türk iş dünyasının başarılarına şahit oluyoruz. Biz gittiğimiz yerlerde Türk firmalarının eserlerinin kalitesi, işlerinin vaktinde teslimatı ve satış sonrasında eserlerinin gerisinde olmalarını memnuniyetle dinliyoruz" dedi.

Ustalara sagı

Ustalara Hürmet Mükafatları Töreni’nde, DEİK’in temel taşlarından birini atan Türkiye-ABD İş Kurulu Kurucu Lideri merhum Mehmet Ersin Faralyalı’nın mükafatını oğlu Serdar Faralyalı’ya eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve DEİK Lideri Nail Olpak verdi. Birinci Türkiye-ABD İş Kurulu Lideri merhum Feyyaz Berker'in mükafatını Tekfen Holding İdare Konseyi Üyesi Mehmet Ercan Kumcu’ya eski İktisat Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Lideri Nail Olpak verdi. DEİK'in Onur Üyesi ve tıpkı vakitte yaşayan en kıdemli üyesi Ali Nihat Gökyiğit mükafatını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve DEİK Lideri Nail Olpak’tan aldı. Birinci DEİK Lideri ve eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a mükafatını ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve DEİK Lideri Nail Olpak takdim etti.

Dört ana amaç açıkladı



DEİK’in yeni çalışma periyodundaki amaçlarından bahseden Lider Nail Olpak, “Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda, 'etkin lobicilik' faaliyetleri yürüteceğiz. Bu noktada önceliğimiz ABD ve AB ülkeleri olacak. 'Ticari Diplomasi' amaçlarımıza ulaşmak için maddi ve manevi bütün enstrümanlarımızı, tüm gücümüzü sonuna kadar kullanacağız" dedi.

Önderlerin belirlediği ticaret gayelerini yakalanın ikinci öncelikleri olacağını kaydeden Olpak, şunları söyledi: "Nasıl ABD ile 100 milyar dolar, yüzde 50-50 istikrarlı ikili ticaret gayemiz var ve bunun iş dünyası ismine gereğini yapmak bize düşüyorsa, misal biçimde 100 milyar dolar amacımız Rusya ile de var. ABD ile amacımız için kesimler bazında çalışarak hazırlıklarımızı yaptık. Başkanlarımızın atacakları adımları bekliyoruz. Üçüncü amacımız ise, ticari diplomasiyi anlatmak için Anadolu’yu karış karış dolaşacağız. Kurucu Kuruluşlarımızın da takviyesini alarak gayemiz, daha fazla firmamızı yurt dışına açmak ve Ticari Diplomasi çalışmalarımızın içine katmak. Ayrıyeten, Diasporamızın geleceği ve ülkemizin menfaatleri için çalışmalarımıza sürat vereceğiz. Bu da yeni periyottaki dördüncü gayemiz olacak.”

Recep Erçin/aydınlık
 
Üst Alt