hackturkiye
Yeni Üye
İçindekiler Hide
Demir, periyodik tablodaki “Fe” olarak gösterilir. Dünyadaki en yaygın elementlerden biridir ve yerkabuğunun %5’ini oluşturur. Oksijen, Silikon ve Alüminyumdan sonra ortak elementler arasında dördüncü sırada yer alır. Demir, modern uygarlığın kritik bir parçasını oluşturur ve kullanımı binlerce yıl öncesine dayanır.
Demir, elementinin keşfi ve kullanımı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Çeşitli bileşiklerden ayrıştırılarak elde edilen demirin büyük bir çoğunluğu çelik yapımında kullanılır. Çelik ise, kâğıt sanayi, süthane ekipmanları, sabun sanayi, deri sanayi, kimya endüstrisi, petrol endüstrisi, kazan yapımında kullanılmaktadır. Demirin kullanımı Çin ülkesinde inşaatın olmazsa olmazıdır, bu yüzden Çin, kendi üretiminin dışında ithalat yoluyla diğer ülkelerden demir almaktadır.
Demir rezervi fazla olan ülkeler, ülkesinin demir ihtiyacını karşıladıktan sonra, arta kalan kısmı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlarlar. Avustralya demir rezervi en fazla olan ve en çok demir üreten ülkedir. Bu sebeple, demirdeki üretim fazlalığı ülkenin en büyük ihracat gelir kaynağını oluşturur. Özetle, yer kabuğunun %5’ini oluşturan demir, ülkelerin birçok farklı sektörde gelişmesine katkı sağladığı gibi, ihracatının yapılması durumunda da ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
14. yüzyıl civarında, eritme fırınları giderek eski demirhanelerin yerini almaya başladığında, kullanımı daha da yaygınlaştı. Demir cevheri, metalik demirin nihai ürün olduğu kaya şeklinde oluşur. Bu kayaların büyük kısmı ya Hematit ya da Manyetittir ve Dünya çapında üretilen demir cevherinin neredeyse %98’ini çelik yapımında kullanır. Çıkarılan demir cevherinin çoğu, manyetitin oksit bileşikleri olan; (Fe 3O 4), Hematit (Fe 2O 3) Goetit (Fe 2 O 3 SH 2 O) ve Limonittir. Manyetit %72 demir, Hematit %70 demir, Goetit %63 demir ve Limonit %60 demirden oluşur.
Bu doğal bolluk göz önüne alındığında, Avustralya aynı zamanda Dünyanın en çok demir üreten ülkesidir. 930 milyon ton demir üretimi ile ile en yakın rakibinin üretimini neredeyse ikiye katlamaktadır.
Demir cevheri, Avustralya’nın en büyük ihracat geliri kaynağıdır ve bu malların çoğu Çin’in devasa çelik üretim endüstrisini beslemek için gönderilmiştir.
Rio Tinto, BHP ve Fortescue Metals gibi büyük madencilik şirketleri Avustralya’nın demir cevheri endüstrisinde yer almaktadır.
Ülkenin, kuzeyindeki Pará eyaletinde bulunan Carajás Madeni, Dünyanın en büyük demir cevheri madenciliği operasyonuna ev sahipliği yapıyor
Brezilya, Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri listesinde de, Avustralya’dan sonra ikinci olarak yaklaşık 480 milyon ton demir üretti.
Madencilik işletmesi Vale, ülkenin en büyük operatörü ve Rio Tinto’dan sonra dünyanın en büyük ikinci demir cevheri üreten şirketidir.
Bu rezervler, ülke sanayileşmeyi sürdürürken Rusya’nın çelik üretim endüstrisinin hızlı büyümesini destekledi.
USGS verilerine göre, ülke 99 milyon ton demir üretimi ile Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında beşinci sırada yer alıyor.
Rusya’daki önemli demir rezervleri, ülkenin batısındaki Kursk manyetik anomalisinde, Ural Dağları çevresindeki bölgelerde, Tula ve Sibirya bölgelerinde bulunmaktadır.
Çin, aynı zamanda Avustralya ve Brezilya’dan sonra, yaklaşık 350 milyon ton üretim ile Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkenin devasa çelik üretim endüstrisini tedarik etmek için kullanılan üretim, şu anda dünyanın tüm üretiminin yarısından fazlasını (%53) karşılıyor.
Liaoning, Sichuan, Hebei, İç Moğolistan ve Shanxi, Çin’in demir rezervi açısından en zengin bölgeleri arasındadır.
Çin, Dünyanın en büyük demir yataklarından bazılarına sahip olmasına rağmen, çelik üretim endüstrisinin büyüklüğü, hala yerli üretimi yabancı kaynaklarla desteklemesi gerektiği anlamına geliyor ve demir ithalatı ülkenin, küresel ithalatının %69’unu oluşturuyor.
62 milyon ton demir teslimat yapan metalin rezervleri ve üretimi, esas olarak Doğu Avrupa ülkesinin orta bölgelerinde yoğunlaşıyor.
Üretim, ülkenin yerel ihtiyaçlarını aşıyor ve bu da demir cevheri ihracatını Ukrayna için önemli bir gelir kaynağı haline getiriyor. Ticaretin büyük kısmı Çin’in yanı sıra komşu Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor.
Ülkenin kaynaklarının çoğu, Quebec, Newfoundland ve Labrador arasındaki sınır boyunca ve Nunavut’tan Labrador Çukuru bölgesinde yer almaktadır.
Kanada, toplam 54 milyon ton civarında demir üretim miktarıyla, Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır.
Devlet destekli Ulusal Maden Geliştirme Şirketi (NMDC), 30 milyon tondan fazla üretim yaparak Dünyanın en iyi demir cevheri madenciliği yapan şirketler arasında yer alıyor.
Odessa, Jharkhand, Karnataka ve Chhattisgarh eyaletleri üretkenlikleri açısından dikkate değer olsa da, kaynaklar ülke genelinde geniş bir alana yayılmıştır.
Demir, elementinin keşfi ve kullanımı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Çeşitli bileşiklerden ayrıştırılarak elde edilen demirin büyük bir çoğunluğu çelik yapımında kullanılır. Çelik ise, kâğıt sanayi, süthane ekipmanları, sabun sanayi, deri sanayi, kimya endüstrisi, petrol endüstrisi, kazan yapımında kullanılmaktadır. Demirin kullanımı Çin ülkesinde inşaatın olmazsa olmazıdır, bu yüzden Çin, kendi üretiminin dışında ithalat yoluyla diğer ülkelerden demir almaktadır.
Demir rezervi fazla olan ülkeler, ülkesinin demir ihtiyacını karşıladıktan sonra, arta kalan kısmı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlarlar. Avustralya demir rezervi en fazla olan ve en çok demir üreten ülkedir. Bu sebeple, demirdeki üretim fazlalığı ülkenin en büyük ihracat gelir kaynağını oluşturur. Özetle, yer kabuğunun %5’ini oluşturan demir, ülkelerin birçok farklı sektörde gelişmesine katkı sağladığı gibi, ihracatının yapılması durumunda da ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
14. yüzyıl civarında, eritme fırınları giderek eski demirhanelerin yerini almaya başladığında, kullanımı daha da yaygınlaştı. Demir cevheri, metalik demirin nihai ürün olduğu kaya şeklinde oluşur. Bu kayaların büyük kısmı ya Hematit ya da Manyetittir ve Dünya çapında üretilen demir cevherinin neredeyse %98’ini çelik yapımında kullanır. Çıkarılan demir cevherinin çoğu, manyetitin oksit bileşikleri olan; (Fe 3O 4), Hematit (Fe 2O 3) Goetit (Fe 2 O 3 SH 2 O) ve Limonittir. Manyetit %72 demir, Hematit %70 demir, Goetit %63 demir ve Limonit %60 demirden oluşur.
Demir Rezervi En Fazla Olan Ülkeler
1. Avustralya – 48 Milyar Ton
Avustralya, 48 milyar ton ile demir rezervi en fazla olan ülkedir. Ülkenin demir cevheri kaynaklarının çoğunluğu Batı Avustralya eyaletinde, özellikle Pilbara bölgesinde, geri kalanının çoğu Güney Avustralya’da bulunuyor.Bu doğal bolluk göz önüne alındığında, Avustralya aynı zamanda Dünyanın en çok demir üreten ülkesidir. 930 milyon ton demir üretimi ile ile en yakın rakibinin üretimini neredeyse ikiye katlamaktadır.
Demir cevheri, Avustralya’nın en büyük ihracat geliri kaynağıdır ve bu malların çoğu Çin’in devasa çelik üretim endüstrisini beslemek için gönderilmiştir.
Rio Tinto, BHP ve Fortescue Metals gibi büyük madencilik şirketleri Avustralya’nın demir cevheri endüstrisinde yer almaktadır.
2. Brezilya – 29 Milyar Ton
Brezilya, yaklaşık 29 milyar ton olarak tahmin edilen, demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde ikinci sıradadır.Ülkenin, kuzeyindeki Pará eyaletinde bulunan Carajás Madeni, Dünyanın en büyük demir cevheri madenciliği operasyonuna ev sahipliği yapıyor
Brezilya, Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri listesinde de, Avustralya’dan sonra ikinci olarak yaklaşık 480 milyon ton demir üretti.
Madencilik işletmesi Vale, ülkenin en büyük operatörü ve Rio Tinto’dan sonra dünyanın en büyük ikinci demir cevheri üreten şirketidir.
3. Rusya – 25 Milyar Ton
Rusya, yaklaşık 25 milyar ton demir rezerviyle, demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde üçüncü sırada yer alıyor.Bu rezervler, ülke sanayileşmeyi sürdürürken Rusya’nın çelik üretim endüstrisinin hızlı büyümesini destekledi.
USGS verilerine göre, ülke 99 milyon ton demir üretimi ile Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında beşinci sırada yer alıyor.
Rusya’daki önemli demir rezervleri, ülkenin batısındaki Kursk manyetik anomalisinde, Ural Dağları çevresindeki bölgelerde, Tula ve Sibirya bölgelerinde bulunmaktadır.
4. Çin – 20 Milyar Ton
Çin, yaklaşık 20 milyar tonla demir rezerviyle, demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde dördüncü sırada yer almaktadır.Çin, aynı zamanda Avustralya ve Brezilya’dan sonra, yaklaşık 350 milyon ton üretim ile Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkenin devasa çelik üretim endüstrisini tedarik etmek için kullanılan üretim, şu anda dünyanın tüm üretiminin yarısından fazlasını (%53) karşılıyor.
Liaoning, Sichuan, Hebei, İç Moğolistan ve Shanxi, Çin’in demir rezervi açısından en zengin bölgeleri arasındadır.
Çin, Dünyanın en büyük demir yataklarından bazılarına sahip olmasına rağmen, çelik üretim endüstrisinin büyüklüğü, hala yerli üretimi yabancı kaynaklarla desteklemesi gerektiği anlamına geliyor ve demir ithalatı ülkenin, küresel ithalatının %69’unu oluşturuyor.
5. Ukrayna – 6.5 Milyar Ton
USGS’ye göre, Ukrayna tahmini 6,5 milyar ton ham demir cevheri rezervine sahip. Bu da ülkeyi, demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde beşinci sıraya taşıyor.62 milyon ton demir teslimat yapan metalin rezervleri ve üretimi, esas olarak Doğu Avrupa ülkesinin orta bölgelerinde yoğunlaşıyor.
Üretim, ülkenin yerel ihtiyaçlarını aşıyor ve bu da demir cevheri ihracatını Ukrayna için önemli bir gelir kaynağı haline getiriyor. Ticaretin büyük kısmı Çin’in yanı sıra komşu Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor.
6. Kanada – 6 Milyar Ton
Kanada, yaklaşık 6 milyar ton demir rezerviyle demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde altınca sırada yer alıyor.Ülkenin kaynaklarının çoğu, Quebec, Newfoundland ve Labrador arasındaki sınır boyunca ve Nunavut’tan Labrador Çukuru bölgesinde yer almaktadır.
Kanada, toplam 54 milyon ton civarında demir üretim miktarıyla, Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır.
7. Hindistan – 5.5 Milyar Ton
Hindistan, toplam 5,5 milyar demir rezerviyle demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde yedinci sıradadır. Hindistan, demir rezervi en fazla olan ülkeler listesinde geride kalsa da, 230 milyon ton demir üretimiyle, Dünyanın en çok demir üreten ülkeleri arasında dördüncü sırada yer almayı başarmış durumdadır.Devlet destekli Ulusal Maden Geliştirme Şirketi (NMDC), 30 milyon tondan fazla üretim yaparak Dünyanın en iyi demir cevheri madenciliği yapan şirketler arasında yer alıyor.
Odessa, Jharkhand, Karnataka ve Chhattisgarh eyaletleri üretkenlikleri açısından dikkate değer olsa da, kaynaklar ülke genelinde geniş bir alana yayılmıştır.