Son Konu

Deniz Kestanesi Nedir? Faydaları, Yenir Mi?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Deniz kestanesi, okyanus ve derin denizlerde yaşayan bir tür deniz canlısına verilen addır. Deniz kestanesi kıyıya yakın yerlerde de görülebilmektedir. Görüntüsü adeta bir kirpiyi andıran bu canlı, Yunanca “kirpi” ve “deri” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan “ekinos dermos” kelimesinden ismini almaktadır.

Deniz Kestanesi Nedir?

Deniz kestanesi, dikenli bir deniz canlısıdır. Küre şeklindeki bu canlı, omurgasızlar arasında yer almaktadır.

Deniz kestanesinin damar ve sinir sistemi bulunmaktadır. Genellikle denizlerde ve okyanuslarda bulunan kayaların arasında yaşarlar ve yumurtlayarak çoğalırlar. Embriyon gelişimine hiçbir dış etkiye ihtiyaç duymadan başlayabilmektedir.

Yosun yiyerek beslenen bu canlıların üzerleri dikenlerle kaplıdır. Ortalama bir deniz kestanesi dikeni 1-2 santimetre uzunluğundadır. Deniz kestanesi kabuğu yer değiştirmek istediğinde veya yakınındaki besinleri yakalamak istediğinde bu dikenlerden faydalanır.

Deniz kestanesi kabuğuna gelecek herhangi bir zararı kendi başına iyileştirecek enerji ve organik zenginliğe sahip olan bu canlı aynı zamanda eksik bir uzvunu da kendi başına tamamlama özelliğine sahiptir.

Bu canlı türü kahverengi, mor, siyah ve yeşil gibi birkaç renkte görülür.

Deniz kestaneleri, üzerindeki dikenler yüzünden denize girenlerin korkulu rüyası olmaktadır. Ancak bu dikenler insanlara deniz hakkında çok önemli bir bilgi vermektedir.

Bu canlı temiz sularda yaşar dolayısıyla kestanenin varlığı girilen denizin temizliğinin göstergesidir.

Deniz Kestanesinin Faydaları Nelerdir?

Deniz kestanesi faydaları, tıp biliminde, kozmetik sektöründe ve bazı ülkelerde gıda sektöründe kullanılmaktadır. Bazı ülkelerin mutfaklarında baş köşede yerini almaktadır.

Bu canlıların besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra iyileştirici, tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.

Deniz kestanesi faydaları cinsel olarak, afrodizyak özelliğinden dolayı ilişki öncesi tüketilmesi cinsel gücü ve isteği artırdığı bilinmektedir.

Özellikle bir takım cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Deniz kestanesinin iç bölgesinde turuncu renkte yumurtalıkları yer alır.

Turuncu renkteki bu yumurtalıklar çıkarılır ve pirinç unu veya sandal ağacı unu ile karıştırılarak cilt hastalığı olan bölgeye sürülür. Özellikle kaşıntı, deri döküntüleri gibi rahatsızlıkları gidermekte; cilt üzerinde bulunan yaraları tedavi etmektedir.

Zeytinyağı ile karıştıran turuncu kısım derideki kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur, cildi tazeler ve yumuşatır. Bu turuncu yumurtalıklar kurutulmuş şekilde piyasada yüksek fiyatlara satılmaktadır.

Deniz kestanesinin besin değeri oldukça yüksektir. Tüketilen ülkelerde görülen rağbet nedeniyle piyasa değeri de oldukça yüksektir.

Deniz Kestanesi Batması ve Tedavisi

Deniz Kestanesi Batması, genellikle yaz aylarını tatilde, deniz kenarlarında, geçiren herkesin başına gelebilecek tatsız bir olaydır.

Deniz Kestanesi batması tedavisi kolay ve pratik yöntemlerle yapılabilir. İlk olarak, kestane batması olayında iğnelerin battığı kısma hiçbir şekilde dokunmuyoruz. Ayağa deniz kestanesi batması sonucunda üzerine hiçbir şekilde basmadan kıyıya çıkmak gerekiyor.

Kestanenin iğneleri toksit maddeler içerdiğinden dolayı, iğnelerin battığı kısma, herhangi bir kuvvet uygulanmaması gerekiyor. Ayrıca batan yeri emerek dikenler çıkarılmaya çalışılmamalıdır.

Cımbız veya maşa gibi aletlerle gözle görülebilen iğneleri dikkatli bir şekilde çekerek çıkarabiliriz. kestane kırılmış ise yarayı asla kesmemeliyiz. Kırılanlar için tıbbi yardım almak gerekmektedir.

Temizlenen iğnelerden sonra sabunlu su ile bölge yıkanarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Sabunlu su ile yıkadıktan sonra bu bölgeye ılık durumda veya hafif sıcak bir su ile ıslatılmış olan bir bezle sarabiliriz.

Böylece doktora gidene kadar kalan iğnelerin toksin etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Deniz Kestanesi Nasıl Çıkarılır?

Deniz kestanesi nasıl çıkarılır, kestanenin çıkarılmasında en önerilen yöntemler arasında bir tanesi de deriye sıcak su uygulanıp az bekletildikten sonra zeytinyağı uygulanmasıdır.

Deriye uygulanan zeytinyağından sonra deri yumuşamasından dikenin uçları hafiften dışarıya çıkacaktır. Bu durumdan sonra cımbızla çekilebilir.

İğne yada cımbız kullanarak mümkün olduğunca zarar vermeden hafif hafif batan yerden almaya çalışın. Deniz kestanesinin dikenleri yumuşamasından dolayı deri altında kopmaya yol açabilir, bu nedenle sabırlı ve sakince deri altında kalan dikenler temizlenmelidir.

Deniz Kestanesi Nasıl Temizlenir?

Deniz kestanesi, yemeye hazırlanmadan önce zorlu bir toplama ve temizleme sürecinden geçmektedir.

Deniz kestanesini temizlemek oldukça zahmetlidir. Öncelikle belirtmek gerekirse denizlerde ve okyanuslarda yaşayan bu canlıların her türlüsü besin maddesi olarak kullanılmamaktadır. Bine yakın türü olan bu canlının sadece birkaç türü yenilebilir türler arasında yer almaktadır.

Yenilebilir türdeki kestaneler ancak bu konuda uzman kişiler tarafından ayırt edilebilmektedir. Deniz kestanesini temizlemeye başlamadan önce dikenlerden korunmak için mutlaka kauçuk bir eldiven giyilmelidir.

Daha sonra bir makas yardımı ile alt tarafındaki yumuşak doku kesilir. İçerisinde bulunan sıvı boşaltılır.
 
Üst Alt