Son Konu

Dental implant nedir ?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
105371.jpg
105371.jpg
Diş kaybı hiç kimsenin istemeyeceği bir hadisedir. Dişinizi kaybettiğinizde birkaç tedavi seçeneğiniz vardır. Bunlardan birisi de dental implantlardır.

Dental İmplant Nedir?

Dental implantlar, titanyumdan yapılan ve çene kemiğine yerleştirilen vida biçimindeki yapay köklerdir. Bir yahut birden çok diş eksikliklerinde doğal görünümlü restorasyon gayesiyle kullanılır. Muvaffakiyet nispeti implantın uygulandığı ortama ve maksadına nazaran değişir. Diş eksikliğini gidermek için en âlâ seçenek dental implantlardır. İmplant uygulanacak nahiyede ehil kemik doku bulunması kıymetlidir. Sadece tek yahut birkaç diş eksikliğinde değil, birebir devirde tüm dişlerini kaybetmiş bireylerde de uygulanmaktadır. Günümüzde gitgide yaygınlaşmakta ve klasik köprü yahut parsiyel protezlere tercih edilmektedir.

Dental İmplant size müsait mu?

Dental implant adayları kimlerdir?

Tek diş kaybı yahut tüm dişlerinizin eksikliğinde dental implantlar tam sizin gereksiniminiz olan tedavi biçimi olabilir. Ehliyetli ve makul kemik doku varlığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Gayrikâfi kemik doku varlığında kemik grefti tasarrufu gerekli olabilir. Halihazırda köprü restorasyonu yahut parsiyel protez kullanıyorsanız implant tedavisi yeterli bir alternatif olabilir. Destek diş başına düşen yükü azalttıkları için sabit köprülere de tercih sebebi ‘implant tedavisi’ olabilir. İmplantlar çok uzun yıllar velev bir ömür uzunluğu kullanılırlar gelgelelim üzerlerindeki porselen kronun (kaplamanın) 8-10 yılda bir yenilenmesi gerekir.

Dental İmplantlara Umumî Bakış

Dental implantlar lokal anestezi altında yerleştirilir. Cerrahi süreç 1-2 implant için yaklaşık yarım saat sürer. Kimi bireylerde birkaç gün içerisinde geçen ve şahsî farklılıklar gösteren ufak tefek rahatsızlıklar yahut ağrı olabilir. Emsal tipteki başka cerrahi prosedürler üzere renklenme (kızarıklık, morluk,vs) yahut şişme (ödem) olabilir. Son kademe olağandır.

Dental implantlar ağızda nasıl durur?

Dental implantların yerleştirilmesi cerrahi bir teşebbüs olup protetik üst yapı (örn. porselen kron) aşamasına kadar 3-6 ay arasında düzgünleşme müddeti beklenmektedir. Bu güzelleşme müddetinde implant ve kemik doku arasında birleşme meydana gelir. Yani implant yalnızca sürtünme kuvvetiyle mekanında durmaz. Tıpkı vakitte kemik ve implant arasında bir bağlanma oluşur. Buna ‘osseointegrasyon’ denir.

İmplant’ın reddedilme yahut tutmama ihtimali her hengam vardır. Sınırlı bir sebep olmaksızın bu türlü bir durum oluşabilir. Lakin bu ‘başarısızlık’ nispeti çok düşüktür. Tüm implant tedavilerinin sadece %1-2’sini kapsar. Hareketli protez (total yahut parsiyel) kullanıyorsanız implant yerleştirilme sürecinden sonra yaklaşık 1 hafta protezi kullanmamanız gerekir. İmplant ‘osseointegrasyonu’ yani kemik ile bağlanması tamamlandıktan sonra üzerine porselen kron (kaplama) yapılabilir.

Tek diş eksikliği olan durumlarda hekiminiz ‘Flipper’ denilen, kişinin kendi takıp çıkarabileceği muvakkat bir protez yapabilir. Flipper protez, implant üzerine yapılacak olan porselen restorasyona kadar düzgünleşme müddeti boyunca süreksiz olarak kullanılır. Sabit muvakkat protez olarak da ‘Merryland Köprü’ restorasyonu uygulanabilir. Yandaki komşu dişlere uzantıları ile dışarıdan görünmeyecek biçimde tutunur.

Ehil ölçüde kemik doku bulunmadığı durumlarda, ‘kemik greft’i uygulanarak bu durum ortadan kaldırılır. Hem yatay hem de dikey cihette ehliyetli ölçüde kemik doku oluşturma sürecine ‘greft uygulaması’ denir. Dental implant pratiklerinde greft pratiği hayli yaygın bir halde kullanılır. Kişinin kendisinden elde edilen, sığır kaynaklı yahut sentetik kemik greftleri mevcuttur. Duruma nazaran hangisinin kullanılacağına hekim karar verir.

İmplant Biçimi

Dental implantların acilen çabucak hepsi titanyumdan yapılmıştır. Kemik doku ile en uygun kaynaşmayı (osseointegrasyon) titanyum sağlar.

Vida halindeki implantlar diş köküne benzeri yapıdadır ve en çok tercih edilen implant cinsidir. İmplant yerleştirilecek kesimdeki kemik doku hazırlandıktan sonra implant yerleştirme sürecini takiben dişeti suture edilir. Düzgünleşme süresin tamamlandıktan sonra porselen üst yapısı (kaplama) yapılır.

Dental İmplant ecri nedir?

Dental implant sair tedavi alternatiflerine nazaran ucuz bir tedavi prosedürü değildir. İmplant materyali ve protetik üst yapı da yüksek maliyetli gereçlerdir. Kemik greftleme süreçleri de ek maliyet çıkarır.

Profesyonellerden oluşan ekip çalışmasıyla uzun periyotlu başarılı implant tedavileri uygulanır. Dental implant tedavisinde hekim ve yardımcı çalışanın epeyce ziyade hengam ve emek ortaya koyması gerekmektedir. Bireyin sıhhat profilini incelenir ve kişinin gereksinimlerine kişisel tedavi planlaması ortaya konur. Cerrahi ve laboratuar ekibi istenilen sonuca ulaşabilmek için çalışır.

Üst çene art nahiye, kemik rejenerasyonu, sinüs kaldırılması (sinüs lift), büyük yahut küçük çaplı implantlar farklı tatbikler gerektirdiğinden tedavi masrafları da buna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tam fiyat malumatı radyografik sinemalar ile yapılan ağız içi muayene sonucu hastaya iletilir.

Dental İmplantların Avantaj ve Dezavantajları

Avantajlar

Ortalama ömür vadesi uzadıkça, ‘Dental implantlar’ üzere daimi diş eksikliği giderme formülleri mahsusen ileri yaşlarda daha da kıymetli konuma gelmektedir. Hareketli protezler (parsiyel ve total) ilerleyen devirlerde gevşek hale gelirler. Istikrarsız hale gelen protezler yeme, içme, konuşma ve estetik görünümde olumsuz tesirler göstermeye başlar. İmplant tedavisiyle hem bu sıkıntılar ortadan kalkar hem de destek dişlere gelen kuvvet azalır. Bireylerin ağzında taşıyacağı parsiyel yahut total protezlere nazaran çok daha inançta ve rahat hissetmesini sağlar. Isırma kuvveti de doğal olarak artar.

Dezavantajları

Dental implant kendinize yapacağınız en düzgün yatırımdır. Her yatırım üzere kendi içinde riskler barındırır. Çok sayıda implant uygulanan tedavilerin yekun masrafı yüksek ölçülere ulaşır. Başkaca, implant sayısı arttıkça, tedavi daha komplike hale geldir ve müddeti uzar. Hastaların sabırlı olması gerekir. Kimi bireylerde birkaç gün içerisinde kaybolan ağrı ve rahatsızlık şikayetleri görülür. Şişlik ve renk değişimi (morarma, kızarma,vs) de bu duruma eşlik edebilir. Tüm belirtiler muvakkattir ve tüm kemik cerrahisi süreçlerinde görülen vücudun verdiği doğal bir yansıdır. Ayrıyeten implant üzerine yapılan porselen kron da 8-10 yıl da bir değiştirilmelidir. Fakat aslında doğal dişler üzerine yapılan porselen kron (kaplama) ömrü de bu vade ile birebirdir. Lakin tüm bu dezavantajları süreksiz olup gerçek mealde bir olumsuzluk oluşum etmemektedir.

 
Üst Alt