Günümüzde sıhhat ortamındaki gelişmelere koşut olarak ortalama ömür ömrü uzamış dolayısı ile dişsizlik orantısı artmıştır. Bugün bilinen diş kayıplarının %90 sebebi diş çürükleri ve periodontal illetler ( dişeti marazları ) nedenlidir. Uzun süren dişsizlik ve denetimleri yapılmamış, müsait olmayan klasik protezlerin uzun vade kullanılması sonucu hastalarda önemli çene kemiği rezorbsiyonları ( erime ), fonksiyonsuzluğa bağlı atrofi ve dejenerasyonlar gözlenmektedir. Bu ve gibisi nedenlerden dolayı klâsik hareketli protezler ile yapılan tedavilerin estetik ve fonksiyonel başarısı da çoklukla sonlu olmaktadır.
İMPLANT NEDİR?
İmplant kaybedilen diş köklerini taklit eden, silindir yahut vida halinde yapay diş kökleridir. İmplantlar titanyum ya da başka doku dostu materyallerden üretilirler.
İmplant pratiği iki aşamalı bir tedavidir. Birinci aşaması yapay diş kökü olan implantın çene kemiğine yerleştirildiği cerrahi aşamadır. Süreç lokal anestezi altında, ağrısız bir formda ve çoklukla diş çekiminden daha kısa vadede gerçekleştirilir.
2. aşama ise protez aşaması olan yapay diş kökünün üzerine protezin yapılacağı aşamadır. Eksik diş sayısı ve noktasına konulan implant sayısına bağlı olarak implantların üzerine sabit (kendi dişiniz üzere ağzınızdan hiç çıkmayan) protezler yahut hareketli (çıtçıtlı) protezler yapılabilir.