habercibotu
Yeni Üye
Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 vilayette tesirlerini sürdüren sarsıntıdan etkilenen afetzedelerin, yakınlarının ve tüm Türkiye'nin yüreği kan ağlıyor. Bununla birlikte de birçok insanın hayatını kabusa çeviren bir fobi olan sarsıntı korkusu ortaya çıktı.
Peki sarsıntı korkusu nedir ve nasıl başa çıkılır?
Deprem korkusu, (Seismophobia) bir çeşit mevt ve kaybetme fobisi olarak karşımıza çıkıyor.
Deprem korkusu kişi için kendisinin tehlikede olmasıyla değil, ailesi, yakın etrafı, ülkesi ve hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetiklenen bir fobi.
Depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, vefattan ve insanları kaybetme ihtimalinden endişe duyuluyor.
Belirsizlikle tetiklenen bu fobi kişide stres ve telaşa yol açıyor ve kişi zelzeleden kaçamayacağını düşünüp ağır sonuçlara sebep olacağı endişesiyle tetikleniyor.
Hayatımızı önemli manada etkileyen bu endişenin belirtileri bireyden bireye nazaran farklılık gösterebiliyor.
Bazı şahısların zelzele üzere olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği bilinse de kimi bireyler için sürecin uzun sürmesi Akut Gerilim Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Gerilim Bozukluğu’na yol açabiliyor.
Deprem korkusu nasıl yenilebilir?
Önceliğiniz bu endişeyi yenme isteği olmalı zira güçlü bir zihne sahip olmanız bu kaygıyla başa çıkabilmek için en kıymetli etkendir. Tedavi metotlarını araştırmalı ve hayatınız olumsuz etkiyen bu durumdan kurtulmak için bir an evvel tedaviye başlamalısınız.
Deprem hakkında şuurlu olmanız sizi ve etrafınızdakileri dehşete karşı daha güçlü kılacaktır.
Deprem konusunda oluşabilecek sorunlar için tedavi metotlarını araştırabilir yahut bir eğitime katılabilirsiniz. Zira endişeyi bastırmak, yaşadıklarını içine atmak ve paylaşmamak yaşadığınızdan daha büyük sıkıntılara yol açar.
Bunların yanında hepsinden değerli olan şey de sakin kalmayı öğrenmek.
Deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Bu sizin derdinizi olduğundan daha azaltacak ve inançta hissettirecektir. Fakat sarsıntı çantasını da daima göz önünde bulundurmaktan kaçının. Zira bu size daima sarsıntısı hatırlatır ve endişenizi daha da arttırır.
Ayrıca bu mühlet zarfında nefes idmanları ve gevşeme çalışmaları da yaşanılan endişeyi hafifletmede fayda sağlayabilir.
Deprem korkusu tedavisinde hedef bireye dehşetle başa çıkabilme mahareti kazandırmaktır.
Deprem korkusunu yaşamak, epeyce olağan bir yansıdır. Bu nedenle olumsuz his ve niyetlere kapılmak son derece doğaldır. Lakin bu telaş birkaç haftayı geçen bir müddette rutin hayata dönmekte zahmet yaşatıyorsa, kendi kendinize bu kaygıyla başa çıkamıyor ve hala çok ağır korku yaşıyorsanız, bir an evvel bir uzmandan takviye almanızı öneririz.