Son Konu

Deri çatlakları ve tedavisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
DERİ ÇATLAKLARI VE TEDAVİSİ

Cilt çatlakları toplulukta hayli sık görülen, tıbbi bir sorun yaratmayan ama kimseyi estetik açıdan rahatsız eden bir durumdur. Deride çizgisel incelme ve yara izi formunda belirti vermektedir.

DERİ ÇATLAKLARI NASIL OLUŞUR?

Oluşum mekanizması hala tam olarak anlaşılamasa da vücudun değişik kesimlerinde kilo almaya bağlı olarak, derinin alt dokularında yırtılma sonucu ince çizgiler oluşur. Birebir hengamda ağır ve mütemadi gerilme sonucu derideki kimi hücrelerden kimyasal unsurların ortaya çıkması tetiklenir. Bunun sonucunda alt derideki kollajen ve elastik lifler zarar görür ve çatlaklar oluşur.

DERİ ÇATLAKLARI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Deri gerginliğinin ziyade olduğu vücut ortamlarında görülür. Bu sahalar umumiyetle hamilelikte karın, göğüsler, bacaklar, ergenlik periyodunda kalça ve göğüsler, vücut geliştirme yapanlarda omuzlardır. Uzun periyodik ağız yoluyla yahut daima kortizon tasarrufu, başkaca böbrek üstü bezinin haddinden fazla kortizon salgıladığı cushing illetinde da çatlaklar gelişir. Genetik faktörlerde çatlak oluşumunda tesirlidir.

DERİ ÇATLAKLARI NASIL GÖRÜLÜR?

Deri çatlakları oluşmadan evvel deri rengi pembeleşir ve kaşıntı oluşur. Kısa bir mühlet sonra kırmızı-mor bir çizgi halini alır. (Stira rubra) Devranla bu çizgiler beyazlaşır ve daha az besbelli hal alır. Çoklukla birkaç cm uzunluğunda 1-10 mm genişliğindedir. Kortizon tasarrufu ve cushing illetinde daha uzun geniş ve yaygın olabilir, başkaca yüz üzere sahalarda da görülebilir.

DERİ ÇATLAKLARI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Ergenlikte bariz olan çatlaklar devranla gerileyip, tedavi muhtaçlığı göstermezler. Çatlak tedavisinde temel maksat derinin orta tabakası olan dermiste kollajeni uyarmak ve elastin liflerin sentezini tetiklemektir.

İlaçla Cilt Çatlak Tedavisi

Retinodler: A vitamini derivesidirler. Deri yüzeyini düzeltir, ince çizgileri ortadan kaldırır, deri rengini düzenler. Umumiyetle 3-6aylık bir tedavi gerekir.

C vitamini

Glikolik asit

Lazerle Cilt Çatlak Tedavisi

Son yıllarda fraksiyonel lazerler cilt çatlaklarının tedavisinde kullanılan ve hayli aktif yollardır. Tesir mekanizması cilde hasar vermeden, derinin üst tabakasını soyarak, derinin alt tabakasında vücudun kendi kendini onarmasını sağlar. Her iki cinse de uygulanabilir. Seans sayısı, hastadan hastaya ve çatlağın derinliğine, nazaran değişir. Tatbik öncesi dermatolog hekim bu bahiste sizi bilgilendirir.

Pulse diye lazer ile de çatlak tedavilerinde başarılı sonuçlar elde edilir.

ÇATLAKLARDAN NASIL KORUNULABİLİR?

Deri çatlaklarında, genetik bir yatkınlık da laf konusu olmasına karşın kimi tedbirler alınarak kısmen engellenebilir.

Ani kilo alımıyla bir arada ani kilo vermek de çatlaklara neden olabileceğinden ani kilo değişimlerinden sakınılmalıdır. Gebelik sırasında cilde masaj yapıp cildi nemlendiren kremler kullanılmalıdır. Yeniden münhasıran gebelik devrinde fizikî aktiviteler kısıtlanmamalıdır.

 
Üst Alt