Bebek maması çeşitleri olarak karşımıza çıkan devam sütleri, anne sütü yetersizliği durumunda başvurulabilecek ideal besin kaynaklarındandır. Formül mama olarak da nitelendirilebilen devam sütü bebeklerde nasıl kullanılır? Devam sütü nedir? Evde devam sütü maması nasıl yapılır? Bebeklerde devam sütüne ne zaman başlanmalı? Devam sütü kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizin detaylarından inceleyebilirsiniz! Anne sütünden sonra devam sütü kullanımı...
0-6 aylık dönemde bebeğin beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan anne sütü, bebeğin vücudunun ihtiyaç duyacağı gerekli vitamin ve mineralleri tek başına karşılamaya fazlasıyla yetmektedir. Bebeğin gelişimini destekleyen ve çeşitli hastalıklara karşı koruyuculuk vazifesi gören anne sütü, her annede aynı miktar ve yoğunlukta gelmez. Çeşitli nedenlere bağlı olarak fazla ya da eksik görülen anne sütünde bebek için çok yararlı besin değerleri vardır. Stres, üzüntü ya da bazı etkenlerden dolayı anne sütü yetersizliği görülüyorsa bu esnada bebeğe destek verebilecek en doğru ürün ise devam sütleridir. Anne sütünün azlığını bebeğin doğduğu kiloya ve ilerleyen aylarda aldığı kilolara bakıp değerlendirmek gerekir. Eğer sütün bebeğe az geldiği tespit edilirse, bebeğin ayına ya da yaşına göre devam sütü verilmelidir. Devam sütü nedir? Devam sütüne ne zaman başlanır? Ek gıda döneminde devam sütü kullanılır mı? Bebeklerde devam sütü nasıl kullanılır? Anne sütünden sonra devam sütü kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...
DEVAM SÜTÜ NEDİR? DEVAM SÜTÜ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER..
Anne sütü azlığı durumunda bebeğin yeterli besini alabilmesi ve gerekli besin değerlerini kazanabilmesi için takviye amaçlı formül süt bir diğer adıyla devam sütü kullanılabilir. Devam sütlerinin içinde bulunan inek sütü, 1 yaşından önce tüketildiği zaman alerjik reaksiyon gösterebileceği için risklidir. Bu nedenle içerisinde inek sütü olan devam sütünün kullanılabilmesi için en az 8 ay beklenmelidir. Bebek maması şeklinde tabir edilebilen bu sütler; başlangıç maması, devam maması veya yalnızca mama olarak da ifade edilebilir.
DEVAM SÜTÜ KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Anne sütünden mahrum kalan bebeklerin/çocukların devam sütü kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta anne sütüne benzer besin ögelerini bir arada bulundurmasıdır. Bilindiği gibi prebiyotik bakımından çok güçlü bir kaynak olan anne sütü, bebeğin alması gereken bir besin değeri olduğu için devam sütününde prebiyotik kaynaklı olması önemlidir.
Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’nin belirttiği bilgilere göre, çocuk devam sütünde olması gereken en fazla prebiyotik bileşen miktarı 0,8g/100 ml’dir. Yani 100 ml çocuk devam sütünde maksimum 0,8 gram prebiyotik lif miktarıdır.
ANNE SÜTÜ İLE DEVAM SÜTÜNÜN TEMEL FARKLARI
Sindirim sistemi bakımından iki ayrı özelliklere sahip olan anne sütü ile devam sütünde, peynir altı suyu ve kazein proteinleri devam sütünde vardır. Kazein protein miktarı devam sütüne göre anne sütünde daha yoğun olduğu için biraz daha zor sindirilebilir.
İhtiyaç duyulduğu takdirde devam sütü her ne kadar anne sütü ile benzer özelliklere göre tercih edilmeye çalışsa da ilk seçenek anne sütü olmalıdır.
BEBEKLERDE DEVAM SÜTÜNE NE ZAMAN BAŞLANIR?
Çocuğun özellikle de 0-1 yaş arasında aç kaldığı düşüncesiyle ev yemeklerinden vermeye çalışmak son derece hatalı bir tutum olacaktır. Bu tutum çocuğun ilerleyen zamanlarda obezite olmasına neden olabilir. Emzirme dönemindeki bir bebek her emdiğinde annesinden 100 ya da 120 ml. süt alır.
Anne sütünün azlığında öğünlerde ya da olmadığı durumda 3 saat geçtikten sonra 100 ya da 120 en fazla 150 ml. devam sütü ile destek olunabilir.
EVDE DEVAM SÜTÜ NASIL HAZIRLANIR? DEVAM SÜTÜ TARİFİ:
MALZEMELER:
- Su ve süt
- Devam sütü
- Bebe bisküvisi
YAPILIŞI:
Pratik bir devam sütü maması hazırlamak için öncelikli olarak cezveye sütü ve suyu alın. Kaynama raddesine gelene kadar kaseye döküp, bebe bisküvilerini ezilmiş bir şekilde koyun. Karışımı biberona koyup ılıtınca bebeğinize içirebilirsiniz.
Afiyet olsun...
BEBEKLERE PRATİK MAMA TARİFİ