Difenbahya çiçeği; isteğe göre evlerde, ofislerde ve işyerlerinde yetiştirilmesi kolay olan bir süs bitkisidir. Bizler de difenbahya bitkisi bakımı nasıl olmalı, zehirli mi?, çoğaltma nasıl yapılır?, nasıl bakılır?, fiyatı nedir?, özellikleri nelerdir?, çiçek açar mı? ve faydaları nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.
Difenbahya çiçeği; isteğe göre evlerde, ofislerde ve işyerlerinde yetiştirilmesi kolay olan bir süs bitkisidir. Güzel, büyük ve uzun yapraklara sahiptir. Yaprakları düzenli aralıklarla kendini yenileyebilmektedir. Kolayca büyüyebilmesi, hızla gelişebilmesi ve bulunduğu her ortama uyum sağlayabilmesinden ötürü çokça tercih edilmektedir. Bütün toprak türlerinde büyüme elverişlidir. Aynı toprakta senelerce dayanamayan difenbahya çiçeğinin senede bir defa olmak üzere toprağı değiştirilmelidir. Difenbahya çiçeğinin kendini yenileyebilmesi için toprağını değiştirme konusunda özenli olmak gerekir. Difenbahya çiçeğinin verimli bir şekilde yetişebilmesi için düzenli aralıklarla çiçeğe vitamin ve mineral desteği verilmelidir.
Difenbahya Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Difenbahya çiçeği; ağlayan çiçek adıyla da bilinmektedir. Genellikle difenbahya çiçeğinin yapraklarından ter damlalarına benzeyen su çıkmasından dolayı bu ada yakıştırılmıştır. Difenbahya çiçeğinin çürüyen veyahut sararan yaprakları düzenli aralıklarla makas yardımıyla budanmalıdır. Difenbahya çiçeğinin büyüyebilmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Güneş ışığı alan yapraklar güneşe doğru bir eğilim gösterir. Güneş ışığı alan yerler, düzenli aralıklar ile güneş almayan yerleri ile yönü değiştirilmelidir. Difenbahya çiçeğinin yapraklarının herhangi bir nesne ile temas etmemesi gerekir. Difenbahya çiçeği rüzgar ve havadan olumsuz etkilenmektedir. Bundan dolayı rüzgar ve hava akımından korunması gerekir.
Difenbahya Bitkisi Zehirli Mi?
Difenbahya çiçeği; evlerde ofislerde ve iş yerlerinde süs amacıyla yetiştirilen tropikal bir bitki çeşididir. Difenbahya çiçeğinin dermal, gastrointestinal ve oküler toksik etkileri bulunmaktadır. Difenbahya çiçeğinin neden olduğu zehirlenmelerde; çiçeğin yapraklarının elle ovulması, çiğnenmesi ve koparılması sonucu dil, el ve dudaklarda şişme, yanma veya ağrı oluşabilir. Bunun dışında, difenbahya çiçeği ile belirtilen temaslar halinde havayolu tıkanıklığı, solunum yetmezliği gibi ciddi klinik bulgular da ortaya çıkabilir. Difenbahya çiçeğinin sıklıkla yaşam alanımızda bulunması nedeniyle dikkatli olunması gerekiyor.
Difenbahya Bitkisi Çoğaltma Nasıl Yapılır?
Difenbahya çiçeği, saksı çiçekleri arasında çoğaltımı en kolay bitkiler arasındadır. Çiçeğin gövdesinde belirgin boğum çizgileri vardır. Difenbahya bitkisi birden fazla dala sahip ise düz uçlu, steril edilmiş bir kesici yardımı ile dalı boğum çizgisinden kesmeliyiz. Daha sonrasında kesilen parçayı oda sıcaklığında dinlendirilmiş suda bekletiyoruz. Bitkinin hızlı bir şekilde köklenebilmesi için suyun içerisine bir adet kesme şeker atabilirsiniz. Büyüyen kök uzunluğu 10-15 cm'e eriştikten sonra bitkinizi yeni bir saksıya almalısınız.
Difenbahya Bitkisi Nasıl Bakılır?
Difenbahya çiçeğinin bakımında; yapraklarının her yıl düzenli aralıklarla kesilmesi ve budanması gerekir. Yapraklarının hızlı gelişmesi ve dinamik olması için çok önemlidir. Güneş ışığına ihtiyaç duyan difenbahya çiçeği kesinlikle güneş gören bir alanda yetiştirilmelidir. Difenbahya çiçeğinin belirli bir kısmı güneşi alırken diğer kısmı almaz, bu nedenle düzenli aralıklarla çiçeği çevirmek gerekir. Çiçek, düzenli aralıklara alması gereken güneş ışığını alırsa dik ve sağlıklı bir yapıda büyür. Hava şartlarından kötü etkilenebilecek olan difenbahya çiçeğinin rüzgar ve yağmur gibi kötü hava şartlarından korunması gerekir. Sulama yapılırken çiçeğin her bölümü sulanmalı, kuru yer bırakılmamalıdır. Kış mevsiminde difenbahya çiçeğinin bulunduğu ortamın normal sıcaklık derecelerinde tutulması gerekir.
Difenbahya Bitkisi Özellikleri Nelerdir?
Difenbahya çiçeği, dekoratif yapraklarıyla dikkat çeken popüler bir ev bitkisidir. Araceae ailesine ait olan difenbahya çiçeği, iç mekanlarda bulunan havayı temizleyebilme özelliğine de sahiptir. Difenbahya çiçeğinin türlerinin birçoğu özünde yeşil renge sahiptir ancak bazıları canlı, yoğun beyaz veya sarı bir desenle büyümektedir. Difenbahya çiçeği türlerinin bakımı oldukça kolaydır. Orta ve Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına ait bir bitki türü olan difenbahya, oldukça güzel bir görünüme sahip dekoratif yaprakları nedeniyle birçok evde, ofiste ve iş yerlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Difenbahya çiçeğinin siyanojenik, aptalcain, glikozitler gibi zehirli bileşenleri vardır.
Difenbahya Bitkisi Çiçek Açar Mı?
Difenbahya bitkisi çiçek açar ve çiçek açtığında çok güzel ve dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Difenbahyanın çiçek açma dönemi ise yaz mevsiminin ayları olan haziran ve temmuzdur. 25 cm uzunluğa kadar ulaşabilen yaprak büyüklükleri ile bilinen difenbahya çiçeği 1.5 metreye kadar uzayabilmektedir. Difenbahya çiçeği nemli ortamları sever ve bulunduğu ortamın en az 15 ̊C olması gerekmektedir. Hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde yetişebilmektedir.
Difenbahya Bitkisi Faydaları Nelerdir?
Difenbahya çiçeği tropikal yağmur ormanlarına ait bir bitkidir. Difenbahya, kendisine hayran bırakan bir görünüme sahip olduğundan ötürü dekoratif olarak evde, ofiste ve iş yerlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Difenbahya bitkisi iç mekanlarda bulunan pis havayı temizleyerek temiz hava oluşumunu sağlar.