Son Konu

Difenbahya Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Halk arasında “ağlayan çiçek” olarak da bilinen Difenbahya çiçeği, neredeyse birçok mekanda gördüğümüz büyük yeşil yapraklı bir bitkidir. Bizler de difenbahya zehirli mi?, difenbahya fiyatı nedir?, difenbahya çoğaltma nasıl yapılır?, difenbahya köklendirme nasıl yapılır?, difenbahya ağlar mı?, difenbahya bakımı nasıl yapılır?, difenbahya bahçede yetişir mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Halk arasında “ağlayan çiçek” olarak da bilinen Difenbahya çiçeği, neredeyse birçok mekanda gördüğümüz büyük yeşil yapraklı bir bitkidir. Anavatanı Meksika ve Güney Afrika olan bu bitki, özellikle Türk halkı arasında oldukça benimsenmiş ve çoğu evi, ofisi süslemeyi başarmıştır. Çok tercih ediliyor olmasının bir sebebi de, daha az aydınlık ortamlarda da bakılabiliyor olmasıdır.
Büyük ve gösterişli, bakımı çok zor olmayan bu bitkinin elbette ki bilinmesi gereken bazı püf noktaları da mevcuttur. Çocuklu ve evcil hayvanlı olan evlerde ise bu bitki tehlike arz edebilir. Çünkü zehirli bir yapısı da mevcuttur. Peki Difenbahya bitkisine nasıl davranılmalıdır ve nasıl bakılmalıdır?

Difenbahya Zehirli Mi?

Sadece görünüşü bakımından benimseyip evimize aldığımız bazı bitkilerin zararlı veya zehirli olması; birçok insanın canını zaman zaman sıkmıştır. Difenbahya da çok tercih edilen ve birçok yerde karşımıza çıkan bir bitki olduğu için, zehirli olup olmadığı merak edilmektedir. Bilinmesi gerekir ki, Difenbahya bitkisi kimi zaman zehirli olabilir. Çünkü bu bitkinin öz suyu zehirlidir ve yenildiği taktirde bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Bu alerjik reaksiyonlar arasında en belirgin olanı ise, yaprakları yenildiği ya da çiğnendiği taktirde ağız ve dil bölgesinde şişmeler kaşıntılar oluşturmasıdır. Bu nedenle eğer küçük çocuğunuz varsa ya da evcil hayvan sahibiyseniz Difenbahya bitkisini onların ulaşamayacağı yerlerde saklamalı ya da bu bitkiyi eve almamalısınız. Oluşabilecek herhangi bir sıkıntı durumunda da mutlaka doktora danışmalısınız.

Difenbahya Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Difenbahya bitkisini çoğaltmak istiyorsanız, ana bitkinin yanında oluşan ufak yaprakları görmezden gelmemelisiniz. Bir saksı değişimi yapmalı ve ana bitkiyle birlikte ufak kısımları da yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Bunun dışında ufak kesimler yaparak, suda ve toprakta köklendirerek çoğaltmalar da yapabilmeniz mümkündür.

Difenbahya Köklendirme Nasıl Yapılır?

Yapısı gereği Difenbahya bitkisinde halkalı bölümler vardır. Eğer köklendirme ve çoğaltma yapmak istiyorsanız bu bölümlerin birkaç tanesini kesip almalı ve nemli bir toprağa yatırmalısınız. Böylelikle köklenme oluştuğunu göreceksiniz.

Difenbahya Ağlar Mı?

Halk arasında “ağlayan çiçek” olarak bilinmesinin elbette bir sebebi vardır. Bu sebep ise, Difenbahya bitkisinin bazı zamanlarda yapraklarından su çıkartmasıdır. Bu su çıkarma işlemi aslında “terleme” yöntemine benzer. Fakat bu çiçeğin neden bu “ağlama” işlemini yaptığı bilinmemektedir. Bazı insanlara göre bunun sebebi, sahibinin ölmesidir. Fakat elbette ki bu bilimsel bir açıklama değildir.

Difenbahya Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu bitkinin en bilinen özelliklerinden biri sıcak ortamları sevmesidir. Eğer Difenbahya bitkisini az ışık gören bir mekanda tutuyorsanız su miktarını azaltmalı, çok ışığa maruz kalan bir ortamda tutuyorsanız su miktarını arttırmalısınız. Eğer imkanınız varsa, özellikle de yaz mevsiminde güneş ışıklarını birebir alabileceği yerlerde olmayı çok seven bir bitki olduğunu unutmayınız.
Güneşi çok sevse de, rüzgarı sevmediğini unutmayınız. Rüzgar, onun yapraklarına zarar verecektir. Difenbahya’yı, sarmaşık olmaması için diğer bitkiler ile bir arada tutmamalısınız. Senede bir saksısını değiştirmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Çok suya ihtiyacı olmayan bu bitkiyi, çok sıcak havalarda yapraklarını ıslatarak ferahlatabilirsiniz. Bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de, Difenbahya’nın klima veya kalorifer yanlarından nefret ettiğidir.

Difenbahya Bahçede Yetişir Mi?

Uygun koşullar sağlandığı takdirde, Difenbahya’nın evde ya da dışarda olmasının pek önemi yoktur. Fakat burada önemli olan; kesinlikle uygun koşulları olmasıdır. Örneğin; çok rüzgarlı, ceyeranlı olan bölgelerde Difenbahya zarar görecektir. Ortam ısısı 5 derecenin altına düşerse, bu Difenbahya’nın ölümü ya da ağır zarar görmesine sebep olabilir. Yaz mevsiminde bahçede yetiştirebilirsiniz - eğer uygun koşulları sağlarsanız - ; fakat kış mevsiminde bu durum gerçekleşmeyecektir. Sadece kapalı bir bahçeniz varsa bu durumu deneyebilirsiniz. Fakat her nerede olursa olsun, Difenbahya bitkisinin neyi sevip neyi sevmediğini iyice öğrenmeli ve ona göre davranmalısınız.
 
Üst Alt