Son Konu

Dijital Pazarlamanın Temelleri Nelerdir?

rootking

Yeni Üye
Katılım
12 Ocak 2023
Mesajlar
226
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu makalede sizlere dijital pazarlamanın temelleri ile ilgili bilgileri vereceğiz. Dijital pazarlama, özellikle de 2000’li senelerden itibaren gelişim göstermiş ve şu anda gelişmekte olan bir pazarlama stratejisidir. Pazarlama, kişilerin ya da örgütlerin ürün başta olmak üzere hizmet ile fikirlerini belli bir zaman dilimi içerisinde fiyatlandırma, dağıtım ile tutundurma sürecidir. Mal ya da hizmet üretimi ya da satış işlemlerini gerçekleştiren her işletme, şuan kar oranını yükseltmek amacıyla dijital pazarlamayı bilmek ya da uzman kişilerle çalışmak zorundadır. Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha az maliyetle daha fazla hedef kitleye ulaşabilmeyi sağlıyor. İşletme sahipleri, bu avantajları kaçırmamak amacıyla dijital pazarlama alanında kendilerini geliştirmeye çalışıyor.

Dijital Pazarlamanın Temelleri

Ürün ya da hizmetlerin satışının gerçekleştirilmesi açısından dijital pazarlama yöntemlerinin önemi yadırgamaz. Zamanın ve teknolojinin gelişim göstermesi ile beraber artık mağazalar, fiziki yapılardan çıkıp adeta herkesin cebinde bulunan küçücük cep telefonlarına sığındı. İşte böyle bir durumda dijital pazarlamanın temelleri tam manası ile benimsemeyen firmaların ilerlemesi mümkün değildir. Değişime ayak uydurmak isteyen ve böylelikle satışlarını artırmak amacıyla hareket eden işletmelerin kesinlikle dijital pazarlama yöntemlerini öğrenmesi gerekir.

SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

Arama motorları, kullanıcıların araştırdıkları kelimenin en ulaşılabilir ve en doğru neticeleri karşılarına çıkarır. Arama yapılacağı zaman kullanıcıların karşısına iki tür sonuç çıkmaktadır. Bunlar doğal aramalar ve ücretli aramalar şekilde ikiye ayırmak mümkündür. Ücretli aramalar genel itibariyle arama motoru pazarlaması şeklindedir ve dijital pazarlama işinde çok önemli bir araç olarak kullanılır. Arama motoru pazarlaması veya kısaltılmış biçimi ile SEM, Google, Yandex gibi arama motorlarında gerçekleştirilen aramalar neticesinde, web sitenizi ya da ürününüzü hedeflemiş olduğunuz kitlelere ulaştırma avantajı sağlayan ücreti rakamlardır. Türkiye’de kullanım oranı • olan Google Arama motorunun arama motoru pazarlamasında sağlamış olduğu hizmetin adı Google Ads’tir.

SEO

Arama motoru optimizasyonu (SEO), dijital pazarlama uygulamalarının en önemli araçlarından biridir. Google arama motoru, kullanıcıların yapmış oldukları aramalara mevcut verileri belirli algoritmalardan geçirmek suretiyle kullanıcıya sıralayarak gösterir. Google Arama motorunun temel araçlarından biri, kullanıcıya en doğru ve en iyi cevabı sunmak olduğu ve sektör rakipleri Örneğin Yandex olduğu için algoritmalarını herhangi bir biçimde dile getirmez. Arama motoru optimizasyonu, web sitelerine Google arama motoru algoritmalarında başarılı olabilmeleri açısından gerçekleştirilen faaliyetlerin tamamına denir. Algoritmalarını devamlı bir şekilde geliştirirken diğer taraftan web site sahiplerine ise aramam optimizasyonu hususunda Search Console, Analytics, Webmaster, Central Help Forum, Central Blog uygulamaları üzerinden değişik açıklamalar yapar. Diğer taraftan Google arama motoru rakipleri çalışanlarından bazı dönemlerde çeşitli açıklamalar yapar.

Remarketing (Yeniden Pazarlama)

Remarketing ya da diğer tanımı ile yeniden pazarlama, dijital pazarlama alanlarından biridir. Yeniden pazarlama uygulamasını etkin bir biçimde kullanmanın ilk adımı, açık hedeflerin belirlenmesidir. Açık hedefler ise somut neticeler üzerinden değerlendirilir. Örnek verilmesinde fayda olacaktır ki web sitenizden satın alma işlemini gerçekleştiren müşterileri davranışlarının analizi başta olmak üzere sonraki adım ise test etmek şeklinde olacaktır. Oluşturduğunuz çeşitli kampanyaları deneme ve yanılma yöntemi ile test ederek doğru verileri elde etmeniz gerekir. Her müşteri açısından ayrı ayrı özel mesajlar gönderin aynı mesajları göndermeyin ki müşterilerinizin kendisini özel hissetme sağ olayım. Müşterilerimizi sıkmamak amacıyla reklamlarınızı sınırlandırın ve remarketing uygulamasının çoklu formatlarını kullanın.

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması, mal ya da hizmet üretimini ya da satış işlemlerini gerçekleştiren bütün işletmelerin vazgeçilmez unsurudur.

İçerik Pazarlamasında Hedeflerinizi Belirleyin

Markanızın misyonlarını ve vizyonlarını ilişkin pazarlama hedeflerinizi belirleyin. Daha sonrasında yapmış olduğunuz analizler neticesinde hedef kitlenizi tanımlayın. Hedef kitlenizin yaş, demografik yapı, cinsiyet psikoloji gibi çok taraflı bir şekilde ele almanız gerekir. Bu, markanız ile hedef kitle arasında çok samimi bir bağ oluşturmanız açısından son derece önemlidir.

İçerik Pazarlamasında Stratejinizi Oluşturun

Hedef kitlenize iletmek istediğiniz mesaj ve algı nedir? Öncelikli olarak bu sorunun cevabını bulmanız gerekiyor. Daha sonra ise hangi sosyal medya kanallarından bu mesajı vermek istediğinizi açıklayın. Bütün sosyal medya kanallarında olmaya çalışmayan bu hedef kitleniz karşısında etkisiz kalmanıza yol açacaktır. Hedef kitlenizin hangi sosyal medya mecralarında çok daha fazla aktif olduğunu belirleyin ve bu kanallardan kendilerine ulaşmaya çalışın.

Mobil Pazarlama

Mobil pazarlama yöntemini diğer dijital pazarlama yöntemlerinden ayıran en önemli faktör; 7 gün 24 saat boyunca aktif bir şekilde açık halde bekleyen bir cihaz üzerinden gerçekleştiriliyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı tüketiciye sürekli bir erişim söz konusu olacaktır ve bu durum ise verimliliği son derece arttıran bir faktördür. Diğer taraftan mobil pazarlama kanallarından aranan ve çeşitli veriler, kullanıcı aracılığı ile kişiselleştirilebilir. Bu durum ise kullanıcıyı bunaltmayan ve kesinlikle sıkmayan bir yaklaşım şeklinde gerçekleşir. Yeni nesil özgürlükçü ve dik başlı kullanıcılar aracılığı ile benimsenmelidir.
 
Üst Alt