Son Konu

Dikkat aşerme ile karıştırılabiliyor! Hamilelikte Pika sendromu nedir?

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hamilelikte_aserme_ne_zaman_baslar_1529402282_9468.jpg

Hamileliğin ilk üç ayında görülebilen aşermeler ne zaman biter? Hangi yiyecekler daha çok aşerilir? Aşermenin nedenleri neler? İşte soruların yanıtı...

Hamilelik döneminde anne adaylarının bir yiyeceği ya da içeceği canı çekmesi 'aşerme' olarak nitelendirilir. Çoğunlukla hamileliğin başlangıcında görülen bu aşermeler, 3. ve 4. aylarda azalır ya da tamamen kaybolur. Anne adayları bu dönemde daha çok çikolata, turşu, erik ve tatlı ihtiyacını giderecek yiyecekler aşerir. Anne adaylarının bu konuyla ilgili bilmeleri gereken bir husus vardır ki o da; Pika sendromudur. Bu sendromda anne adayı toprak, kireç, kum, saç, sabun, kil, tebeşir, kibrit gibi maddeleri yemek ister. Bu tarz durumlarda muhakkak doktora görünmelilerdir. İleri seviyelerdeki Pika sendromu bedensel değil psikiyatrik bir hastalıktır. Çocuklarda dahi görülebilen bu rahatsızlık çoğu zaman vücudun ihtiyaç duyduğu eksik maddeye karşı olan bir önlemdir. Yapılan çalışmaların genelinde sonuç olarak kansızlığa rastlanır. Tedavi uygulanması halinde bu maddeleri yeme ihtiyacı giderek normale döner. Hamileliğin 13. hafta sonlanmasına rağmen devam eden pika durumunda psikiyatrik değerlendirme gerekebilir fakat bu duruma çoğu zaman gerek kalmamaktadır.

HAMİLELER NEDEN AŞERİR? HAMİLELİKTE AŞERME PSİKOLOJİSİ

TX2X5_1529402317_3832.PNG

Aşerme görülmesinin sebepleri olarak farklılaşan hormon düzeyleri,  mineral vitamin ihtiyaçları ya da psikolojik sorunlar, manevi destek ihtiyacı düşünülüyor ancak kesin nedeni bulunamamıştır.

Hamilelik döneminde aşerme hakkında bilgi edinmek isteyen bir ekip, yaptığı çalışmalar sonucunda en çok aşerilen gıdaları tespit etti. Hamilelerin en çok istediği gıdalar ise şöyle:

Turşu, dondurma, tatlılar (çikolata,şeker), karbonhidrat-yüksek kalorili gıdalar (hamur işi, pizza, cips), et, tavuk gibi hayvansal proteinler, meyveler (Karpuz, kavun, çilek  gibi) süt ürünleri (peynir, yoğurt), baharatlı yiyecekler, değişik kombinasyonlu alternatifler (Kavunu biberle yemek gibi)
 
Üst Alt