Son Konu

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (dehb) ve özgül öğrenme güçlüğü (öög) olan çocukların öğretmenlerine öneriler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1.Öncelikle bütün mekteplilerin kişilik özellikleri ve öğrenme becerilerinin birebir olmadığı kabul edilmeli. Evlatların eğitim ve tedrisatında ferdî farklılıkları her hengam göz önünde tutulmalı.

2.Öğrencinin zihinsel kapasitesini ortaya koyan ve benlik değerini geliştiren eğitici etraf yaratılmalı. Sınıfta ve mektepte talebenin özellikleri ile ilgili entegrasyonlu değişikliklerin yapılması talebenin performansını tesirler, olumlu davranışların gelişimine ekte bulunur.

3.Her bireye olması gerektiği üzere talebeye de değer duyulmalı, bu manada model olunmalı. Değer duyulduğunu hisseden evladın kendisi de değer duymayı öğrenecek, özgüveni azalmayacak, daha olumlu davranışlarla arkadaş ve toplulukta daha çok kabul görmeye başlayacaktır.

4.Öğrencinin istek, mütalaa ve davranışlarına hassas olunmalı. Yaptığı davranış ve icmallere empatik bir halde yaklaşılmalı, bu durumlarda sair talebelerin de hem evlada hem de birbirlerine empatik olabilmesi sağlanmalı.

5.Eğer talebenin durumu ile ilgili gayrı talebeler ile paylaşım yapılacak ise öncesinde mekteplinin kendisi ve ailesi ile konuşulmalı, münasebeti anlatılmalı ve müsaade alınmalıdır.

6.Öğrenciye yaptığı ve/veya yapamadığı davranışlarından ötürü benlik pahasını azaltacak ‘kötü, aptal, tembel, çılgın, yaramaz’ üzere sözcükler söylenmemeli. Emsal formda akranlarının da bu biçimde kelamlar söylemesine ket olunmalı.

7.Okul açıldıktan kısa müddet sonra evlatlarla bir içtima yapılarak, mektebin kuralları, yapılabilecek ya da yapılmaması gereken davranışları net olarak açıklanmalı, yanlış davranışlarda ne üzere yaptırımlar olabileceğini örneklerle aktarılmalıdır.

8.Her evlat için beğenilen olan herkesin önünde eleştirmeme kuralı DEHB ve/veya ÖÖG olan evlatlar için de muteberdir.

9.Çocuğun yaptığı ödev ya da vazifelerindeki eksik ve yanlışlar yargılanmadan, tarafsız, kararlı ve gerçek bir formda geri bildirim olarak söylenmeli.

10.Sınıfta iki DEHB’li evladın yan yana ya da yakın mekanlarda bazen de sınıfın art sıralarında birlikte oturmalarına müsaade verilmemeli. Bu evlatların yanında oturacak olan öteki mekteplilerin kıymetli model oluşturması sağlanmalı lakin arkadaşlarına zarar verecek seviyede dürtüselliği var ise ya da yanında oturan arkadaşının da dikkatini dağıtıyor ise hocaya yakın alanda, sırada tek olarak oturmalarına imkan sağlanabilmeli.

DİKKATSİZLİK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

1.Öğrenci hocaya yakın sırada oturmalı, bilhassa uyaranın yahut dikkat dağıtıcı faktörlerin çok olabileceği pencere yakını, art sıralara, çok fotoğraflı duvara yakın oturtulmamalıdır.

2.Bu evlatlara verilecek yönergeler açık, net ve detaysız olmalı, yönergelerde soyut kavramlar çok kullanılmamalı, daha güzel anlaşılabilmesi için gereğinde yönergelerle ilgili somut örnekler verilmeli.

3.Çocuğun bir şey yapmasını istediğinizde dikkatini size vermesini sağlayabilmek için daha evvel aranızda anlaşabileceğiniz bir el işareti ya da cümle, sözcük kullanılmalı, yönergelere dikkatini verdiğinden emin olunmalı.

4.Eğer imkan var ise sözel yönergeler görsel materyallerle desteklenmelidir. Bu cins yaklaşım mekteplinin hocaya daha çabuk odaklanmasını sağlayacaktır.

5.Çocuğun dikkatini kaybetmemek için verilen uyaranların ilgi cazibeli olmasına ihtimam göstermeli ya da dikkati sizin üzerinizde tutabilmek için aralara dikkat alımlı farklı uyaranlar eklenmeli.

6.Çocuğun çalışmaları molalar ile birkaç modüle bölünmeli. Molaların verilmesinden evvel yapması beklenen kısmı tamamlaması desteklenmeli.

7.Verilen vazifelerin sırası da kıymetli. Çok dikkat gerektiren bir kısmı daha az dikkat gerektiren bir kısmın izlemesine itina gösterilmeli.

8.Gereğinde nokta değişikliği ya da hareket edebilecek bir hizmet vererek dikkatini tekrar toplamaya çalışması sağlanmalı.

9.Okuma sırasında sıra takibinde sorun yaşıyor ise bir kitap ayıracı, parmakla takip ya da bir kart tasarrufuna müsaade verilmeli.

HAREKETLİLİK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

1.Gün boyunca mektep ya da sınıf içinde vazifeler vererek (kalem açma, sınıf defterini yöneticiye götürme gibi) gücünü harcaması sağlanmalı.

2.Tüm sınıfın fizikî hareketi için, zahir aralıklarla faaliyetlere ara verilmeli (ayağa kalkabilir, belinizi kıvırabilirsiniz gibi)

3.Öğrenciye sınıfta tertibi bozmayacak biçimde vazifelerini yaparken ayağa kalkmasına, ayaklarını –sırasını sallamasına müsaade verilmeli.

4.Çocuk için sınıfta iki farklı bölge belirlenebilir. Evlat sıkıldığında ya da hareket muhtaçlığı hissettiğinde öbür konuma geçebilir.

5.Zaman vakit evladın sınıf içinde ince motor davranışlarına (sırada kağıt kesimleri ile oynama, kağıda karalama yapma, elinde küçük objeler ile oynama gibi) müsaade verilmeli.

6.Sınıfta interaktif öğrenme usulleri kullanılmalı. Hareketli bir aktiflikten daha sakin bir aktifliğe geçerken ek vade verilmeli.

7.Laboratuvar üzere çeşitli materyallerin olduğu ortamlar talebelerin kuvvetlerini harcamalarına da ekte bulunur, dikkatlerini arttırır.

8.Çocuğun kalabalık ortamlarda (kantin gibi) aktivite seviyeleri artabilir. Bu ortamlarda görevlendirilen yakın bir arkadaşı evladı yakın takibe alabilir.

DÜRTÜSELLİK VE AGRESİF DAVRANIŞLAR İÇİN NELER YAPILABİLİR?

1.Çevreye zarar vermeyecek seviyede olan hafif seviyedeki dürtüsel davranışlar mümkün olduğunca görülmemeli. Bu türlü bir beklentide evladın daha çok dürtüsel davranış gösterme riski olacağı hatırlanmalı.

2. Öğrenci yanlış davrandığında, davranışın altında yatan nedenler anlaşılmaya çalışılmalı.

3.Çocuk için kurallar ve beklentiler çok net olmalı ve sıkça değişmemelidir.

4.Kuralları sıkça hatırlatılmalı.

5.Kurallara uyduğu vakitlerde müspet pekiştireç olarak evlada geri bildirim verilmeli.

6.Sınıf kuralları evlatların göz hizasına gelecek yanda ve dikkat çekecek biçimde asılmalı.

7.Çocuklar sınıf kurallarına uyulmadığında başlarına gelebilecekleri net olarak bilmeli.

8.Ceza, müsait olmayan davranıştan acilen sonra verilmeli.

9.Küçük bir cürüm için büyük ceza verilmemeli.

10.Aynı yanlış davranış önünde birebir yansıyı alacağını bilmeli.

11.Öğrenci ile tartışılmamalı, güç savaşına girilmemeli. Hoca olarak suçlama olmaksızın hislerinizi söz ederek denetimli davranışınızın model alınması sağlanmalı.

12.Öğrenci için denetimini yine sağlayabilmesine destek gayeli gereğinde emin bir alana gönderilmeli.

13.Öğrenciye öfkesinin denetimini kaybetmeye başladığının işaretlerini anlamasına yardımcı olunmalı (ör.kızgın yüz tabiri, ses tonunun düşmanca oluşu, aktivite seviyesinde artma, inatçılık, yüz ve kulaklarının kızarması, kalp çarpıntısı)

14.Kontrolünü kaybetmeden evvel, niyet ve hislerini sözelleştirmek öğretilmeli.

15.Çocuğun harekete geçmeden evvel düşünmesini, durmasını evlada hatırlatmak için not defterine ya da sıranın üstüne yalın görsel ipuçları verilmeli (kontrolünü sağladığında alacağı armağanın resmi gibi)

16.Öğrenciye sair evlatların duruşu, sesi ve söz ettikleri ile onları tanımayı ve empati kurabilmesini sağlamak için farkındalığını arttıracak çalışmalar yapılmalı.

17.Öğrenciye bozulan bağlarını düzeltmek için cüret verilmeli.

18.Sınıfı gereğinde 2-3 dakika evvel terk etmesine imkan sağlanmalı (çocuk kalabalık ve çok sesli ortamlarda denetimini kaybediyorsa).

19.Sınıf içinde tansiyonu azaltmak için hengam vakit mizahtan yararlanılabilir.

20.Davranış meselesini teşhis etmesi ve sözel olarak belirlemesi mektepliye öğretilmeli (problem nedir? Arkadaşımın yüzüne tükürdüm)

21.Problem önünde daha farklı ve akıllıca davranarak kendisini tabir edebileceği evlada örneklerle açıklanmalı.

22.Doğru ve farklı davranışlar sergilediğinde gelişen olumlu muhaberesi evlatla konuşarak, devamını sağlamasına destek olunmalı.

ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARINI GELİŞTİRMEK VE BAŞARIYI ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

1.Öğrenciye her çalışma esnasında aklında tutabileceği ölçüde haber sunulmalı.

2.Ödevlerin tutarlılığı değerlendirilmeli. Talebeye engellenme yaratacak (çok sıkıntı ve çok uzun) ya da sıkıcı olabilecek (çok kolay, çok tekrarlayıcı) bir hizmet vermemeye ihtimam gösterilmeli.

3.Öğrenciye akşam yemeğinden evvel ödevini bitirmesi gerektiği söylenmeli.

4.Ödev denetimini kesinlikle yapılmalı.

5.Öğrencinin ödevlerini yapabilmesi için yerinde materyallerini yanına alıp almadığını denetim edilmeli.

6.Öğrenci günün başlangıcında canlanamaz, öğlenden sonra da dikkat ve gücü azalır. Mümkünse akademik dersleri gün ortasına yayılmalı. Gayrı saatlere yapmaktan hoşlanabilecekleri ders ve aktiflikleri koyulmalı.

7.Öğrencinin öğrenme sürecinde farklı öğrenme modaliteleri kullanılmalı (görsel, işitsel, dokunma, motor,…).

8.Öğrenciye sözel haber kısa aralıklarla verilmeli ve tekrar etmesi sağlanmalı.

9.Çocuk soru sormak için cesaretlendirilmeli.

10.Öğrencinin başarısı ne kadar küçük olursa olsun ödüllendirilmeli, böylelikle daha başarılı olması için motivasyonuna destek sağlanmalı.

11.Başarı sağlamak için sorumluluk üstlenmesinde mektepliye yürek verilmeli.

12.Yanlışların öğrenmede kıymetli bir taraf aldığı anlatılmalı, devir içinde çalışma motivasyonunun devam etmesi ile doğrularının arttığını görmesi sağlanmalı.

13.Öğrencinin başarısı için en değerli şey konut ve mektep arasındaki muhaberedir. Bu telefonla, küçük notlarla yahut yüzyüze görüşmelerle sağlanmalı.

14.Çocuğun okuma sırasında noktalama işaretlerine dikkat etmesi, okuduğunu daha akıllıca anlamasını sağlayacağından buna cesaretlendirilmeli, her virgülde kısa soluk, noktalarda da derin soluk alması sağlanmalıdır. Okuma noktalarında virgül, ünlem, nokta üzere işaretler farklı renklerle belirginleştirilerek evladın dikkatini çekilmesi ve yanlışsız okuması sağlanabilir.

15.Okuma suratını geliştirme ve denetim etmek için teyp kaydı tasarrufu desteklenmeli.

16.Okuyacağı kısım ile ilgili kısım sonu sorular var ise öncelikle soruları okuması sağlanarak husus anlatımı ile ilgili farkındalığı arttırılmalı.

17.Yeniden okuma aşamasında kolaylık sağlamak için mevzunun kıymetli alanlarının altının çizilmesi ya da sahifede malûm bölgelere notların yazılmasına müsaade verilmeli.

18.Öğrencinin okuduğu kısmı, kitaba bakmadan aklından hususun sırasına dikkat ederek tekrarlamasını öğretilmeli.

19.Yüksek sesle ders tekrarı desteklenmeli.

20.Çalışmalarda başlangıç ve son kısımlar daha kolay akılda kalır. Bu nedenle orta kısımlara daha ziyade çalışılmasını önerilmeli.

21.Öğrencinin kim, ne, ne vakit, nerede, nasıl ve niye detaylarına odaklanması sağlanmalı.

22.Bilgiler arasında bağlantı kurmayı sağlaması öğretilmeli.

23.Öğrendiği bilgiyi nasıl görselleştireciği örneklerle gösterilmeli.

24.Ödev hazırlarken bilgisayar tasarrufuna müsaade verilmeli.

25.Matematik süreçlerinde parmakların tasarrufuna müsaade verilmeli.

26.Matematikte muayyen bir gelişim gösterene kadar mühlet kullanmamalı. Vakitli testlerin talebede gerilim yaratacağı unutulmamalı.

27.Çok zorlandığı süreçlerde hesap makinesi tasarrufuna vakit hengam müsaade verilmeli.

28.Karışık süreçlerde sorunları renkli kalemlerle kodlayın (çıkartmayı yeşil gibi).

29.Öğrenciye sürecin ve sütunlardaki numaraların hizasını denetim etme alışkanlığını kazandırılmalı.

30.Matematik meselelerini cevaplamadan evvel, sorunu defterine tekrar yazdırmayın. Bu gerilim ve engellenme yaratır.

31.Yazım suratı çok yavaş ise arkadaşlarının notundan fotokopi almasına müsaade verilmeli.

32.Sınavları çoktan seçmeli hazırlamaya itina gösterilmeli.

33.Öğrencilerin testteki yönergeleri sahih okuması için koyu renk ya da altını çizme prosedürü kullanılmalı.

34.Test başlamadan evvel kısa bir vade talebenin testi incelemesine müsaade verilmeli.

35.Soruyu süratlice okuyup derhal yanıtlayan dürtüsel mektepliler için karşılık kısmı kapatılarak soruyu yanıtlamaları önerilmeli.

36.Yavaş olduklarında test için ek mühlet verilmeli.

37.Sorulara verdikleri yanıtları gözden geçirmesi için ek müddet verilmeli.

38.Öğrencinin harf cürümleri, noktalama yanlışları ya da yazısını değil imtihanın içeriği değerlendirilmeli.

39.Öğrencinin daha çok hakikat yanıtları ile ilgilenilmeli.

 
Üst Alt