Son Konu

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı kim tarafından konulmalıdır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
DEHB tıbbi bir bozukluktur. Tıbbi bir tanı olduğundan ötürü tanısı bir HEKIM (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi) tarafından konulmalıdır. Gereğinde beraberinde çalıştığı psikolog ve gelişim bilirkişilerinin değerlendirmeleri ve yardımları istenebilir.

Evlat ve Ergen Psikiyatristi dışında insanların tanı koymasının ne üzere sakıncaları olabilir?

Tıp eğitimi almamış, evladı ya da genci bir bütün olarak kıymetlendirme becerisine ve eğitimine sahip olmayan birisinin tanı ya da tedavi sürecini üstlenmesi çok önemli riskleri beraberinde getirir. Nörolojik, hormonal yahut immünolojik bir tablo çok rahatlıkla psikiyatrik durumlarla karıştırılabilir. Bu nedenle DEHB ya da rastgele bir psikiyatrik hastalık tanı ve tedavi süreci kesinlikle bir hekim tarafından yönetilmelidir.

cocukpsikiyatrisi.jpg

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nu tanısını koymada kullanılan yardımcı bir tanı testi var mıdır?

DEHB tanısında son devirde Amerikan azık ve ilaç dairesi (FDA) Neurofeedback’ın tanıda yadımcı bir inceleme olduğunu duyurmuştur (DEHB tedavisinde tasarrufu değil). Bu yol dışında EEG, dimağ MR, Dimağ Tomografisi, SPECT vs üzere dimağ yapısını inceleyen yollar tanı koydurucu değildir. Bu teknikler daha çok DEHB’nin anlaşılmasına yönelik araştırmalarda kullanılır.

Çeşitli dikkat alt tiplerinin değerlendirmelerinde kullanılan psikometrik testler bize ek haberler sağlayabilir lakin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuna sırf test ile karar verilemez. Yani mekteplerde ya da çeşitli merkezlerde yapılan dikkat testleri ile DEHB vardır yada yoktur denmesi akıllıca değildir. Aileleri yanlış sonuçlara götürebilir. Bir zeka değelendirmesi gerektiğinde yada öğrenme güçlüğü araştırıldığında psikometrik testler istenebilir lakin DEHB için tanı koydurucu değildir.

Dikkat Eksikliğinin tanısında temel prosedür nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tanısında temek formül klinik görüşmedir. Bu görüşmede mümkün olduğunda çok kaynaktan malumat alınmaya çalışılır. Bu haberler ışığında DEHB ile karışabilecek ek illetler ayırt edilmeye çalışılır. Ayrıyeten bu görüşmelerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’na sık eşlik eden marazların (Tik bzk, Telaş bzk, davranım bzk, Depresyon) olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeyi yapacak olan doktorun eğitimi, yeteneği ve en değerlisi bu meydandaki tecrübesi kritiktir.

Kimlerden malumat almak gerekir?

Evlat, aile ve mektepten alınacak malumatlar, gerektiğinde istenecek testler ile tanıya ulaşılmaya çalışılır.

Evlat ile yapılacak olan görüşmede mektepte ya da meskende mevcut olan belirtiler gözlenmeyebilir. Hanede çok hareketli bir evlat muayene ortamında farklı davranabilir. DEHB tanısı koymak için muayene ortamında tüm belirtilerin gözlenmesi kural değildir. Kıymetli olan günlük hayatı sırasında mektep, arkadaş ve aile ortamında belirtilerin ne kadarının gözlendiğidir. Bazen yaş nedeni ile evlat problemleri anlatmakta güçlük çekebilir. Evlatla görüşmede evladın duygudurumu, mektep ve arkadaş münasebetleri, aile içindeki yaşantısı hakkında haberler alınmaya çalışılır.

Aile görüşmesi tanı açısından en değerli görüşmedir. Şayet mümkünse ana ve pederden birlikte görüşmede olması farklı açılardan malumat alınması ismine değerlidir. Sıkıntıların başlangıcı, hangi periyotlarda artıp azaldığı anlaşılmaya çalışılır. Geçmiş hastalık hikayesi, evladın gelişim hikâyesi alınmaya çalışılır. Menenjit, epilepsi, baş travması, lisan ve motor sahaya yönelik gelişimsel sıkıntıların varlığı değerlidir.

Gereğinde birebir yapılan bir görüşme ile hocadan malumat alınması kıymetlidir. Dikkatin ağır kullanılmasının gerektiği, haneden çok daha çokça kuralın bulunduğu mektep ortamında evladın davranışlarının öğrenilmesi tanı açısından kıymetlidir. Akademik durum, arkadaş ilgilerine yönelik malumatlar bu görüşmede kesinlikle öğrenilmelidir.

Muallim, Aile ve Evlat formları rutinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve eşlik eden marazları saptamakta son kademe pratik ve kıymetli haberlere ulaşılmasını sağlar. Illetin belirtilerinin varlığı ve şiddeti hakkında haberlere formlardan ulaşılmaya çalışılır.

Psikometrik testler ile (dikkat eksikliği testleri, zeka testleri vs) öğrenme güçlüğü ya da zeka seviyesinin saptanması gereken durumlarda kullanılabilir. Hiçbir psikometrik test tek başına tanı koydurucu değildir.

Değerlerimle

Bu metnin tüm hakları psikiyatricocuk.com'a aittir. " " biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla yayınlanması için tarafımıza müracaat yapılabilir.

Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

 
Üst Alt